Ivo Livi în viața reală,  Yves Montand, actor și cântăreț francez, născut în Italia. Un artist complet, cu un talent uriaș, la care s-a adăugat o carismă incontestabilă și o personalitate copleșitoare.

Filmele „The fee for fear” (1953), „Seylemskie Witch” (1956), „Let’s make love” („Billionaire”) (1960), „The war is over” (1966), „Live to Live” „ (1967), „Confession” (1970), „State of Siege” (1973), „Savage” (1975), „Manon” (1986),  sunt câteva din cele mai cunoscute pelicule în care a jucat și care l-au făcut faimos.

Totodată, Yves Montand este una dintre cele mai emblematice personalități ale scenei artistice franceze. Cariera sa glorioasă de actor l-a adus să cânte alături de Edith Piaf, Simone Signoret și Marilyn Monroe și să facă turnee cu cei mai mari regizori, Costa-Gavras și Alain Resnais. Cariera sa de cântăreț este la fel de notabilă, pentru că Montand a fost primul care a prezentat publicului larg piesa „Les Feuilles Mortes” de Prévert și Kosma, cunoscută și preluată în întreaga lume.

Fiul unui fabricant sărac de mături (click!)

De asemenea, este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai cântecului francez al secolului al XX-lea. Majoritatea melodiilor de pe albumul Yves Montand și melodiile sale despre Paris și altele reflectă perfect atmosfera diferitelor cartiere ale Parisului din anii 1950 și 1960, dar care și-au păstrat același farmec și astăzi. Albumul include și celebra melodie „Le temps des cerfs” interpretată și de Barbara Hendricks în 1996.

Yves Montand a avut o singură soție, actrița Simone Signoret, cu care a trăit treizeci și șase de ani, până la moartea ei.  Însă artistul rămâne artist și iubitor de frumos în toate formele sale, așa că n-a fost deloc dificil să acapareze atenția unor femei celebre precum  Edith Piaf – numită și „mica vrăbiuță”, dacă vă amintiți, dar și Marilyn Monroe – „un simbol al frumuseții”, sex-simbolul Hollywood-ului. 

Yves Montand nu a fost un bărbat pe care o femeie să-l poată atrage cu ușurință și pe care să-l transforme într-o bijuterie de purtat la rochia de seară… ”Cred că un bărbat poate avea două, poate trei, relaţii extraconjugale, cât este căsătorit. Însă trei e maximul absolut. Mai mult de trei înseamnă înşelăciune.

Relația cu Edith Piaf

Ea a știut întotdeauna să aleagă un bărbat decent și a fost foarte mândră de asta. Nu numai că i-a iubit, dar i-a și făcut să iubească  ziua pe care au trăit-o în compania ei. În viața artistei franceze, Yves Montand a fost special – Piaf i-a deschis porțile spre faimă tânărului necunoscut cu talent natural din Marsilia și l-a ajutat să devină un star de scena franceză.

Yves Montand și Edith Piaf s-au cunoscut la mijlocul anilor patruzeci. Ziua întâlnirii va rămâne pentru totdeauna în memoria lor.

„Am simțit o frică instinctuală, stranie – a mărturisit mai târziu Yves. ”Oricât de mult aș fi încercat să mă conving, spectatorul fragil, atent și lipsit de pasiune din mine mi-a produs o impresie mai mare decât ar fi făcut-o trei sute de oameni gălăgioși și nerăbdători. Să mă sustrag acestei conjuncturi, aș fi avut nevoie de toată mândria masculină: nu puteam să mă vulnerabilizez în fața unei femei…”

Când cânta, – își amintește Edith Piaf – am căzut imediat sub vraja lui. O identitate originală a actorului, impresia de forță și masculinitate, mâini artistice frumoase, chip interesant, expresiv, voce plină de suflet…” Starea de grație i-a făcut să se contamineze de pasiunea pentru spectacol, iar  Edith Piaf i-a insuflat o părticică din talentul său divin. Ea l-a învățat pe Yves Montand frumusețea șansonetelor în care Montand va excela până la final. L-a învățat să iubească cu adevărat o femeie și să nu se teamă să arate dragostea în toată pasiunea ei, să simtă natural pasiunea și să nu se teamă de efectele ei.

Yves Montand și Edith Piaf în ”Chanson of Love”

Yves Montand va debuta şi în lumea filmului alături de Édith Piaf, în pelicula „Étoile sans lumière”, apoi cuplul se va regăsi în rolurile principale în ”Chanson of Love”. În 1946 relația lor se va termina, după doi ani fructuoși de relație sentimentală și profesională.

