Celebrată în fiecare an, în a treia zi de luni din februarie, Ziua Președinților este o sărbătoare federală care aduce un omagiu președinților Statelor Unite, inclusiv George Washington, primul președinte al țării, și Abraham Lincoln, care a servit în timpul Războiului Civil. Sărbătoarea a fost stabilită inițial pentru a onora Washingtonul, dar de-a lungul timpului a devenit o zi pentru recunoașterea tuturor președinților națiunii. Este o zi în care multe întreprinderi și birouri guvernamentale sunt închise, iar oamenii au zi liberă de la serviciu sau de la școală. Unii oameni sărbătoresc Ziua Președinților participând la parade sau alte evenimente, în timp ce alții îl folosesc ca un moment pentru a se relaxa și a petrece timp cu familia și prietenii.
Istoria Zilei Președinților își are rădăcinile în sărbătorirea zilei de naștere a lui George Washington, care a fost celebrată ca sărbătoare națională în Statele Unite de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până astăzi. George Washington s-a născut pe 22 februarie 1732, iar ziua sa de naștere a fost pentru prima dată recunoscută oficial ca sărbătoare națională printr-un act al Congresului din 1879. Sărbătoarea a fost numită inițial „Ziua de naștere a lui Washington” și a fost sărbătorită pe 22 februarie în fiecare an. În secolul al XX-lea, Congresul a adoptat Legea pentru vacanța de luni uniformă, care a fost concepută pentru a crea mai multe weekend-uri de trei zile pentru lucrătorii națiunii prin mutarea mai multor sărbători în zilele de luni. Ca parte a acestui act, sărbătoarea în cinstea Washingtonului a fost mutată în a treia zi de luni din februarie și a fost redenumită „Ziua Președinților” pentru a recunoaște nu doar importanța pe care o are Washington D.C, ci toți președinții Statelor Unite. Ziua Președinților nu este doar un moment pentru a onora președinții SUA, ci și un timp pentru a reflecta asupra rolului important pe care l-au jucat aceștia în modelarea istoriei națiunii.
Ca și pentru noi, și pentru Dvs. această zi poate fi un prilej de lectură tematică sau de urmărit câteva documentare pe tema vieții și a activității președinților S.U.A, le la Thomas Jefferson (click aici), la Ronald Reagan (aici), Barrack Obama (aici) sau alții.
Câteva exemple:
- Washington: O viață de Ron Chernow. Această biografie, câștigătoare a premiului Pulitzer, oferă un portret sincer al lui George Washington, bărbatul care a devenit primul președinte al Statelor Unite.
- Echipa de rivali: Geniul politic al lui Abraham Lincoln de Doris Kearns Goodwin. Această carte prezintă viața și președinția lui Abraham Lincoln, concentrându-se pe capacitatea sa de a conduce și a gestiona un grup divers de consilieri și membri ai cabinetului.
- John F. Kennedy: O biografie de Michael O’Brien. O biografie cuprinzătoare a lui JFK (despre asasinarea lui, aici), care examinează viața și moștenirea celui de-al 35-lea președinte, de la copilărie și educație până la asasinarea sa în 1963.
- The Reagan Diaries editat de Douglas Brinkley. O colecție de înregistrări din jurnal scrise de președintele Ronald Reagan în timpul celor două mandate ale sale, această carte oferă o privire unică, din culise, asupra președinției lui Reagan.
- Barack Obama: Povestea de David Maraniss. Oferind un portret detaliat și nuanțat al lui Barack Obama, cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, acoperă viața timpurie, cariera politică și președinția lui Obama și oferă o perspectivă asupra bărbatului și a stilului său de conducere.
Urmăriți un film sau un documentar
Există multe filme și documentare despre președinții SUA, dar iată câteva pentru a începe:
- Lincoln (2012) – O dramă biografică în care Daniel Day-Lewis îl joacă în rolul lui Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite. Se concentrează pe rolul lui Lincoln în abolirea sclaviei și pe adoptarea celui de-al 13-lea amendament la Constituție.
