Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru literatură 2021

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului Abdulrazak Gurnah din Zanzibar, conform Academiei Suedeze acesta având o abordare „fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Romancierul Abdulrazak Gurnah s-a născut la data de 20 decembrie 1948 în Zanzibar, Tanzania. În anul 1968, în timpul Revoluției din Zanzibar, scriitorul a plecat în Marea Britanie în calitate de refugiat.

Încă de la o vârstă fragedă, el a fost martor la schimbările tumultuoase care au avut loc în regiune, inclusiv Revoluția din Zanzibar din 1964, care a marcat sfârșitul dominării britanice și instaurarea unui nou regim. Aceste experiențe personale și istorice au influențat profund perspectiva și scrierile lui Gurnah. În 1968, în urma violențelor și instabilității politice, Gurnah a fost nevoit să părăsească Zanzibar și să caute adăpost în Marea Britanie. Aici, a început să-și dezvolte cariera literară și să-și exprime viziunea asupra lumii prin romanele și povestirile sale.

Operele lui Gurnah sunt adesea centrate în jurul temelor de identitate, exil, colonialism și impactul acestora asupra indivizilor și comunităților. Prin personaje complexe și situații încâlcite, el explorează adâncimea psihologică a oamenilor care se confruntă cu conflicte interne și externe.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Gurnah este „Paradise” (Raiul), care explorează viața unui refugiat din Zanzibar în Marea Britanie și lupta sa pentru a-și găsi locul într-o lume străină. În această lucrare, Gurnah abordează teme precum identitatea culturală, exilul și traumele trecutului.

Alte opere importante ale lui Gurnah includ „By the Sea” (La malul mării), „Desertion” (Dezertarea), „Admiring Silence” (Admirând tăcerea) și „Pilgrims Way” (Calea pelerinilor), fiecare aducând o nouă perspectivă asupra experienței umane și a lumii în schimbare.

Stilul literar al lui Gurnah este caracterizat de o prosă elegantă și evocatoare, care capturează nu numai evenimentele exterioare, ci și gândurile și emoțiile subtile ale personajelor sale. El reușește să creeze atmosfere vibrante și să aducă la viață lumi complexe și fascinante prin cuvintele sale.

Prin operele sale, Abdulrazak Gurnah ne oferă nu doar povești captivante, ci și o introspecție profundă în condiția umană și în complexitatea lumii în care trăim. Este un scriitor ale cărui lucrări merită cu siguranță să fie descoperite și savurate de către cititorii din întreaga lume.

Și-a început anii de studenție la Canterbury Christ Church University, urmând să obțină doctoratul în 1982 în cadrul Universității din Kent, titlul tezei fiind Criteria in the Criticism of West African Fiction. În perioada 1980-1983 Gurnah a predat în Nigeria, la Bayero University Kano. De asemenea, a fost profesor în cadrul Departamentului de Engleză al Universității din Kent până în momentul pensionării, momentan locuind în Brighton (East Sussex).

Abdulrazak Gurnah (sursă foto: nobelprize.org)

Gurnah a editat două volume din Essays on African Writing, publicând articole despre scriitori postcoloniali contemporani, printre care V. S. Naipaul, Salman Rushidie și Zoë Wicomb. A editat A Companion to Salman Rushdie (Cambridge University Press, 2007), fiind editor al revistei Wasafiri începând cu anul 1987. Abdulrazak Gurnah a participat în calitate de jurat pentru acordarea unor premii precum  Caine Prize for African Writing și Booker Prize.

În 2006 este ales membru în cadrul Royal Society of Literature, urmând ca în 2007 romanul său, By the Sea, să fie premiat cu RFI Witness of the world. În 7 octombrie 2021 i se acordă Premiul Nobel pentru „pătrunderea fără compromisuri și pentru compasiunea față de efectele colonialismului și a destinelor refugiaților în prăpastia dintre culturi și continente.”.

sursă foto: amazon.com

Printre romanele sale se numără Memory of Departure (1987), Admiring Silence (1996), The Last Gift (2011) și Afterlives (2020).

Citește și Incredibilul Einstein, de la vioară la fizica cuantică