„Beethoven a încălcat regulile”, ne spune John Aleck Suchet, autor englez, jurnalist de știri de televiziune și prezentator de muzică clasică la Classic FM, susținând afirmația cu câteva argumente care oscilează între inedit și tulburător.

„Nu începi o sonată pentru pian cu un acord răsunător, așa cum a făcut Beethoven în Pathétique”.

„Nimeni n-a început vreun concert pentru pian cu un solo de pian, așa cum a făcut-o Beethoven în Concertul pentru pian nr. 4.”

„Nu poți începe o simfonie cu două acorduri uriașe, ca și cum ai spune ‘Fii atent!’. Beethoven a făcut-o, însă, în monumentala Eroica”.

„Într-o interpretare bună a lui Mozart, muzica lui ar trebui să te învăluie, să te facă să zâmbești și să te convingă că totul este bine cu lumea. Pe când o interpretare bună a lui Beethoven ar trebui să-ți albească degetele de la strângerea brațelor scaunului pe care stai, să-ți toace mărunt nervii, dar lăsându-te pătruns de un sentiment de euforie și de triumf – precum și de dragoste profundă și admirație pentru un bărbat care a suferit cea mai rea soartă care i s-a fi putut întâmpla unui muzician, depășind-o.”

„Beethoven era dificil, irascibil, iute la mânie, câinos cu prietenii… Cât de drăguț ai fi dacă ai fi muzician și ai ști că asta e tot ce poți fi și ți-ai da seama că încet, inexorabil, îți pierzi auzul?”

„Muzica lui Beethoven este dovada voinței și hotărârii sale de fier, tăria lui de a nu ceda surdității, ci de a triumfa asupra ei. Muzica lui ne insuflă același spirit: Uită-te la mine. Am refuzat să cedez în fața surdității mele și, făcând asta, am depășit-o. Ascultă-mi muzica. Prin muzica mea te poți confrunta cu orice dificultăți și le poți înfrânge.”

Julius Schmid (pictor vienez, 1854-1935)| Plimbarea lui Beethoven în natură

Ai vrea să savurezi mierea fără a suferi înainte de pe urma înţepăturilor albinei? Ai dori să te împodobeşti cu coroana victoriei fără a înfrunta pericolul bătăliei? Plonjorul ar putea oare aduce perla de pe fundul mării dacă teroarea crocodilului îl reţine pe mal? Îndrăzneşte, aşadar! Ceea ce Dumnezeu ţi-a rezervat, niciun muritor nu îţi va răpi. Însă ţi-a rezervat numai ţie, om curajos!”

Ludwig van Beethoven

 

Citește și Cum se aude tăcerea