17 februarie: ”Random Acts of Kindness Day” (sau, într-o traducere aproximativă, Ziua Gesturilor frumoase aleatorii) a fost creată pentru prima dată în Denver, Colorado, în 1995, de o mică organizație nonprofit, Fundația Random Acts of Kindness; nouă ani mai târziu, s-a răspândit în Noua Zeelandă, în 2004.

Acte aleatorii de bunătate pot include aproape orice, inclusiv ceva la fel de simplu cum ar fi să luați o tavă cu brioșe la lucru, o pizza sau să ”dați” o cafea, colegilor, așa, de drag. Ideea din spatele acestei sărbători este de a face lumea un loc mai bun, răspândind puțină lumină în jur și de a face din bunătate o parte din viața noastră de zi cu zi.

Fericește pe cineva cu cuvintele tale frumoase, complimentează-l pentru aspectul său… chiar și cele mai simple acte pot ajuta să înveselească ziua cuiva. Deși Ziua Actelor aleatorii de Bunătate nu a existat atât de mult timp, bunătatea în sine a existat cu siguranță!

De fapt, diverse studii au concluzionat că bunătatea este o parte inerentă a naturii umane, capacitatea de a simți și de a avea grijă de ceilalți se dezvoltă în timp ce suntem încă bebeluși. Importanța altruismului a fost mult timp un subiect de discuție în domeniul filosofiei, psihologiei, sociologiei și biologiei evoluționiste.

Există diverse teorii care motivează faptul că oamenii gravitează către un comportament binevoitor – poate pentru că a face fapte bune pentru alții crește probabilitatea ca aceștia să ne întoarcă favoarea dacă avem nevoie vreodată de ajutor în viitor, poate că bunătatea ne este ancorată în creier pentru a ajuta atașamentul social și coeziunea de grup, sau poate că este pur și simplu un produs al capacității noastre de a simți empatie pentru ceilalți.

Oricare ar fi originile bunătății, Random Acts of Kindness Day este o modalitate de a cultiva și încuraja această trăsătură prețioasă pe care o împărtășim cu toții și care astăzi este atât de rară!

La ce ajută să fii bun, la ce ajută o zi în care să știi că trebuie să celebrezi oportunitatea de a face cuiva o bucurie?

A existat un om înțelept care a împărtășit odată un gând interesant și important totodată: „Nu vă gândiți la cei care au nevoie, cum ar fi stăpânii, ca fiind în căutarea de caritate. În schimb, ei oferă un serviciu. Un serviciu care vă permite să vă simțiți bine și, în același timp, plătiți pe cineva pentru furnizarea acestuia.

Pe lângă faptul că luminează ziua altcuiva și face lumea un loc mai bun, există o mulțime de efecte secundare benefice ale altruismului.

Într-adevăr, cercetările au arătat că însuși actul de a face ceva pentru altcineva ne dă un boost chimic, unul mai mare, de fapt, decât dacă s-ar fi făcut ceva pentru noi. Când dăm dovadă de generozitate față de ceilalți, corpul nostru eliberează diverși hormoni, cum ar fi serotonina, oxitocina și endorfinele, care ne pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Oxitocina, de exemplu, ajută la scăderea tensiunii arteriale și crește sentimentele de optimism, în timp ce serotonina ne face mai fericiți, mai calmi și chiar are un efect de vindecare!

Actele simple de bunătate pot reduce durerea, anxietatea și stresul, crescând în același timp energia, durata de viață și fericirea – cum ar fi să să nu iubești pe nimeni, să nu poți iubi?! Și cum ar fi să nu poți fi iubit de nimeni?

Un alt lucru grozav despre bunătate este că e contagioasă, iar un mic exemplu poate genera o avalanșă de fapte bune.

Începând cu noi înșine, îi putem inspira pe cei din jurul nostru să acționeze și cu căldură și grijă. Acest efect de fluture a fost simbolizat în diferite proiecte de artă, de exemplu videoclipul YouTube Kindness Boomerang de Life Vest Inside și filmul Pay It Forward – ambele demonstrează că, declanșând o serie de acte generoase, putem influența și îmbunătăți lumea din jur. 

Gânduri:

  • Ce este bunătatea? O frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul. – Alexandru Vlahuță
  • Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea. – Ludwig van Beethoven
  • Ceea ce facem e doar o picătură într-un ocean, dar fără acea picătură, oceanul ar fi mai mic. – Maica Teresa
  • Fii bun în ceea ce faci. La un moment dat nu va mai fi nevoie să te prezinți, te vor prezenta faptele tale.
  • Așează bunătatea ca bază a vieții tale, dreptatea ca măsură, înțelepciunea ca limită, iubirea ca încântare și adevătul ca lumină.
  • Și cel mai mic act de bunătate pe care îl faci poate schimba lumea. – Walt Disney
  • Nu-ți fie rușine să faci întotdeauna ceea ce este mai bine. – Esop
  • Când faci tot ce poți mai bun, nu știi niciodată ce miracol apare în viața ta sau în viața altui om. – Helen Keller
  • Adevărata generozitate este să faci ceva bun pentru cineva care nu va afla niciodată despre aceasta. – Frank A. Clark
  • Nu este nevoie de o religie pentru a crede. Bunătatea este religia mea. – Dalai Lama
  • Bunătatea e un dar gratuit al naturii, tot atât de rar ca și inteligența ori frumusețea. A ierta prostia ori urâțenia și a condamna răutatea este explicabil, dar nu filosofic. – Gabaret Ibrăileanu
  • Fii bun, dar ferește-te să te creadă lumea că poți fi numai bun. – Nicolae Iorga
  • Am învățat că un om n-are dreptul să-l privească pe altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice. – Gabriel Garcia Marquez

Imaginile sunt pur ilustrative!

Mama este…