O stea la Hollywood – Zsa Zsa Gabor

Zsa Zsa Gabor, născută în Budapesta, Ungaria, a fost mai mult decât actriţă de Hollywood; ea a fost un simbol al extravaganţei, al glamourului şi al controversei. Viaţa ei a fost o împletire de succes profesional, vieţi amoroase tumultuoase şi apariţii memorabile în presă, toate acestea conturând imaginea unei femei care a trăit după propriile reguli.

Periplu biografic

S-a născut pe 6 februarie 1917, în Budapesta, Ungaria, într-o familie cu rădăcini aristocratice. Numele ei la naștere a fost Sári Gábor. Zsa Zsa a fost a doua dintre cele trei fiice ale cuplului Vilmos Gábor, un soldat, și Jolie Gábor, o femeie de afaceri energică și ambițioasă care a deținut o bijuterie în Budapesta. Surorile ei, Magda și Eva, au fost, de asemenea, implicate în showbiz și au avut cariere proprii în divertisment.

Copilăria actriței a fost marcată de un context familial privilegiat, într-un mediu care încuraja frumusețea, eleganța și rafinamentul. Jolie Gábor, mama sa, a fost o influență majoră în viața celor trei fiice, educându-le în spiritul valorilor aristocratice și al importanței unei prezențe impunătoare. Această educație timpurie a fost crucială în modelarea personalității și a aspirațiilor Zsa Zsei.

În ceea ce privește educația formală, Zsa Zsa a fost înscrisă la o școală privată de fete, unde a primit o educație clasică. Mai târziu, a fost trimisă la o școală de internat în Elveția, o practică comună în rândul familiilor de înaltă clasă din acea perioadă. Această experiență i-a oferit o educație bine rotunjită și o perspectivă internațională, pregătind-o pentru viitoarea sa carieră și viața în lumina reflectoarelor.

Dincolo de educația formală, Zsa Zsa a fost instruită în artele spectacolului, inclusiv actorie și dans. Ambiția ei a fost întotdeauna să devină actriță, o pasiune susținută de mama ei, care a încurajat aspirațiile artistice ale fiicelor sale. La vârsta de 15 ani, Zsa Zsa a câștigat titlul de „Miss Ungaria”, un eveniment care a lansat-o în atenția publicului și a deschis ușile spre o carieră în divertisment.

Carieră fulminantă

Cariera artistei a început în Ungaria, dar adevărata recunoaştere şi-a găsit-o în Statele Unite, unde a devenit cunoscută nu doar pentru rolurile sale din filme, ci şi pentru personalitatea sa vibrantă. Cu o prezenţă scenică inegalabilă, Gabor a reuşit să captiveze publicul atât pe ecran, cât şi în afara lui. Filme precum „Moulin Rouge” (1952) şi „Lili” (1953) au fost doar începutul unei cariere care a inclus numeroase apariţii în televiziune şi film.

Biografie

Cariera ei a inclus mai multe roluri în filme și apariții la televiziune, dar acestea nu i-au adus premii precum Oscarul sau Globul de Aur pentru performanțele ei actoricești. Cu toate acestea, în 1958, Gabor a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru performanța sa din filmul „Moulin Rouge” (1952), regizat de John Huston. Deși nu a câștigat premiul, nominalizarea însăși a fost o recunoaștere importantă a talentului ei actoricesc. Pe lângă nominalizarea la Globul de Aur, Zsa Zsa Gabor a fost recunoscută și pentru personalitatea sa mai mare decât viața și prezența ei carismatică. A primit un număr de onoruri și distincții pentru contribuția sa la industria divertismentului și la cultura pop, precum și pentru stilul său de viață fastuos și aparițiile sale mediatice. Deși nu a fost niciodată considerată o actriță de prim rang în sensul tradițional, carisma și prezența sa scenică au lăsat o impresie memorabilă. Iată câteva dintre filmele ei cele mai cunoscute:

„Moulin Rouge” (1952): Regizat de John Huston, acest film a fost o dramatizație a vieții pictorului Henri de Toulouse-Lautrec în Parisul secolului al XIX-lea. Zsa Zsa a avut un rol secundar, dar remarcabil, în acest film, care a contribuit la creșterea recunoașterii ei internaționale.

„Lili” (1953): În acest film muzical, Zsa Zsa a jucat un rol secundar alături de Leslie Caron și Mel Ferrer. Filmul a fost bine primit și este amintit pentru farmecul și muzica sa.

„Touch of Evil” (1958): Regizat de Orson Welles, acest thriller noir este considerat un clasic al genului. Zsa Zsa a avut un rol mic, dar filmul în sine este adesea studiat pentru stilul său cinematografic inovator.

