„Admiraţia nu este niciodată gratis. Ea trebuie câştigată.”, spunea:
Barack Hussein Obama al II-lea a fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008, alături de Joe Biden ca vicepreședinte. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani.
La 9 octombrie 2009, Barack Obama a fost anunțat drept laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2009, „pentru eforturile sale extraordinare în scopul întăririi cooperării între popoare”.
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Chiar și o cafea proastă este mai bună decât deloc.” (David Lynch)
David Keith Lynch (20 ianuarie 1946) este un regizor, artist vizual, muzician, scriitor și actor american. Filmele sale sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvențele de vis și coșmar, imaginile stranii de multe ori cu elemente distincte de noir și neo-noir, coloana sonoră creată cu meticulozitate.
David Lynch
Lynch a fost nominalizat de trei ori la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, a primit două premii César pentru cel mai bun film străin, precum și Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și un premiu Leu de Aur pentru toată cariera cinematografică la Festivalul de Film de la Veneția. Revista AllMovie l-a numit „omul renascentist al cinematografiei americane moderne.„
*****
20 ianuarie 2016…
Formația ABBA se reunește-te … Dar doar pentru a participa la deschiderea unui restaurant…
Mamma Mia, iată-ne din nou! Cvartetul pop suedez ABBA se reunește pentru prima dată în opt ani pentru a sărbători Mamma Mia! The Party, un restaurant inspirat din musical-ul omonim.
Se zvonește că Abba – Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad și Agnetha Faltskog – au refuzat odată o sumă consistentă pentru a se reuni pe scenă la decenii după despărțirea lor din 1982. Ultima dată când foștii colegi de trupă (și foștii soți) au fost chiar văzuți împreună a fost la premiera filmului din 2008 a filmului Mamma Mia!, o adaptare a musicalului bazat pe single-urile de succes ale grupului precum „Mamma Mia”, „Dancing Queen” și — Fernando.
Dar Ulvaeus a venit cu o idee care să-i lase totuși cântecele să facă distracția pentru ei. Restaurantul cu tematică Abba din Stockholm, Suedia, este modelat după taverna grecească din Mamma Mia, dar este mai mult decât un simplu local. Este, de asemenea, o experiență interactivă „plină de cântări și dans, cascadorii temeroase, zei greci, ospătari care flirtează și poate un Zorba și un Ouzo sau două”. În timp ce se sărbătoresc cu un bufet de mâncăruri mediteraneene, mesenii sunt distrați de un spectacol bazat pe cântecele Abba și sunt încurajați să cânte împreună.
Cei patru sosesc separat la deschiderea restaurantului și schimbă salutări calde, dar refuză să fie fotografiați împreună. Întrebat de reporteri dacă vor reconsidera o reuniune reală, Ulvaeus a respins ideea: „Suntem aici să petrecem”.
În 20 ianuaie 1905, podul egiptean din Sankt Petersburg, utilizat atât de către pietoni cât și de căruțe trase de cai, s-a prăbușit atunci când un escadron de cavalerie l-a traversat. Toți cei 60 de soldați căzuți în râul Fontanka au fost salvați însă câțiva cai s-au înecat. Structura actuală a podului, care încorporează sfincși si multe alte detalii ale podului construit în secolul XIX, a fost finalizată în 1955.
Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, Freidorf, Austro-Ungaria (astăzi cartier al Timișoarei) – d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv și actor american de origine șvăbească.
Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, Freidorf, Austro-Ungaria (astăzi cartier al Timișoarei) – d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic)
De cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932.
*****
„Este important în viață să ne ascultăm unii pe alții. Muzica tocmai ne transmite cum să facem asta.” (Claudio Abbado)
20 ianuarie 2014 …
Dirijorul italian Claudio Abbado se stinge din viață din cauza cancerului la stomac la vârsta de 80 de ani.
Unul dintre dirijorii de frunte ai generației sale, Abbado a fost director muzical al Operei La Scala din Milano, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Londra, dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Chicago, director muzical al Operei de Stat din Viena, fondator și director al Lucerne Festival Orchestra, fondator și director al Mahler Chamber Orchestra, director artistic fondator al Orchestrei Mozart, director muzical al European Union Youth Orchestra și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.
Claudio Abado
Printre numeroasele lucrări ale perioadei romantice pe care le-a înregistrat și interpretat, Abbado a avut o afinitate deosebită față de muzica lui Gustav Mahler, ale cărui simfonii le-a înregistrat de mai multe ori.
„Citarea este cel mai mare compliment pe care îl poţi plăti unui autor.”
André-Marie Ampère (n. 20 ianuarie 1775 – d. 10 iunie 1836) a fost un fizician și matematician francez.
A descoperit legea interacției curenților electrici (1820) și a propus ipoteza curenților moleculari pentru explicarea magnetismului corpurilor, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.
Ampère a fost un autodidact, studiind matematica, fizica, chimia, științele naturale, muzica, filozofia și sociologia. La 12 ani cunoștea calculul diferențial și integral, la 13 ani a prezentat Academiei din Lyon un tratat despre secțiunile conice și un memoriu asupra rectificării unui arc oarecare de cerc mai mic decât o jumătate de circumferință. Până la 20 de ani, a citit cele 20 de volume ale Marii Enciclopedii întocmite de Diderot și d’Alembert. Ampère cunoștea mecanica analitică a lui Lagrange, precum și limbile latină, greacă și italiană.
*****
20 ianuarie 1961: John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917Brookline, SUA– d. 22 noiembrie 1963, Parkland Memorial Hospital, SUA), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau „Jack Kennedy”, a devenit cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas.
John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917Brookline, SUA– d. 22 noiembrie 1963, Parkland Memorial Hospital, SUA)
A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.
*****
Eduard al VIII-lea (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, mai târziu Duce de Windsor; n. 23 iunie 1894 – d. 28 mai 1972) a fost rege al Marii Britanii, Irlandei și împărat al Indiei de la moartea tatălui său, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936 până la abdicarea sa din 11 decembrie 1936.
Eduard al VIII-lea și Wallis Simpson
A fost al doilea monarh al Casei de Windsor, după ce tatăl său a schimbat numele casei regale din Saxa-Coburg-Gotha în 1917.
În noaptea de 11 decembrie 1936, Eduard, având titlul de prinț, a transmis națiunii și imperiului prin intermediul unei transmisii radio decizia sa de abdicare și explicațiile sale: „Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să accept îndatoririle mele de rege fără ajutorul femeii pe care o iubesc.” (Click pentru un articol excelent: Wallis Simpson).
*****