Din unghiul copilului de odinioară, Anca Oprea coboară privirea matură spre universul copilăriei actuale. În scrisul delicat, autoarea pare un ‘Gulliver în Ţara piticilor’ drapat în poeta care dublează simpatia cu umorul, dar și cu intimitatea naturală. Volumul „Poezii pentru Mara” este izvorât din confluența afinităților elective ale autoarei și ale prietenei sale, mama micuței muze (Mara).

„Poezii despre Mara”© Editura: Destine, București, 2022

„Poezii pentru Mara”© Editura: Destine, București, 2022

 

De pe coperta unu, glossy, identificăm chipul suavei copile de-al cărei destin se anină lirismul Ancăi Oprea, pe care o regăsim pe a patra copertă. Urmărind cu acuitate evoluția fetiței cu aer de miniatură a unei (posibile) Grace Kelly, autoarea încapsulează micro-universul copilăriei. Compartimentat în două părți: „Poezii despre timpul liber” și „Poezii despre școală” volumul e de un lirism nesilit și ne invită  – discret – în lumea micuței Mara. O regăsim pe Anca Oprea coborând în lumea neasemuită a celor mici, cu „măruntele” lor mari probleme, preocupări de tot felul, o lume uimindu-ne nu numai o dată prin seriozitatea, gravitatea şi complexitatea universului ei de suflet. Gingășia copilei a cucerit-o pe scriitoare și ne-a împărtășit și nouă bucuria sa, într-un lirism nedisimulat. S-a apropiat de muză scriindu-i poezii vesele, cu ușoare nuanțe didactico-umoristice pe ici-colo: „Uite așa încet, încet, /Înveți ce este un Alfabet,/ Te ajută să citești,/Îți explică, nu te-ncurcă,/ Decât numai de nu-l știi,/Alfabetul supărat,/Te pedepsește imediat,/Mara, atentă de vei fi,/Tare frumos vei mai citi!”. Aşadar, Anca Oprea compune, în versuri sprinţare, adevărate „lecţii” despre viața micilor școlari, accesibile şi frumoase prin epitetul revelator şi prin nota de umor cu care priveşte lumea copiilor de astăzi.

Autoarea are sentimentul delicat al Edenului minuscul, unde fetița prietenei sale își îndeplinește multiplele sale roluri. Aleargă, dansează, desenează, merge în vacanțe ba campestre, ba exotice, Mara se bucură de natură, dar merge și la coafor, îngrijește un cățel, face picnic pe covor, călătorește cu multe mijloace de transport, se dă cu trotineta și tot așa, într-o diversitate de acțiuni domestico-școlărești, pline de energie și entuziasm. Printre rândurile sprințate, regăsim sensibilitatea specifică feminină, fineţea şi delicateţea de senzaţie, de sentiment şi de expresie. Realitatea pe care o evocă este de o puritate pudrată cu praful de zâne (douămiiste) din zilele noastre. Și, totuși, lumea Marei este cea a prospeţimii de senzaţii. Bunăoară, autoarea scrie ţinând seama, de obicei, de nivelul puterii de înţelegere a celor mici, altfel zis – scrie pentru aceştia, străduindu-se însă a nu face rabat reconstituirii lumii infantile, pe care o proiectează dinlăuntrul ei. Culegerea de versuri devine o lectură destinată copiilor, dar care – prin firescul realizării – nu șochează nici exigența pentru frumos. Poeziile din cele două părți ale volumului creează impresia de basm continuu, cu zânițe, mămici, bunici, dar şi cu ‘pitici’/colegi care fac deliciul cititorilor.

Versurile sunt antrenante, expresive, cuceritoare prin prospeţimea transcrierii sentimentului. Marea calitate stilistică a Ancăi Oprea rezidă în puterea ei de a reda faptele, puterea ei de expresie, are darul să proiecteze această lume pe un ecran ireal, ca-ntr-un miraj încântător de forme, de culori, de imagini, ca-ntr-un ecran virtual. Anca Oprea scrie o literatură de reconstituire a ‘lumii de suflet curat’ prin care am trecut – copilăria – această zare ce se şterge numai odată cu noi, aşa cum apare reflectată în „Poezii pentru Mara”.

Poezii pentru Mara”

Autor: Anca Oprea

Editura: Destine, București, 2022

Copertă: Raluca Tudor