S-A NĂSCUT ÎN 20 NOIEMBRIE … și ne-a încântat copilăria, pe vremea când nu existau telefoane mobile cu sistem Android sau Netflix.
Mai e cineva pe aici care n-a citit despre peripețiile lui Nils?
„Mai mulţi mor în fugă decât în luptă.”
Scriitoarea și pedagoga suedeză Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf s-a născut la 20 noiembrie 1858 la Mårbacka, Värmland, Regatul Suediei și Norvegiei. Lagerlöf era fiica lui Erik Gustaf Lagerlöf, locotenent în Regimentul Regal Värmland, și a Louisei Lagerlöf. Al cincilea copil din cei șase al cuplului, Selma s-a născut cu o leziune la șold, care a fost cauzată de detașarea articulației șoldului. La vârsta de trei ani și jumătate, o boală a lăsat-o șchioapă pe ambele picioare, deși ulterior și-a revenit.
A publicat primul roman, Saga lui Gösta Berling, la vârsta de 33 de ani. A fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1909. În plus, a fost prima femeie care a fost aleasă membru al Academiei Suedeze în 1914.
Opera sa posedă puternice tendințe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor perene și tradiția. A scris romane de factură epopeică, pline de fantezie și lirism, cu rezonanțe din vechile legende scandinave.
De asemenea, a mai scris proză pentru copii, îmbinând într-o viziune poetică unică o lecție metaforică de geografie, istorie și cultură. „… ca prețuire pentru nobilul său idealism, bogăția fanteziei și expunerea spirituală care îi caracterizează opera”…
Opera
Gösta Berling saga (Povestea lui Gösta Berling) (1890-1891)
Osynliga länkar (Lanțuri nevăzute) (1894)
Antikrists mirakler (Miracolele lui Anticrist) (1897)
Jerusalem(1901-1902)
Nils Holgersson underbara resa genom Sverige (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson în Suedia) (1906-1907)
Kristuslegender (Legende despre Cristos) (1904)
Herr Arnes penningar (Banii domnului Arne) (1904)
Liljecronas hem (Casa din Lilliecrona) (1911)
Kejsarn av Portugallien (Împăratul Portugaliei) (1914)
Mårbacka (1922)
Charlotte Löwensköld (1925).
Löwensköldska ringen (Inelul familiei Löwensköld) (1925)
Anna Svärd (1928)
Lev Tolstoi (n. 28 august/9 septembrie 1828 – d. 7/20 noiembrie 1910) este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii. Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”.
„Arta nu este, aşa cum cred filosofii, o manifestare a ideii de frumuseţe sau divinitate, nici expresia emoţiilor individuale sau producerea unor obiecte care să provoace plăcere, ci un mijloc de a-i uni pe oameni într-o comunitate a ideilor şi sentimentelor.” (Lev Tolstoi)
*
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 20 NOIEMBRIE ...
„Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc.” ( Beethoven)
La 20 noiembrie 1805, are loc la Theatre an der Wien din Viena, premiera operei Fidelio. Intitulat inițial Leonore, oder Der Triumph der ehelichen Liebe (Leonore sau Triumful iubirii conjugale), Op. 72, este singura operă a lui Ludwig van Beethoven. Libretul german a fost pregătit inițial de Joseph Sonnleithner din limba franceză după Jean-Nicolas Bouilly. În anul următor, Stephan von Breuning a contribuit la scurtarea lucrării de la trei acte la două. la Kärntnertortheater la 23 mai 1814. Prin convenție, ambele prime două versiuni sunt denumite Leonore.
Libretul, cu unele dialoguri vorbite, povestește cum Leonore, deghizată în paznic numită „Fidelio”, își salvează soțul Florestan de la moarte într-o închisoare politică. Scenariul lui Bouilly se potrivește cu viziunea estetică și politică a lui Beethoven: o poveste de sacrificiu personal, eroism și eventual triumf. Lupta sa de bază pentru libertate și justiție reflectă mișcările politice contemporane din Europa, astfel de subiecte sunt tipice „perioadei de mijloc” a lui Beethoven.
*
La 20 noiembrie 1923 se naște Nadine Gordimer, una din cele mai cunoscute scriitoare din Africa de Sud. În 1974, Nadine Gordimer primește premiul Booker Prize, iar în 1991 este laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.
”Nu pot să trăiesc cu cineva care nu poate să trăiască fără mine.” (Nadine Gordimer)