„Va veni și ziua când îți vei vedea reflexia în oglindă și îi vei zâmbi.
Va veni o zi în care inima ta va începe să bată cu putere, auzind sunetul propriilor pași la ușa ta. Invită-te în casă. Toarnă-ți niște vin. Servește-te cu pâine. Cheamă-ţi inima acasă.
Acceptă-te din nou pe tine – acest străin atât de cunoscut, atât de devotat ție, care te iubește de o viață, sătul și obosit de indiferența ta.
Îndepărtează de pe rafturi portrete ale altor persoane, scrisori de dragoste, poezii disperate dedicate altora…
Așază-te la masă. Bucură-te și sărbătorește. Sărbătoreşte-te pe tine însuţi. Sărbătoreşte-ți viața! „
Gândul zilei: Derek Walcott
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Sunt sigur că actoria este un lucru profund nevrotic.” (Ralph Fiennes)
Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes s-a născut la Ipswich, Anglia, la 22 decembrie 1962.
Este cel mai mare copil al lui Mark Fiennes, fermier și fotograf, și al scriitoarei Jennifer Lash. Are strămoși englezi, irlandezi și scoțieni, iar numele său de familie este de origine normandă.
Actor, producător de film, regizor, a obținut mai întâi succes pe scenă la Teatrul Național Regal. Portretizarea criminalului de război nazist Amon Göth în Lista lui Schindler (1993), i-a adus nominalizări la Premiul Oscar și Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar și câștigarea premiului BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. Rolul contelui Almássy în The English Patient (1996) i-a adus o a doua nominalizare la Oscar, de data aceasta pentru cel mai bun actor, precum și nominalizări la BAFTA și Globul de Aur.
*
„A cânta o notă greşit este un lucru banal, dar a cânta fără pasiune este de neiertat.” (Ludwig van Beethoven)
Concertul susținut de Ludwig van Beethoven în 22 decembrie 1808 a fost un concert de caritate organizat la Teatrul an der Wien din Viena, prilej cu care au fost prezentate, printre altele, Simfonia a V-a în Do minor, Op. 67, Simfonia a VI-a în Fa major, Op. 68, Concertul pentru pian nr. 4 în Sol major, Op. 58, Fantezia Corală, Op. 80. Concertul, numit atunci Akademie, a avut loc într-o sală foarte rece și a durat aproximativ patru ore. Interpreții au fost o orchestră, cor, soliști vocali, iar compozitorul a fost prezentat ca dirijor și solist la pian.
Biograful lui Beethoven, Barry Cooper, se referă la concert, în ceea ce privește conținutul său, drept „cel mai remarcabil” din cariera lui Beethoven.
„Trebuie să jertfeşti, trebuie necontenit să jertfeşti artei tale toate nimicurile vieţii! O, Dumnezeule, mai presus de orice! Nu există nimic mai frumos decât să te apropii de dumnezeire şi să răsfrângi lumina ei asupra neamului omenesc.”
Jean Racine (n. 22 decembrie 1639 la La Ferté-Milon, azi în departamentul Aisne, Franța – d. 21 aprilie 1699 la Paris, Franța) a fost un dramaturg francez.
Seriile de capodopere ale lui Racine (Andromaca, Britannicus, Bérénice, Bajazet, Fedra, Mithridate) se compun din tragedii având ca temă dragostea senzuală în forma sa extremă, în care predomină personaje feminine capabile de pasiuni devastatoare.
„O binefacere care ţi se reproşează a fost considerată totdeauna o jignire.” (Jean Racine)
*
Samuel Beckett (n. 13 aprilie 1906 – d. 22 decembrie 1989) a fost un dramaturg, nuvelist și poet irlandez de expresie engleză și franceză. În anul 1969 a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură.
„Încearcă din nou. Eşuează din nou. Eşuează mai bine.” (S. Beckett)