Matematica joacă un rol crucial în înțelegerea tuturor domeniilor, făcând accesibile subiecte din știință, muzică, studii sociale și artă. Da, artă, în care includem în primul rând literatura. Pentru că, după cum spunea genialul nostru poet-matematician Ion Barbu (Dan Barbilian pe numele adevărat), „Există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlneşte cu poezia.”

Învăţând matematică, înveţi să gândeşti. Iată cea mai importantă axiomă a cunoașterii, exprimată de matematicianul Grigore Moisil.

Studiul matematicii îi ajută pe oameni să capete abilități mai bune de rezolvare a problemelor și servește ca o modalitate de a ajuta oamenii să se organizeze și să gândească logic. Ziua Matematicii este pentru a sărbători și a aprecia tot ceea ce această disciplină are de oferit indivizilor și lumii în general.

Matematica poate fi definită ca materia în care nu ştim niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat. (Bertrand Russell)

Ziua Istoriei Matematicii

Originară din India, ziua matematicii se datorează unui cercetător indian. De fapt, motivul pentru care Ziua Matematicii este stabilită pe 22 decembrie este ziua de naștere a celui mai respectat matematician din această țară, Srinivasa Ramanujan.

Srinivasa Ramanujan

Un geniu al matematicii de cel mai înalt grad, Ramanujan s-a născut în 1887 și și-a petrecut viața sub dominația britanică în India. În ciuda faptului că nu avea aproape nicio pregătire în matematică, Ramanujan a avut câteva contribuții importante la disciplină, inclusiv teoria numerelor, serii infinite, analiză matematică și fracții continue.

Srinivasa Ramanujan handwriting

Cercetările și teoriile matematice originale ale lui Ramanujan au rămas multă vreme necunoscute, deoarece munca lui era mult prea avansată și nouă pentru ca matematicienii din vremea lui să lucreze cu el. Cu toate acestea, prin corespondența cu un profesor de matematică engleză de la Universitatea din Cambridge, Ramanujan a devenit mai conectat și în cele din urmă s-a mutat în Anglia și a devenit primul membru indian la Trinity College din Cambridge.

Viața lui Ramanujan a fost întreruptă la vârsta de 32 de ani, când a murit în 1920 din cauza complicațiilor unei boli pe care a avut-o mai devreme în copilărie.

În timp ce se afla pe patul de moarte, revenit în India, Ramanujan i-a scris o scrisoare mentorului său, matematicianul englez G.H. Hardy, subliniind câteva funcții matematice noi despre care nu s-a auzit până acum. Aceste scrisori au fost, de asemenea, însoțite de o bănuială despre modul în care funcționau. Decenii mai târziu, s-a descoperit că formula pe care Ramanujan a dat-o ar putea explica comportamentul găurilor negre.  Contribuțiile sale au deschis drumul unor noi invenții, inovații și explicații în diferite domenii, în special odată cu evoluția disciplinelor precum matematica aplicată

Chiar și după moartea sa, contribuțiile sale au fost importante, mai ales când un caiet de-al său pierdut a fost găsit la mai bine de 50 de ani de la moartea sa, în 1976.

Acum, Ziua Matematicii este pentru a aprecia și a sărbători viața lui Srinivasa Ramanujan și contribuțiile sale în lumea cunoașterii. Celebrarea Zilei Matematicii de către guvernul indian a avut loc în 2011, înainte de ceea ce a fost celebrarea a 125 de ani de la nașterea lui Ramanujan în 2012. În același an, guvernul indian a lansat o ștampilă comemorativă în onoarea sa. 

Ziua Internațională a matematicii se celebrează pe 14 martie, conform www.daysoftheyear.com., în aceeași dată cu Ziua numărului Pi. Explicația e simplă: data, 14 martie, când este scrisă cu cifre, este 3/14. Sau, scris cu o zecimală, este 3,14. Și care este semnificația acelui număr? Ei bine, desigur, este Pi (simbolizat ca π), care este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică.

Istoria:

În 2019, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a proclamat Ziua Internațională a Matematicii,  prima celebrare având loc pe 14 martie 2020. Temele acestor evenimente anuale au inclus „Matematica pentru o lume mai bună”, „Matematica unește. ” și „Matematică pentru toată lumea”. Speranța este că diferitele teme alese în fiecare an vor stârni creativitatea, vor condimenta interesul pentru această disciplină și vor aduce atenția asupra conexiunilor dintre matematică și atât de multe alte idei, concepte și domenii diferite. Țările care s-au implicat în organizarea și dezvoltarea Zilei Internaționale a Matematicii au inclus reprezentanți din Coreea, India, Portugalia, Turcia, Coasta de Fildeș, Algeria, Canada și mulți alții. În plus, ziua este susținută de peste 15 organizații internaționale și regionale diferite care promovează matematica.

Câteva gânduri despre matematică, în primul rând de la Grigore Moisil, savantul nostru înzestrat cu un deosebit simț al umorului:

„Matematician nu este cel ce știe matematică, ci cel ce creează matematică.”

„Spre deosebire de vin, ştiinţa nu trebuie lăsată să se învechească.”

„O teoremă e o scrisoare de dragoste către un necunoscut, către acela care îi prinde nu numai înţelesul, ci şi toate subînţelesurile.”

„Ce este un pesimist? Un optimist bine informat.”

„Un prieten îi spune într-o zi: Matematica asta pe care o predici tu, m-am saturat de ea până peste gât! Moisil: Dar matematica se face de la gât în sus!”

„Profesorul Moisil, la 65 de ani, după ce şi-a scrântit piciorul: Ştiam că la vârsta mea te scrânteşti la cap, nu la picior.”

„Cineva l-a întrebat: Credeţi că e potrivit ca un profesor să facă glume la cursuri?. Profesorul Moisil a răspuns: Ştiinţa nu e tristă decât pentru unii.”

„Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul.” Galileo Galilei

„Multă lume greşeşte la adunare, dar matematica rămâne matematică.” Istrate Micescu

„Matematica este muzica raţiunii.” James Sylvester

„Matematica este o limbă şi o ştiinţă.” Lucian Blaga

„Muzica e matematică, dar matematica nu poate calcula muzica.” Tiziano Terzani

„Egalitatea nu există decât în matematică.” Mihai Eminescu

„Matematica este singura metafizică bună.” Lord Kelvin

„Lumea este condusă de numere” Pitagora

Camelia Radulian – N-am fost o elevă bună