Mentalitatea ta hotărăște cât de greu sau de ușor îți va fi să faci schimbări.

Înțelegerea propriei mentalități și a modului în care faci față dificultăților este primul pas către schimbarea lor și a obiceiurilor care au decurs din această mentalitate.
Toate aceste aspecte sunt interconectate, iar pentru a face schimbări de durată trebuie să te ocupi de fiecare în parte. Deseori se vorbește despre două tipuri de mentalități: rigidă și flexibilă.
Când ai o mentalitate flexibilă, știi că te poți schimba dacă muncești din greu, înveți, manifești hotărâre și reziliență. Ești un optimist. Crezi că totul este posibil dacă faci suficient efort.
Pe de altă parte, dacă ai o mentalitate rigidă, crezi că schimbările sunt dificile și provocatoare. Ești acela care ești și n-ai cum să devii mai bun sau să-ți schimbi obiceiurile. Ești un pesimist. Crezi că n-ai puterea să te schimbi fiindcă, de fiecare dată când ai încercat, ai dat greș. Pornești în orice nouă întreprindere împovărat de greșelile din trecut.
Însă multe persoane nu știu că există și un al treilea tip de mentalitate și anume cea mixtă. Asta nu înseamnă altceva decât că ai o mentalitate flexibilă în unele privințe și o mentalitate rigidă în altele. Mentalitatea nu funcționează neapărat după principiul „totul sau nimic”. Este un spectru continuu – și putem trece în aceeași zi de la o mentalitate rigidă la una flexibilă și la una mixtă, apoi invers. Este ceva cât se poate de normal.

Cum poți să-ți dai seama care e mentalitatea ta la un moment dat?

Observă cum acționezi și cum vorbești. Acțiunile tale contravin scopurilor pe care vrei să le atingi? Ai un limbaj negativ sau defetist?
De exemplu, spui că vrei să slăbești, dar continui să mănânci la fel ca întotdeauna? Îți propui un scop, dar îți faci deja planuri pentru eventualitatea că vei da greș? În acest caz, probabil că ai o mentalitate rigidă.
Dacă ai o mentalitate flexibilă, acțiunile tale te ajută să avansezi către scopul tău. Folosești un limbaj pozitiv și plin de încredere în sine. Cuvintele și acțiunile tale sunt în acord cu scopul tău. Nu doar spui că vrei să-ți schimbi alimentația, ci chiar faci schimbările necesare. Te ții de cuvânt, iar asta se vede.
Dacă ai o mentalitate mixtă, poți fi deopotrivă rigid și flexibil. Faci atât lucruri care te ajută să-ți atingi scopul, cât și lucruri care-ți pun piedici, uneori în același timp. De exemplu, ți-ai făcut obiceiul să mergi în fiecare zi la sala de fitness, dar după aceea te duci să bei și să mănânci în oraș. Satisfacerea poftelor anulează efectele pozitive ale exercițiilor fizice; prin urmare, costurile sunt egale cu beneficiile. În plus, când ai o mentalitate mixtă, acest lucru se reflectă în limbajul tău. Spui atât lucruri pozitive, cât și lucruri negative.
Odată ce ți-ai făcut o idee cu privire la mentalitatea ta, haide să vedem cum poți să o schimbi. Pentru a face schimbări reale și de durată, trebuie să ai o mentalitate flexibilă.
Trebuie să crezi că poți obține tot ce-ți propui!
Pentru a-ți cultiva o mentalitate flexibilă, gândește-te la scopurile tale și determină ce poți face pentru a le urma și a le transforma în realitate. Fă un plan detaliat, ca să clarifici acțiunile pe care le vei întreprinde.
Cu cât definești mai exact când vrei să faci un lucru, unde anume îl vei face și cum vei proceda în continuare, cu atât mai bine. Când îți propui lucruri cât mai detaliate, ai mai multe șanse să le realizezi. Mai ales dacă le notezi. Acest lucru te ajută să fii responsabil, dar nu înseamnă că totul va merge întotdeauna conform planului.
Orice schimbare presupune dificultăți și provocări; ce se întâmplă când planurile tale nu se desfășoară așa cum ai sperat? Asta depinde de mentalitatea ta!
Dacă ai o mentalitate rigidă, vei vedea provocările ca pe niște motive pentru a rămâne pe loc. Le vei considera o dovadă că e imposibil să-ți însușești aptitudinile necesare pentru a te schimba și a reuși. Vei avea o justificare ca să rămâi acolo unde ești.
Dar dacă ai o mentalitate flexibilă, vei vedea provocările ca pe o parte necesară a procesului. Dacă te confrunți cu obstacole, înseamnă că faci progrese și că mai ai de învățat. Doar dacă înveți în permanență poți face schimbări care-ți influențează viața pe termen lung.
În ultimile două postări am vorbit despre importanța mentalității. Am discutat despre modul în care neurotransmițători complecși, cum este dopamina, ne încurajează să ne menținem niște obiceiuri nesănătoase pentru a stimula secreția de opioide, care ne oferă o stare trecătoare de euforie. De asemenea, am vorbit despre cum ne putem reconfigura creierul când ne schimbăm mentalitatea.
„Înarmat” acum cu toate aceste informații, ar trebui să înțelegi că ai puterea de a-ți controla obiceiurile. Iar această putere se bazează pe mentalitatea ta.

Înainte de a merge mai departe, să facem un scurt exercițiu.

Gândește-te când ai cedat ultima oară unei tentații pe care încercai s-o eviți. Care a fost „prăjitura” ta? Cum te-ai simțit când încercai să reziști? Cum te-ai simțit când ai cedat? Cum te-ai simțit după aceea? Acum retrăiește momentul acela. Gândește-te la un lucru pe care-l vrei mai mult decât prăjitura. Trebuie să fie o dorință suficient de puternică pentru ca, atunci când apare o tentație, să te gândești la ea și să rămâi concentrat pe satisfacția pe care ți-o va da împlinirea ei. Cum te poți recompensa într-un mod sănătos și energizant, care te însuflețește? Ideea nu este să schimbi un obicei prost cu un altul; noul obicei trebuie să fie pozitiv și să te apropie de scopul tău. Poți face ceva ca să fii mai pregătit pentru a-ți schimba obiceiurile?

”Dacă poţi face o fată să râdă…”