Se duce o vară. Vara asta, asta în care n-am plănuit nimic, ci înfăptuitu-s-au lucrurile într-o ordine a lor. Firească.
N-am cerut nimic în acest firesc, doar m-am așezat cumințică-n zile și am așteptat răbdătoare să împlinesc ce-a venit. Am dăruit și m-am străduit să nu cer în schimb, nici să-mi revendic vreun drept căpătat în urma a ceea ce-am dat. Tot la fel de firesc.
Am mai stat așa, într-o rână, și parcă mi-a ciocănit în ușă câte-un fior de nedreptățire. L-am alungat repede. În atâta firesc, mi se părea nefiresc. N-aveam de ce să contabilizez ce și cât dăruiesc, nici de ce nu pot simți cei pentru care simt. Mi-am spus că puțin lucru nu-i să te iubești. E totul. Ce nu a venit înspre mine cu simțire neforțată, e câștig. Tot pentru mine.
Și-am mai spus că viața-ți dă ce-i dai. De aici a curs mulțumirea pentru clipa dimineților și pacea înserării. Între ele, har cât cuprinde.
N-am ținut cu dinții de cei care plecau, unul câte unul, până când nici ecoul pașilor nu s-a mai auzit. Am plâns, e drept, dar n-am ținut. Mi-am zis mereu și mereu că-i atât de firesc. La ce să implori, să scormonești după dovezi de prețuire, doar, doar ‘or sta, ‘or rămâne?!
Mi s-a părut zadarnică toată treaba, și uite așa, am renunțat să tot ascund cheia de la ușă. Am deschis-o larg, i-am lăsat să se îndepărteze și deschisă am lăsat-o, pentru cei care mă văd, mă aud, mă simt.
Bulbucatul ochilor în viața altora l-am înlocuit cu dereticatul neterminatelor treburi de prin mine. Și câte am avut și mai am de făcut!
Și asta-i atât de firesc.
Am plâns cu cei ce-au plâns și m-am înfiorat în fața celor care au înflorit și-n fundul prăpastiei. Să poți da floare și-n câmp cu mărăcini, ăsta e chiar miracol. N-am avut cum să mai dau din picioare ca un copil răzgâiat în fața lui, a miracolului. I-am strâns la suflet, pe oamenii ăștia, și i-am invitat aproape. Ușa era deschisă.
Nu m-am făcut mai mare, ori mai înțeleaptă, dar am învățat încă câte alte fațete ale iubirii. Toate fantastic de firești.


În vara asta care se duce, mi-am repetat pentru a nu știu câta oară, că-s tare, tare binecuvântată. Să ajung să mă odihnesc de alegeri greșite, de hotărâri pripite, de judecăți inutile, a fost parte din drumul liniștit al mulțumirii că-s vie și că trăiesc acest viu.
N-am mai lovit cu pumnii cerându-mi dreptatea și adevărul, precum talazul la țărm, oricât de învolburată mi-a fost inima. Ștt, taci inimă, taci, i-am spus, taci și fă ce ai de făcut, iubește fără măsură, fără greutate, precum îți este tic-tac-ul! Când te vei înălța, pe brațe te va ridica iubirea dăruită celor care le-ai dat fără zgârcenie, celor iubiți mai mult decât au putut ei înțelege. Ști-vei tu că ai fost o inimă întreagă, o inimă putere într-un om plămădit din huma de sub picioarele Lui Dumnezeu.
Se duce o vară, vara asta și eu mai cred si despre asta că a fost firească, pentru că firescul ăsta e miracol. Chiar așa.

Timpul și-a găsit de somn în cel mai potrivit loc,
undeva între întindere de nesfârșite ape
și bolta rănită de pescărușii neostoiți.
La ceasul când soarele se naște din mare,
promisiunile se reînnoiesc și viața,
precum un cântec fără oprire,
își dă volumul mai tare și mai tare,
până când el, timpul, se trezește vrând-nevrând
și acceptă cafeaua împăcării cu mine,
un târg fără prietenie pentru o inimă de cer.
Îl îmbrățișez ca pe un copil şturlubatic,
domolindu-i zvâcul și-n dimineața asta,
îi cânt de dor și de mulțumire pentru câte toate
rămân doar ale mele.