„Un câine este singurul lucru de pe pământ care te iubește mai mult decât te iubești pe tine însuți.” – Josh Billings

Nimic mai adevărat. Iar acum haideți să citim povești reale. Japonia a sărbătorit vineri, 10 noiembrie, 100 de ani de la nașterea lui Hachikō.

Dar cine a fost acest câine care a devenit o celebritate?

Hachikō este unul dintre cele mai cunoscute și emoționante exemple de loialitate canină din istorie. Acest Akita a devenit faimos în Japonia datorită devotamentului său extraordinar față de stăpânul său, Hidesaburō Ueno, un profesor la Universitatea din Tokyo.

Povestea lui Hachikō a început în anii 1920. Hachikō a fost adoptat de Ueno și împreună au format o legătură puternică. În fiecare zi, Hachikō își însoțea stăpânul la stația de tren Shibuya din Tokyo și îl aștepta să se întoarcă de la serviciu.  În 1925, Ueno a murit brusc la serviciu, la vârsta de 53 de ani pe 21 mai 1925. El a suferit un atac de cord în timp ce era la facultatea sa, Universitatea Imperială din Tokyo, dar Hachikō a continuat să se întoarcă la stația de tren în fiecare zi, așteptându-l pe stăpânul său să revină. Acest comportament a durat peste 9 ani, până la moartea lui Hachikō în 1935. Povestea lui Hachikō a captivat inimile oamenilor din întreaga țară. A fost ridicată o statuie în onoarea sa la stația Shibuya, iar ziua morții sale, 8 martie, este comemorată în Japonia ca Ziua Hachikō ( „Hachiko Memorial Day”), un omagiu adus loialității și afecțiunii dintre oameni și câini.Aceasta este o zi în care japonezii se amintesc de povestea uimitoare a lui Hachiko și a loialității sale față de stăpânul său. Este o ocazie pentru a celebra virtuțile ca loialitatea și devotamentul, care sunt importante în cultura japoneză. Unul dintre cele mai populare locuri pentru a sărbători ziua lui  este la statuia din gara Shibuya. Oamenii se adună aici pentru a aduce flori, coronițe și mici ofrande în memoria lui Hachiko.

Hachikō a devenit un simbol național al loialității în Japonia și un exemplu emoționant al legăturii puternice care se poate forma între oameni și animalele lor de companie. Povestea sa a inspirat numeroase cărți, filme și alte lucrări artistice, rămânând un subiect iubit și venerat în cultura populară.

Povestea lui Hachikō, sursă de inspirație

Filmul „Hachi: A Dog’s Tale”, lansat în 2009, este o dramă americană regizată de Lasse Hallström și bazată pe povestea  lui Hachikō. Adaptare americană a acestei povești, pelicula este plasată într-un context modern american. În film, Richard Gere interpretează rolul lui Parker Wilson, un profesor care găsește un câine rătăcit într-o stație de tren și îl numește Hachi. Filmul descrie relația profundă care se dezvoltă între Parker și Hachi, acesta din urmă așteptându-l zilnic pe stăpânul său la stația de tren, chiar și după moartea neașteptată a lui Parker. „Hachi: A Dog’s Tale” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Seattle pe 13 iunie 2009 și a fost lansat în cinematografe în Japonia pe 8 august 2009. A avut lansări teatrale în peste 60 de țări în 2009 și 2010, înregistrând încasări de peste 45 de milioane de dolari la box office-ul internațional. În SUA, filmul a fost lansat direct pe DVD.

 

Mai sunt și alte pelicule pe tema relației dintre om și câine, dintre care amintim:

„Old Yeller” (1957): Un film clasic despre un băiat și câinele său loial în Texasul rural din anii 1860.

„Lassie” (mai multe versiuni): Seria de filme Lassie, bazate pe povestea unui Collie extraordinar de inteligent și devotat, sunt clasice în genul acesta.

„Marley & Me” (2008): Bazat pe un bestseller, filmul povestește despre impactul pe care un Labrador neastâmpărat, Marley, îl are asupra familiei sale.

„Beethoven” (1992): O comedie de familie despre un câine Saint Bernard mare și neîndemânatic și aventurile sale cu familia sa umană.

„Homeward Bound: The Incredible Journey” (1993): Aventurile a două câini și o pisică care călătoresc prin natură pentru a-și găsi stăpânii.

„A Dog’s Purpose” (2017): Un film emoționant despre un câine care se reîncarnează în mai multe vieți, explorând diferite aspecte ale relației dintre câini și oameni.

Pentru că a avea un câine înseamnă mult mai mult decât a avea un prieten…

Psihologii și cercetătorii au evidențiat numeroase avantaje ale creșterii împreună cu un câine pentru starea de bine și sănătatea mentală a oamenilor și nu facem reclamă niciunei canise… Poate că și propria experiență e suficientă pentru a declara toate aspectele:

  1. Câinii pot oferi o companie constantă și un sentiment de siguranță și confort emoțional. Ei pot reduce sentimentele de singurătate și izolare, fiind apropiați și loiali stăpânilor lor.
  2. Interacțiunea cu un câine poate reduce nivelul de stres și anxietate. Contactul fizic, ca mângâierea unui câine, poate stimula eliberarea de endorfine și serotonine, care contribuie la ameliorarea stresului și a anxietății.
  3.  Îngrijirea unui câine implică plimbări regulate și activități fizice, ceea ce poate îmbunătăți starea de sănătate a stăpânilor și poate contribui la reducerea riscului de obezitate.
  4.  Un câine necesită o rutină regulată de hrănire, plimbări și îngrijire, ceea ce poate ajuta oamenii să-și organizeze și să-și structurizeze mai bine ziua, fiind un aspect benefic pentru cei care au tendința de a se simți copleșiți sau pierduți în lipsa unui program clar.
  5. Având grijă de un câine, oamenii devin responsabili pentru binele și bunăstarea acestuia, ceea ce poate dezvolta simțul responsabilității și al grijii față de altă ființă vie.
  6.  Interacțiunea cu alți iubitori de câini, precum și instruirea și socializarea unui câine pot contribui la dezvoltarea încrederii în sine și a abilităților sociale.
  7. Multe studii au arătat că proprietarii de câini au niveluri mai mari de fericire și satisfacție în viață decât cei care nu au animale de companie.
  8. Câinii pot oferi suport emoțional și pot fi adesea prezentați ca „prietenii cei mai buni” ai omului, ceea ce poate ajuta la gestionarea și depășirea situațiilor dificile sau stresante.
  9. Și multe altele încă…

P.S. Nu cred că Hatchiko  a fost cel mai loial câine din istorie. Cred că al meu este:)

Despre vedete, câini și… evoluție