Dada, ați citit bine, azi, 1 octombrie, este Ziua Internațională a Cafelei (oh, happy day!). Cu această ocazie, nu poate lipsi o traducere și o adaptare pe măsură. Apropo, v-ați băut cafeaua de dimineață? Dacă nu, aveți timp toată ziua, că doar e luni. Happy International Coffee Day!
Cafeaua de dimineață, cafeaua băută cu prietenii, întâlnirea la o cafea cu iubitul/iubita… ne bem cafeaua în diferite circumstanțe, așadar. Ajunge să ne plimbăm pe cea mai apropiată stradă principală pentru a observa câte cafenele ne „surâd” la fiecare pas.
Indiferent dacă preferi espresso-ul, americano, latte, cappuccino, cafea decafeinizată, filtrată, rece sau instant, de Ziua Internațională a Cafelei ai ocazia de a-ți savura licoarea preferată gratis în unele cafenele din Statele Unite ale Americii.
Istoria cafelei
Proprietățile boabelor de cafea au fost descoperite în Ethiopia. De fapt, boabele reprezintă fructele arborilor de cafea. Se spune că în secolul al IX-lea, un om care deținea capre a observat că boabele de cafea dădeau energie animalelor, stimulându-le simțurile, așa că a început să experimenteze.
Consumul cafelei sub formă lichidă a început în Arabia secolului al XV-lea, apoi în Asia, Italia, urmând să ajungă în Europa și în America. Actualitatea zilelor noastre poartă mantia unei adevărate culturi a cafelei, așa că este esențial să cumpărăm cafea de calitate, cultivată în cele mai bune condiții, chiar și din punct de vedere etic.
Astăzi, mai mult ca niciodată, când îți bei ceașca de cafea, nu uita să o savurezi în timp ce te gîndești la originile ei…
M-am născut în Cluj-Napoca, județul Cluj, la data de 22 ianuarie 1995. Am absolvit Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” (secția artă dramatică, promoția 2010-2014), Facultatea de Istorie și Filosofie (secția Filosofie, nivel licență) în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca (promoția 2015-2018) și cursurile masterale ale Facultății de Litere, în cadrul aceleiași universități (masteratul de Studii Literare Românești, promoția 2018-2020). Am publicat poezii în revistele „Literatura de Azi”, „Cenaclul de la Păltiniș”, „eCreator” și „EgoPHobia”, fiind membră a Cercului Literar de la Cluj, începând cu iarna anului 2017 până în vara anului 2018 și membră a Cenaclului Literar Studențesc „Vox Napocensis” începând cu luna decembrie a anului 2019 până în luna mai a anului 2020. De asemenea, am publicat texte de proză scurtă în revista on-line „Catchy”. În anul 2021 am publicat un grupaj de poezii în antologia bilingvă (româno-suedeză) a editurii Bifrost „Echivalențe”.