Percy Sledge este cântărețul de R&B a cărui voce de aur este sinonimă cu unicul, clasicul ”Când un bărbat iubește o femeie” din 1966.

When a Man Loves a Woman este una dintre cele mai bune melodii pe care le-am auzit vreodată”, a spus Rod Stewart când l-a introdus pe Sledge în Rock and Roll Hall of Fame, în 2005.

”Este posibil orice când acest bărbat cântă? Cu siguranță, este!”

Percy Sledge (25 noiembrie 1940, Leighton, Alabama, Statele Unite – 14 aprilie 2015, Baton Rouge, Louisiana, Statele Unite)

Sledge a început să o fredoneze și melodia i s-a învârtit în cap mulți ani, ajungând în cele din urmă să se concretizeze în piesa ”Când un bărbat iubește o femeie”. Era punctul culminant al spectacolului de scenă cu trupa sa timpurie Esquire Combos, deși concertau doar în weekend, deoarece el lucra cu normă întreagă la un spital din Alabama.

Single de debut

În 1965, grupul a cântat la un concert la o casă a frăției Universității din Mississippi. Producătorul de discuri Quin Ivy era în audiență în acea noapte și a fost uluit de puterea cântecului. ”Dacă te gândești vreodată să faci un disc, hai,” a spus Ivy. ”Ador acea melodie.Sledge a prins din zbor oferta și imediat după aceea a atras atenția producătorului /executivului Atlantic Records, Jerry Wexler, care a lansat-o ca single de debut al lui Sledge în aprilie 1966.

Piesa a reușit numărul unu în topul Hot 100 și, într-o răbufnire uimitoare de generozitate, Sledge le-a acordat tot creditul celor doi colegi de trupă Calvin Lewis și Andrew Wright, chiar dacă el însuși scrisese cea mai mare parte din ea.

Cea mai proastă decizie pe care am luat-o vreodată”, a spus el decenii mai târziu. ”Dar nu sunt deloc amărât. Îmi dau seama că dacă Dumnezeu a vrut să fac ceea ce am făcut pentru a le spune tipilor că pot avea cântecul, atunci așa o voi lăsa mai departe și nu aș schimba-o niciodată.”

Toate melodiile mele sunt răspunsul la cântecul acela

Percy Sledge a continuat să înregistreze și alte hituri de-a lungul anilor 1960, cum ar fi ”Warm and Tender Love”, ”It Tears Me Up” și un cover al melodiei ”Love Me Tender” a lui Elvis Presley, dar niciuna nu a avut impactul debutului.

Toate melodiile mele sunt răspunsul la cântecul acela”, a spus el. ”Este bunicul tuturor melodiilor mele. Șeful tuturor. Am un mare respect pentru el. Mereu voi avea.”

Când un bărbat iubește o femeie” a avut o a doua viață în 1991, când Michael Bolton a transformat-o din nou într-un hit. În 2005, Sledge a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame.

Dumnezeu știe că mi-am cântat cântecele din adâncul inimii mele”, a spus el de pe podium, ”cu toată dragostea pe care aș putea să o dăruiesc.”

Coveruri

Cover peste cover la această minunată melodie au tot apărut de atunci: melodii populare de inimă albastră, făclii sentimentale, fluturări ușoare de rock and roll, jazz instrumental și câte altele… Iată câteva.

2. Mae West (1966)

3. Michael Bolton (1991)

4. Gianluca Petralia (2018)

Citește și E un foc căruia nu-i pot rezista