- Truman (1995) – Cu Gary Sinise în rolul celui de-al 33-lea președinte al Statelor Unite, Harry S. Truman, filmul acoperă viața, cariera și președinția lui Truman, inclusiv rolul său în lansarea bombelor atomice asupra Japoniei și în războiul din Coreea.
- JFK (1991) – O dramă biografică cu Kevin Costner în rolul președintelui John F. Kennedy, acest film examinează evenimentele care au dus la asasinarea lui Kennedy și investigațiile care au urmat.
- Nixon (1995) – Anthony Hopkins joacă rolul președintelui Richard Nixon. Filmul acoperă cariera politică a lui Nixon, scandalul Watergate și eventuala lui demisia din funcție.
- The President (2019) – Un documentar care prezintă președintele Barack Obama, care acoperă amănunte din viața, cariera și președinția acestuia.
Istoria Muntelui Rushmore, pe scurt:
Parcul Național ”Rushmore Mountain” a fost creația lui Doane Robinson, cunoscut drept „Părintele Muntelui Rushmore”. Scopul său a fost să creeze o operă care să atragă oameni din toată țara către statul său. Robinson l-a contactat pe Gutzon Borglum, sculptorul care lucra la monumentul de la Stone Mountain, Georgia și care a identificat Muntele Rushmore ca locație perfectă pentru un monument măreț.
Acest lucru s-a datorat înălțimii stâncii deasupra zonei înconjurătoare: compoziția sa din granit, care se erodează lent și faptul că este orientat spre sud-est, pentru a profita de soarele care răsare în fiecare zi. Robinson a lucrat cu John Boland, președintele Calvin Coolidge, reprezentantul William Williamson și senatorul Peter Norbeck pentru a obține sprijin în Congres și finanțare pentru a continua. Congresul a fost de acord cu o finanțare de până la 250.000 USD pentru proiect și a creat Comisia Națională Memorială a Muntelui Rushmore.
Astfel, până în 1933 proiectul Muntelui Rushmore a devenit parte a Serviciului Parcului Național. Lui Borglum nu-i plăcea ca NPS să supravegheze construcția. Cu toate acestea, a continuat să lucreze la proiect până la moartea sa în 1941. Monumentul a fost considerat complet și gata pentru lansare la 31 octombrie 1941. Costul a fost de aproape 1 milion de dolari.
În ciuda locației sale „perfecte”, Muntele Rushmore a fost construit pe un teren care era sacru pentru popoarele indigene care locuiau acolo. Până astăzi, mulți consideră construcția monumentului o profanare a pământului. „Dealurile Negre sunt sacre pentru Sioux Lakota, ocupanții inițiali ai zonei când au sosit coloniștii albi”, se notează pe site-ul său „American Experience”. Într-un tratat din 1868, guvernul SUA „promisese” pământul Lakota Sioux care includea Black Hills, precum și locul unde se află acum monumentul Muntelui Rushmore, notează PBS. Cu toate acestea, Congresul nici măcar nu a luat în considerare acest fapt atunci când a acordat fonduri pentru proiect.
Muntele Rushmore, aflat în Dakota, a primit numele de la un avocat din New York de acolo, care a întrebat numele locației în 1884 sau 1885. Un localnic cu grupul care se uita la munte l-a informat că nu are un nume, dar a spus , „Îi vom numi acum și îi vom spune Vârful Rushmore”, conform unei scrisori a lui Charles Rushmore, avocatul care se afla în zonă pentru un client care cerceta o mină.
Borglum a fost cel care a luat decizia în legătură cu selecția celor 4 președinți sculptați pe munte. Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale, iată raționamentul său:
George Washington: A fost primul președinte și a reprezentat fundamentul democrației americane.
Thomas Jefferson: Odată cu achiziția Louisiana, el a extins foarte mult națiunea. El a fost, de asemenea, autorul Declarației de Independență. Theodore Roosevelt: El nu numai că a reprezentat dezvoltarea industrială a națiunii, dar a fost cunoscut pentru lupta sa conservatoare.
Abraham Lincoln: În calitate de președinte în timpul Războiului Civil al SUA, el a pus conservarea națiunii mai presus de toate.
Imaginile sunt pur ilustrative!