Afternoon Tea… bate la ușă ora ceaiului

Ceaiul meu negru cu bergamotă însoțește zilele răcoroase de toamnă (nu doar în jurul orei 17:00), în timp ce roiboos-ul cu vanilie vine la pachet cu primii fulgi de nea. Voi ce sortimente de ceai preferați?

sursă foto: keepcalm-o-matic.co.uk

„Doar câteva ore din viață sunt mai plăcute decât ora dedicată ceremoniei ceaiului.” (Henry James)

sursă foto: rebloggy.com

 

Ceaiul de la Amiază sau Five O’clock Tea reprezintă chintesența obiceiurilor englezești. Cu toate acestea, cutuma este, în mod surprinzător, destul de nouă. În timp ce consumul ceaiului a început în China mileniului al treilea î.Hr, Regele Charles al II-lea și soția sa, Infanta Portugheză Catherine de Braganza au introdus acest obicei în Anglia abia în jurul anilor 1660. Conceptul de afternoon tea a apărut, însă, abia la jumătatea secolului al XIX-lea.

Ceaiul de la Amiază a fost introdus în Anglia anului 1840 de către Anna Maria Russell, a șaptea Ducesă de Bedford.

Urmăriți și Ceremonia japoneză a ceaiului

sursă foto: studystayaustralia.com

Ducesei i se făcea foame în jurul orei 16:00, dar cina era sevită în casa ei la ora 20:00. Astfel, între prânz și cină era o distanță considerabilă de timp. Într-o zi, în jurul orei amiezii, Ducesa a cerut să i se aducă o tavă cu ceai, pâine cu unt (ceva mai târziu, Earl of Sandwich a avut ideea de a uni două felii de pâine cu umplutură la mijloc) și o felie de prăjitură în camera ei. Acesta a devenit un obicei al ei, în timp invitându-și prietenii la o cană de ceai și o gustare.

sursă foto: timeout.com

 

Această pauză de ceai a devenit un eveniment social la modă. Pe la 1880, doamnele din înalta societate se schimbau în rochii lungi, se accesorizau cu mănuși și pălării cu ocazia acestui eveniment. Ceaiul se servea de regulă în intervalul orar 16:00-17:00, în camera de zi.

sursă foto: tuckdb.org

 

Tradiționalul afternoon tea constă în ceai crescut pe plantațiile din India sau din Ceylon, servit în ceainic din argint, mix de mini sandwich-uri, biscuiți (scones) cu glazură/cremă (clotted cream), special făcuți pentru a fi consumați la ceai. Se servesc, de asemenea, prăjituri și diverse produse de patiserie. Ceaiul se bea din cești de porțelan chinezesc.

sursă foto: oetker.de

 

sursă foto: weebirdy.com

În zilele noastre, raportând-ne la tabieturile celor care fac parte din clasa de mijloc, afternoon tea constă mai degrabă într-un biscuite sau într-o prăjiturică, alături de o cană cu ceai, care, cel mai probabil, a fost făcută dintr-un pliculeț de ceai… Ce sacrilegiu!

Pentru a ne bucura de cel mai de calitate ceai tradițional, trebuie să vedem Londra și să vizităm un hotel sau o ceainărie din vestul țării. Devonshire Cream Tea constă în biscuiți, gem de căpșuni și, ingredientul-cheie, Devon clotted cream, alături de ceai dulce, servit în căni chinezești. Multe alte districte din Anglia pretind că au cele mai bune ceaiuri de acest tip, câteva exemple ar fi: Dorset, Cornwall și Somerset.

sursă foto: uniquedevontours.com

Dacă vreți să vizitați Londra, există mai multe hoteluri care vă pot oferi experiența completă a ceaiului, acestea fiind doar câteva dintre ele: Claridges, Dorchester, Ritz, Savoy, chiar și Fortnum sau Mason.

„traditional afternoon tea” la Hotelul Ritz din Londra (sursă foto: theritzlondon.com)