29 octombrie 2023.

Matthew Perry este (sau mai bine spus – a fost), fără îndoială, unul dintre cei mai recunoscuți și iubiți actori din generația sa. Chiar dacă a avut succese majore în cariera sa și a fost aclamat pentru talentul său, viața lui personală a avut suișuri și coborâșuri, evidențiind complexitatea experienței umane și lupta continuă pentru echilibru și fericire. Astăzi, viața lui s-a încheiat brusc, la 54 de ani:

Matthew Perry s-a născut în Williamstown, Massachusetts, dar a crescut în Ottawa, Canada, după divorțul părinților săi. Mama lui, Suzanne Marie Morrison, este o jurnalistă canadiană, iar tatăl său, John Bennett Perry, este un actor și model american. Perry s-a întors în Statele Unite în adolescență pentru a urma școala secundară la Ashbury College în Ottawa, iar mai târziu la Buckley School în Sherman Oaks, Los Angeles. Pe măsură ce anii au trecut, Perry a început să facă incursiuni în lumea actoriei. Au urmat audieri, respingeri și mici roluri în diverse producții.

Înainte de a deveni celebru pentru rolul lui Chandler Bing în „Friends”, Perry a avut câteva roluri în seriale și filme, dar niciunul dintre acestea nu l-a adus în prim-plan. Succesul cu „Friends” l-a propulsat ca unul dintre cei mai cunoscuți actori din lume.

După „Friends”, Perry a continuat să lucreze în televiziune și film. A avut roluri principale în seriale precum „Studio 60 on the Sunset Strip” și „Go On”. A mai avut și o serie de filme, dar niciunul dintre aceste proiecte nu a avut același impact cultural ca „Friends”.

Rolul lui Chandler Bing din serialul ”Friends” nu a fost doar un rol – a fost o metamorfoză. Perry a devenit Chandler, iar Chandler a devenit o icoană. Alături de ceilalți cinci prieteni, Matthew a pășit în inimile oamenilor din întreaga lume, aducând râsete, emoții și momente memorabile.

„Friends” este unul dintre cele mai populare și iubite seriale de televiziune din toate timpurile. A avut premiera în anul 1994 și s-a încheiat în 2004, după 10 sezoane de succes. Acțiunea serialului se petrece în New York și urmărește viața a șase prieteni care navighează printre provocările și bucuriile vieții de zi cu zi, având ca fundal apartamentele lor și cafeneaua Central Park. Matthew Perry, în rolul lui Chandler Bing, a fost unul dintre personajele cele mai iubite din „Friends”. Umorul și sarcasmul său au devenit emblematice pentru serial, iar relația sa cu Monica a oferit multe momente emoționante și amuzante. De-a lungul anilor, Perry a primit laude pentru interpretarea sa și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din lume.

”Suntem devastaţi de moartea dragului nostru prieten Matthew Perry. Matthew era un actor incredibil de talentat şi o parte de neşters din familia Warner Bros. Television Group”, a transmis  Warner Bros. 

Continuarea AICI

Cu toate acestea, viața nu era numai lumină și strălucire pentru Perry. În afara reflectoarelor, s-a luptat cu demonii săi personali – dependența. Cu alcoolul și pastilele ca adicții, viața lui a luat o întorsătură întunecată. Dar, asemenea unui adevărat luptător, nu s-a predat. S-a luptat cu problemele sale, a căutat ajutor și, în cele din urmă, a folosit experiența sa pentru a ajuta și pe alții. Matthew Perry a avut lupte notorii cu dependența de alcool și pastile pe parcursul vieții sale. El a fost deschis în legătură cu aceste lupte și a fost internat de mai multe ori în centre de reabilitare. Perry a folosit experiența sa pentru a ajuta și pe alții, devenind un avocat pentru recuperarea dependențelor și chiar deschizând propria sa casă de reabilitare pentru a ajuta alți oameni să se recupereze.

Matthew Perry, în ciuda succesului și a provocărilor sale, a rămas un om retras când vine vorba de viața sa personală. Chiar și cu toate zvonurile și speculațiile, el a preferat să păstreze acea parte a vieții sale departe de ochii lumii.

Un actor grăbit

A câștigat premiul pentru „Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series” (împreună cu restul distribuției „Friends”) în anii 1995 și 1996.

TV Guide Awards:

A câștigat premiul pentru „Favorite Actor in a Comedy” pentru „Friends” în 2000.

Nominalizări:

Primetime Emmy Awards:

A fost nominalizat la categoria „Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie” pentru rolul său din „The Ron Clark Story” în 2006.

Golden Globe Awards:

A fost nominalizat la categoria „Best Actor – Television Series Musical or Comedy” pentru rolul său din „Friends” în 2003.

Screen Actors Guild Awards:

A primit mai multe nominalizări la categoria „Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series” pentru „Friends” în diferiți ani.

Recomandare de lectură: Friends, iubiri și marele lucru teribil de Mathew Perry

„Bună, mă numesc Matthew, deși e posibil să mă știi după alt nume. Prietenii îmi spun Matty. Și ar cam trebui să fiu mort.”

Așa începe povestea captivantă a celebrului actor Matthew Perry, care ne poartă în călătoria lui, pornind de la ambiția din copilărie de a deveni faimos și ajungând până la dependență și recuperare. Înainte de vizitele frecvente la spital și perioadele petrecute la dezintoxicare, a existat Matthew, copilul de cinci ani, care călătorea de la Montreal la Los Angeles, vizitându-și părinții divorțați. În acest memoir, facem cunoștință și cu Matthew, adolescentul de paisprezece ani, care a fost vedetă națională a tenisului canadian, dar și cu Matthew, tânărul de douăzeci și patru de ani, care a pus mâna pe un rol foarte râvnit de mulți actori, în episodul-pilot din serialul despre care vorbea toată lumea și care, la vremea respectivă, se numea Friends Like Us, și multe altele.

Într-o relatare extraordinară, pe care numai el o putea face în stilul său sincer, hilar și extrem de familiar, Matthew Perry dezvăluie mai multe despre familia destrămată, care l-a crescut (și, de asemenea, care l-a și lăsat să se descurce singur), despre dorința de validare, care l-a condus spre faimă, dar și despre golul interior, care nu a putut fi umplut nici măcar de cele mai mari visuri devenite realitate….”