Yves Montand și Marylin Monroe

În 1960, George Cukor a reunit pe ecran acest duo surprinzător: sex-simbolul Americii, Marilyn Monroe, și fermecătorul franco-italian Yves Montand. Cum a obținut rolul Yves Montand? Nu lipseau actorii la Hollywood în anii 1960, cu farmecul și aspectul lor de burlaci miliardari. Cu toate acestea, actorul francez Yves Montand a fost cel care a câștigat rolul, descris în trailer drept „cel mai bun lucru pe care francezii l-au dat americanilor de la Statuia Libertății încoace”.

La recomandarea lui Arthur Miller, pe atunci soțul lui Marilyn Monroe, George Cukor și-a pus ochii pe Yves Montand. Arthur Miller îl văzuse pe actorul francez în piesa sa Les Sorcières de Salem, în adaptarea sa pariziană la teatrul Sarah Bernhardt.

Yul Brynner, Cary Grant, Charlton Heston, Rock Hudson și James Stewart au refuzat toți rolul, din cauza reputației de divă a lui Marilyn cu care urmau să lucreze. ”Let’s Make Love” a fost, de altfel, și ultimul film al lui Marilyn Monroe, înainte de moartea ei prea timpurie. 

Montand va face un rol memorabil: în încercarea sa de a deveni un actor mai bun, Jean-Marc Clément – personajul interpretat de Yves Montand, joacă rolul unui comedian de pe Broadway. În loc să se lase umilit pe scenă și în culise, își folosește averea pentru a angaja un profesor de dans, show business și canto, interpretat de Bing Crosby, Milton Berle și Gene Kelly. Rolurile fiecăruia sunt în mod intenționat asemănătoare cu propriile personalități din viața reală, astfel că filmul va avea un succes răsunător.

Dar titlul filmului:)?

 Titlul original al filmului este destul de diferit de traducerea sa în franceză. În Statele Unite, Let’s Make Love este un titlu care, potrivit comentatorilor de atunci, a fost luat puțin prea în serios de cei doi actori principali. Marilyn Monroe și Yves Montand au început o aventură foarte mediatizată în timpul filmărilor, potrivit presei tabloide de la acea vreme. În bungalourile private 20 și 21 ale celebrului hotel Beverly Hills, actorii s-au întâlnit în privat, în ciuda angajamentelor lor conjugale. Se pare că aventura a spulberat cuplul Miller – Monroe, dar Simone Signoret, soția lui Yves Montand, a spus mai târziu că i-ar fi plăcut să-i spună lui Marilyn Monroe că nu a învinuit-o pentru aventură. Ce soție inteligentă și generoasă! Și câtă modestie, nu-i așa? L-a iertat, dar acesta a fost motivul pentru care actrița a început să bea tot mai mult – un consum fizic și emoţional care a avut efecte devastatoare asupra frumuseții ei…

Yves Montand și Simone Signoret

Yves a cunoscut-o pentru prima dată pe Simone Signoret pe 19 august 1949, sub cerul albastru al regiunii Provence. Aveau 28 de ani. Ea – cunoscută actriță, soția regizorului Yves Allegre și mama fiicei lor, Catherine, care avea trei ani. Montand, care venise în turneu la Nisa – era steaua în devenire a music hall-ului, supranumit „Dynamite pe scenă”. Născut într-un mic sat italian din Monsummano, într-o familie de țărani săraci. Când avea doi ani, părinții au hotărât să emigreze din Toscana în Franța. Montand, numele de scenă al lui Livi, s-a născut dintr-o poreclă din anii copilăriei, când mama luiîl chema strigând în italiană: „Ivo, Monte! Ivo, Monte!” (Ivo, ridică-te!).

Întâlnirea cu Signoret s-a produs pe platoul de filmare: „Ne-am prezentat unul altuia în „Porumbelul de Aur” și a doua zi am luat prânzul împreună. La desert, luând-o de mână, i-am șoptit: „Ce încheieturi subțiri ai…” – și din acel moment nu ne-am mai despărțit „, rememorează Montand.

