Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru literatură 2021

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului Abdulrazak Gurnah din Zanzibar, conform Academiei Suedeze acesta având o abordare „fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Romancierul Abdulrazak Gurnah s-a născut la data de 20 decembrie 1948 în Zanzibar, Tanzania. În anul 1968, în timpul Revoluției din Zanzibar, scriitorul a plecat în Marea Britanie în calitate de refugiat. Și-a început anii de studenție la Canterbury Christ Church University, urmând să obțină doctoratul în 1982 în cadrul Universității din Kent, titlul tezei fiind Criteria in the Criticism of West African Fiction. În perioada 1980-1983 Gurnah a predat în Nigeria, la Bayero University Kano. De asemenea, a fost profesor în cadrul Departamentului de Engleză al Universității din Kent până în momentul pensionării, momentan locuind în Brighton (East Sussex).

Abdulrazak Gurnah (sursă foto: nobelprize.org)

Gurnah a editat două volume din Essays on African Writing, publicând articole despre scriitori postcoloniali contemporani, printre care V. S. Naipaul, Salman Rushidie și Zoë Wicomb. A editat A Companion to Salman Rushdie (Cambridge University Press, 2007), fiind editor al revistei Wasafiri începând cu anul 1987. Abdulrazak Gurnah a participat în calitate de jurat pentru acordarea unor premii precum  Caine Prize for African Writing și Booker Prize.

În 2006 este ales membru în cadrul Royal Society of Literature, urmând ca în 2007 romanul său, By the Sea, să fie premiat cu RFI Witness of the world. În 7 octombrie 2021 i se acordă Premiul Nobel pentru „pătrunderea fără compromisuri și pentru compasiunea față de efectele colonialismului și a destinelor refugiaților în prăpastia dintre culturi și continente.”.

sursă foto: amazon.com

Printre romanele sale se numără Memory of Departure (1987), Admiring Silence (1996), The Last Gift (2011) și Afterlives (2020).

Citește și Incredibilul Einstein, de la vioară la fizica cuantică