„Queen of Outer Space” (1958): Acest film de science fiction a devenit cunoscut pentru interpretarea lui Zsa Zsa ca regina unei planete populate exclusiv de femei. Filmul este adesea privit cu afecțiune pentru calitățile sale camp și pentru prestația exuberantă a lui Gabor.

„The Girl in the Kremlin” (1957): În acest film, Zsa Zsa a jucat rolul dublu al unei dansatoare și al unei sclave, ambele implicate într-o intrigă misterioasă în Uniunea Sovietică.

Mari iubiri

Viaţa personală a actriței a fost la fel de colorată ca şi cariera ei profesională. Căsătorită de nouă ori, Gabor a fost adesea în centrul atenţiei pentru viaţa sa amoroasă. Printre soţii ei s-au numărat baroni, magnati ai afacerilor şi chiar un prinţ, fapt care a adăugat un strat suplimentar de fascinaţie publicului larg.  Zsa Zsa a spus odată: „Nu am fost niciodată o bună casnică. Sunt o bună casnică doar când mă căsătoresc.”

Cei nouă aleși

Iată o listă a soților ei, împreună cu câteva detalii despre fiecare, căci și așa mai aflăm despre oameni celebri sau deveniți celebri prin mariaje strălucitoare:

 1. Burhan Asaf Belge (1937-1941): Diplomat turc, a fost primul soț al Zsa Zsei. Căsătoria lor a fost aranjată, iar Zsa Zsa a divorțat de el pentru a-și urma cariera în Statele Unite.
 2. Conrad Hilton (1942-1947): Magnatul hotelier american a fost al doilea soț al Zsei Zsa. Din această căsătorie a rezultat o fiică, Francesca Hilton. Relația a fost marcată de neînțelegeri și a culminat cu divorțul.
 3. George Sanders (1949-1954): Actor englez cunoscut pentru rolurile sale de „răufăcător sofisticat”. Căsătoria lor a fost plină de pasiune, dar și de tensiuni, ceea ce a dus în cele din urmă la divorț.
 4. Herbert Hutner (1962-1966): Consultant financiar și bancher, a fost al patrulea soț al actriței. Relația lor a fost relativ liniștită, dar au decis să se despartă după câțiva ani.
 5. Joshua S. Cosden, Jr. (1966-1967): Om de afaceri din industria petrolului, căsătoria lor a fost scurtă și mai puțin mediatizată decât celelalte.
 6. Jack Ryan (1975-1976): Designer pentru Mattel, cunoscut pentru crearea păpușii Barbie. Căsătoria lor a fost de scurtă durată.
 7. Michael O’Hara (1976-1983): Avocat, a fost al șaptelea soț al Zsei Zsa. Căsătoria lor a durat ceva mai mult, dar a sfârșit tot în divorț.
 8. Felipe de Alba (1983): Actor mexican, căsătoria lor a fost anulată după doar o zi, din cauza unor probleme legale legate de divorțul neîncheiat al Zsei Zsei de soțul anterior.
 9. Frédéric Prinz von Anhalt (1986-2016): Prinț german prin adopție, a fost ultimul și cel mai longeviv soț al Zsei Zsa. Căsătoria lor a durat până la moartea actriței în 2016, deși nu a fost lipsită de controverse și apariții mediatice.

Zsa Zsa Gabor (pinterest.com)

Alte vorbe de duh…

Despre căsătorie: „Nu am păstrat niciodată cont de numărul bărbaților de care m-am îndrăgostit. M-am căsătorit cu ei!”

Despre divorț: „Un bărbat este incomplet până când se căsătorește. După aceea, este terminat.”

Despre vârstă: „Nu-mi pot aminti niciodată vârsta mea. Se schimbă tot timpul.”

Despre bani și dragoste: „Am învățat că o femeie care iubește bărbații este o înger, dar o femeie care iubește un singur bărbat este o sclavă a iubirii. O femeie care iubește bărbații și banii este pur și simplu inteligentă.”

Despre viață: „Sunt o femeie excelentă de casă. De fiecare dată când părăsesc un bărbat, păstrez casa lui.”

Despre experiența în dragoste: „Niciodată să nu te întorci la un bărbat vechi. Când te-ai despărțit de el, ai făcut-o dintr-un motiv.”

Despre farmec: „Este mai ușor să cucerești un bărbat cu o farfurie de paste decât cu o farfurie de gânduri.”

Despre femei și bărbați: „Fiecare femeie ar trebui să aibă patru animale de companie în viața ei. Un jaguar în garaj, un leopard în pat, un urs în portofel și un câine de treabă.”

Despre lux: „Nu-mi plac bijuteriile ieftine, pentru că mă face să mă simt ieftină.”

Despre ea însăși: „Sunt o casnică bună. Când divorțez, păstrez casa.”