În  22 decembrie 1951,  s-au căsătorit în municipiul Saint-Paul-de-Vano. În viața lui Yves și Simone (click!) au existat multe zile fericite, iar Yves Montand a adoptat-o pe Catherine, născută din căsătoria cu primul ei soț. Anii au trecut și Catherine, care a devenit actriță, a scris o carte despre viața lor. Cât de nobile sunt aceste cuvinte: „Mama mea a fost o fană a lui Montand. Au legat o pasiune violentă, pe care nimeni și nimic n-a reușit s-o potolească… N-am întâlnit niciodată o persoană mai talentată decât Yves. De asemenea, mama, care provenea dintr-un mediu burghez, era bine educată și dornică să împărtășească totul cu Montand.”.

Premiera filmului „Let’s make love” a avut loc la Paris pe 30 octombrie 1960. Toată lumea a vrut să vadă, măcar pe ecran, cum se iubesc Yves și Marilyn. Părerile erau contradictorii în ceea ce privește relația lor amoroasă, dar un sigur lucru a contat, în definitiv: aventura lor a făcut posibil ca Yves și Marilyn să-și dezvăluie talentul mai profund și mai pasional.

În 5 august 1962, Yves Montand, împreună cu întreaga lume, a aflat despre tragedia petrecută cu Marilyn Monroe. Vestea l-a dezechilibrat definitiv. Nu și-a revărsat durerea pe paginile ziarelor și revistelor, dar s-a simțit devastat. 

În curând, viața i-a adus o altă veste groaznică: în 14 octombrie 1963, tot Parisul a deplâns moartea celebrei Edith Piaf.

În ianuarie 1985, Simone Signoret a publicat romanul „La revedere, Vladimir”, iar pe 30 septembrie a murit din cauza cancerului pancreatic provocat și întreținut, probabil, de alcool.

Yves Montand și Carole Amiel

La doi ani după dispariția lui Simone Signoret, Yves își recâștigase deja dreptul la fericire, apărând la braț cu Carole Amiel, foarte tânără, surprinzător de tânără față de el, frumoasă, distinsă, dar afișând un aer de timiditate impus de ineditul situației.

Când eram mică – își amintește Carole – îl priveam pe furiș și chiar și de atunci eram plină de admirație pentru actor și cariera sa fantastică. Îl iubesc pentru ceea ce este… și aș fi ultima, dacă m-aș afla în viața lui, care și-ar dori să o schimbe.

Yves Montand era mai în vârstă cu aproape 50 de ani, dar trăia o fericire copilărească în prezența ei. A achiziționat un apartament nou, mai spațios, pe Bulevardul Saint-Germain și au trăit o viață de cuplu exemplară. Valentine s-a născut din dragostea lor pe 29 decembrie 1988, când Yves Montana avea deja șaizeci și șapte de ani.

La nașterea fiului său, actorul a mărturisit: „Mă simt mult mai bine decât majoritatea taților tineri. Desigur, lui Valentin nu-i va lipsi nimic, dar cred că copilul are nevoie de prezența tatălui și a mamei și nimic mai mult.

Dar nu a fost o fericire de lungă durată, din nefericire. Puștiul nu avea încă trei ani, când, într-o zi, în timpul filmărilor, Yves Montand s-a simțit rău și a fost transportat de urgență la spitalul Sanli. Carole a rămas cu el toată noaptea. Spre dimineață, părea că momentul de criză trecuse, Montand s-a simțit mai bine și, întorcându-se către soția lui, i-a spus: „Du-te acasă, dar nimeni să nu știe despre asta…”.

Într-un interviu, Jean-Jacques Beineix a spus: „A murit pe platoul de filmare … În ultima zi, după ultima ședință foto. Era chiar ultima noapte și lucram la reluări. Și-a terminat treaba și apoi, pur și simplu, a murit.
Montand este înmormântat lângă prima sa soție, actrița Simone Signoret, în cimitirul Père Lachaise din Paris.

 Yves Montand a murit la câteva ore mai târziu, în data de 9 noiembrie 1991.

Yves Montand, biografie

În loc de concluzie: Viețile celor care stau în lumina reflectoarelor nu sunt întotdeauna exemple de fericire după care să ne ghidăm existența. Talentul înseamnă muncă neîncetată, zile și nopți în dezordine, atracții fatale și foarte mult consum psihic… Dar tot la fel de adevărat este faptul că dacă îți dorești să faci ceva cu acele înzestrări care te fac unic în lumea întreagă trebuie să îți asumi un modus vivendi în care pe primul loc să fie pasiunea pentru truda ta în folosul celorlalți. Acesta este statutul paradoxal al celebrităților, ele își aparțin în măsura în care publicul le dă voie să se retragă în culise pentru un pahar de apă și o gură de aer, în liniște.