Pe drumuri muzicale cu SIMON CALLOW … 🎶

Pe urmele lui Mozart de la Salzburg la Viena

Acest episod îl urmărește pe Mozart prin magnificul peisaj rural austriac, de la Salzburg până la Viena imperială, magnetul irezistibil pentru mulți compozitori precum Brahms, Mahler, Schubert și Haydn. Poveștile lor și relația acestora cu magnifica capitală a Habsburgilor sunt descrise prin marile repere ale „capitalei mondiale a muzicii”.

”Muzica este în mine.”

St. Wolfgang, Steinbach, Melk, Linz sunt principalele repere pe legate într-un fel sau altul de Mozart în drumul acestuia de la Salzburg la Viena.
Link
*****
DESTINAȚII CLASICE CU SIMON CALLOW… 🎶
Adevăratul cântec al Norvegiei

– O călătorie prin munții Scandinaviei, ravenele și fiordurile spectaculoase ale Norvegiei, care se încheie în capitala Oslo, pe urmele celui mai iubit compozitor al țării – Edvard Grieg – unul dintre cei mai renumiți compozitori și pianiști norvegieni, este adesea considerat cel mai important muzician al Norvegiei și o figură pivotală în epoca romantică a muzicii clasice. Născut pe 15 iunie 1843, în Bergen, Norvegia, Grieg a avut un impact profund asupra muzicii clasice, fiind cunoscut pentru stilul său unic care a combinat elementele tradiționale ale muzicii norvegiene cu influențele romantice europene. Grieg a început studiile muzicale la o vârstă fragedă. La vârsta de 15 ani, a plecat la Conservatorul de Muzică din Leipzig, Germania, unde a studiat compoziția și pianul. Lucrările sale sunt profund influențate de folclorul norvegian, acesta integrând melodii tradiționale și ritmuri în muzica sa. Stilul său romantic este caracterizat prin melodii expresive și utilizarea inovatoare a armoniei. Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Grieg se numără „Suita Peer Gynt”, care include piese precum „Dimineața” și „Dansul lui Anitra”. Concertul său pentru pian în La minor este de asemenea foarte apreciat și frecvent interpretat. Grieg a fost un factor important în dezvoltarea identității muzicale naționale a Norvegiei. El a fost un susținător al muzicii norvegiene și a folosit adesea teme și stiluri norvegiene în compozițiile sale.Grieg a murit pe 4 septembrie 1907, lăsând în urma sa o moștenire muzicală impresionantă. Lucrările sale continuă să fie o parte esențială a repertoriului concertistic și sunt iubite de muzicieni și ascultători deopotrivă. Importanța sa în muzica clasică este recunoscută prin numeroase înregistrări, interpretări și studii ale lucrărilor sale. Moștenirea sa continuă să inspire muzicieni și compozitori și astăzi, fiind un simbol al muzicii naționale norvegiene în context internațional.

Edvard Grieg

Sibelius şi peisajului cultural finlandez

– Atmosfera elementară a Finlandei, de la Helsinki, până la priveliștile înzăpezite ale Laponiei, unde Moș Crăciun își are atelierul, sunt surprinse în muzica lui Sibelius. Călătorind prin spațiul lacustru și al nesfârșitelor păduri, ascultăm legendele muzicale finlandeze, vizităm casa compozitorului la Ainola și ne delectăm cu sunetele poemului Finlandia, cea mai faimoasă lucrare a sa.
  • VA URMA

Cine este Simon Callow?

Simon Callow (pinterest.com)

Simon Callow este un actor, regizor și scriitor britanic renumit, născut pe 15 iunie 1949. Este cunoscut în special pentru talentul său versatil și pentru contribuțiile sale remarcabile în teatru, film și televiziune.

Cariera în actorie

  1. Teatru: Callow s-a făcut remarcat în teatru, având numeroase roluri în piese de Shakespeare și în alte producții clasice și contemporane. A lucrat pe scene prestigioase, inclusiv la Royal Shakespeare Company.
  2. Film: În cinematografie, el este probabil cel mai bine cunoscut pentru rolul său în filmul „A Room with a View” (1985), unde a interpretat personajul Rev. Mr. Beebe. A mai apărut și în alte filme notabile, cum ar fi „Four Weddings and a Funeral” (1994) și „Shakespeare in Love” (1998).
  3. Televiziune: De asemenea, Callow a avut prezențe remarcabile în numeroase seriale și producții de televiziune.

Scrierile

Simon Callow este, de asemenea, un autor respectat. A scris biografii ale unor figuri importante din lumea teatrului și a cinematografiei, inclusiv o biografie deosebit de apreciată a lui Orson Welles. Lucrările sale oferă o perspectivă detaliată asupra artelor scenice și a istoriei acestora. Callow este recunoscut pentru abilitatea sa de a aduce la viață personaje complexe, oferind interpretări pline de nuanțe și emoție. A primit numeroase laude și recunoașteri pentru munca sa în teatru și film. De-a lungul carierei sale, a fost un susținător activ al teatrului și al artelor scenice în general.

Viața personală

Simon Callow este cunoscut și pentru a fi deschis în privința orientării sale sexuale, fiind unul dintre primii actori britanici care a vorbit public despre homosexualitatea sa. A fost un activist vocal pentru drepturile LGBTQ+ și a contribuit la vizibilitatea și acceptarea comunității LGBTQ+ în lumea artei și în societatea mai largă. Desigur, asta contează mai puțin.