O viață agitată

Scandalurile nu au ocolit-o nici pe ea și nici nu aveau cum, dată fiind personalitatea ei luxuriantă.  Incidentul cel mai notoriu a fost cel din 1989, când a fost acuzată de agresarea unui ofiţer de poliţie în Beverly Hills, eveniment care a făcut-o şi mai cunoscută. Însă, în ciuda controverselor, Zsa Zsa a rămas un simbol al rafinamentului şi al unui anumit tip de feminitate care pare să fi dispărut în zilele noastre.

Pe lângă viaţa ei personală tumultuoasă, Zsa Zsa Gabor a fost şi o femeie de afaceri înţeleaptă, implicându-se în diverse iniţiative imobiliare şi comerciale. A avut o prezenţă constantă în lumea mondenă, fiind oaspete frecvent la evenimente de înaltă clasă şi talk-show-uri.

În ciuda tuturor scandalurilor şi a mariajelor eşuate, Zsa Zsa Gabor rămâne în memoria colectivă ca un simbol al glamour-ului de altădată. Viaţa ei, cu toate triumfurile şi tragediile, oferă o perspectivă fascinantă asupra lumii strălucitoare, dar adesea neiertătoare, a Hollywood-ului. Într-o epocă în care celebritatea este mai efemeră ca niciodată, povestea vieţii ei reaminteşte de o eră în care stelele aveau o strălucire de durată.

Ce ar mai fi de spus

Iată câteva aspecte mai puțin cunoscute care evidențiază personalitatea ei vibrantă și viața plină de culoare:

 1. Miss Ungaria: La vârsta de 19 ani, Zsa Zsa a câștigat concursul de frumusețe Miss Ungaria. Se întâmpla în 1936. Deși mai târziu au apărut controverse legate de vârsta ei reală la momentul concursului, acest eveniment a marcat începutul ascensiunii ei în lumina reflectoarelor.
 2. Poliglotă: Zsa Zsa vorbea mai multe limbi, inclusiv maghiară, engleză, franceză și germană. Această abilitate i-a permis să navigheze cu ușurință în diverse cercuri sociale și culturale pe parcursul vieții ei.
 3. Apariții în instanță: Zsa Zsa a fost implicată în mai multe procese de-a lungul vieții, cel mai notoriu fiind cel din 1989, când a fost acuzată de agresarea unui ofițer de poliție din Beverly Hills. Incidentul a adus-o din nou în atenția publicului și a fost larg mediatizat.
 4. Dragostea pentru animale: Gabor avea o mare afecțiune pentru animale, în special pentru câinii ei de companie. De-a lungul vieții, a avut mai mulți câini de rasă, pe care îi adora și îi trata cu mare grijă.
 5. Viața socială: Zsa Zsa era cunoscută pentru prezența sa constantă în cercurile de elită ale Hollywood-ului și pentru petrecerile pe care le organiza. Ea a fost o figură iconică în lumea mondenă, cunoscută pentru spiritul ei vioi și pentru capacitatea de a întreține atmosfera la orice eveniment.
 6. Un nume iconic: Numele „Zsa Zsa” a devenit sinonim cu luxul, glamourul și extravaganța. Modul în care și-a prezentat personalitatea și stilul de viață a făcut ca numele ei să fie recunoscut la nivel mondial ca un simbol al opulenței.
 7. Contribuții filantropice: Deși viața ei publică era adesea învăluită în scandaluri și extravaganță, Zsa Zsa a participat și la numeroase cauze caritabile și evenimente de strângere de fonduri, oferind sprijin organizațiilor caritabile și celor în nevoie.
 8. O familie de celebrități: Nu doar Zsa Zsa, ci și surorile ei, Eva și Magda Gabor, au fost celebre. Cele trei surori au fost adesea subiectul atenției presei pentru viața lor personală și carierele lor în divertisment.

Zsa Zsa Gabor a decedat pe 18 decembrie 2016, la vârsta de 99 de ani, în reședința sa din Bel Air, Los Angeles. Cauza decesului a fost un infarct, după o lungă perioadă de probleme de sănătate. În ultimii ani de viață, starea ei de sănătate s-a deteriorat considerabil, suferind de diverse complicații, inclusiv o infecție severă la picior care a dus la amputația acestuia în 2011, precum și de mai multe accidente vasculare cerebrale.

În ceea ce privește locul de înmormântare, Zsa Zsa Gabor a fost incinerată, iar cenușa ei a fost depusă parțial în cadrul unei ceremonii private, alături de familia ei. O parte din cenușa ei a fost dusă în Ungaria, țara ei natală, conform dorințelor exprimate de familia ei. Acest gest simbolizează legătura profundă pe care Zsa Zsa a păstrat-o întotdeauna cu rădăcinile sale, chiar și după ani de trăit în strălucirea Hollywood-ului.