Secolul trecut a dat omenirii cei mai mari artiști din toate timpurile. Maria Callas sau Montserrat Caballé și-au disputat mereu popularitatea și locul întâi în atenția publicului. Există însă o voce excepțională care a avut parte de o posteritate modestă, deși n-a fost cu nimic mai prejos decât cele două soprane, poate chiar ”un pic” mai mult, cum ar spune un clasic în viață. Yma Sumac.

Să ne amintim: Maria Callas (1923-1977) a fost o celebră soprană greacă-americană, considerată una dintre cele mai mari voci ale secolului al XX-lea în lumea operei. Ea a excelat în interpretarea rolurilor dramatic-soprano și a interpretat opere celebre, cum ar fi „La Traviata”, „Tosca” și „Norma”. Maria Callas era recunoscută pentru tehnică sa vocală excepțională, pasiunea și profunzimea interpretărilor sale și abilitatea de a transmite emoții puternice prin voce.

Montserrat Caballé (1933-2018) a fost o soprană spaniolă celebră, recunoscută pentru vocea sa puternică și versatilitatea sa în interpretarea unui repertoriu extins. Ea a excelat în interpretarea rolurilor în operele clasice, cum ar fi „Carmen”, „Norma” și „Don Giovanni”. Montserrat Caballé a fost apreciată pentru controlul tehnic al vocii sale, expresivitatea sa și abordarea sa lirică.

Pe de altă parte, Yma Sumac, o artistă de o frumusețe aproape ezoterică, a devenit  cunoscută pentru stilul său exotic și pentru capacitatea sa de a cânta într-un registru vocal foarte larg. Ea a combinat elemente din muzica incașă, sud-americană și clasică în interpretările sale. Yma Sumac era cunoscută pentru vocea ei puternică, agilitatea vocală și stilul său distinctiv.

Deși cele trei cântărețe au avut voci remarcabile și au avut succes în carierele lor, ele au abordat genuri muzicale diferite și au avut stiluri distincte.

Pe numele ei adevărat Zoila Augusta Emperatriz Chávarri del Castillo, a fost o cântăreață peruană de muzică exotică și operă, cunoscută pentru vocea sa puternică și pentru capacitatea sa de a cânta într-un registru vocal extrem de larg – 6 octave!S-a născut pe 13 septembrie 1922 în Ichocán, Peru, și a devenit cunoscută în anii ’50 și ’60 pentru interpretarea sa distinctivă și stilul său unic. Sumac înseamnă în dialectul in Quechua, ”Cât de frumos!”

Legenda spune că, în copilărie, imita păsările în timp ce se juca în pădurea (jungla) din Cajamarca, orașul său natal. Într-o zi, spiritul pădurii a auzit-o și a fost captivat de frumusețea, bucuria și talentul ei și a decis să devină una cu ea. Din acea zi, magia sunetelor naturii a trăit cu ea, întrupat în ea. Când moartea a luat-o în cele din urmă în măruntaiele sale, pădurea, în imensa sa durere, a decis să nu mai binecuvânteze nicio altă ființă umană de pe pământ cu magia sa. De aceea, Ima Sumac a fost, este și va fi unică.

„Am primit vocea mea ca pe un dar și cred că trebuie să o folosesc în cel mai bun mod posibil. Vocea mea îmi permite să exprim bucuria, tristețea și toate emoțiile pe care le simt în interiorul meu.”

Yma Sumac a devenit populară la nivel internațional în urma lansării albumului său de debut, „Voice of the Xtabay”, în 1950. Ea a fost promovată ca o artistă exotica și mistică, iar vocea ei impresionantă a captivat audiențele din întreaga lume. Stilul muzical al lui Yma Sumac a combinat elemente din muzica incașă și alte stiluri sud-americane, cu influențe de muzică clasică și jazz.

De-a lungul carierei sale, Yma Sumac a lansat mai multe albume și a susținut concerte în diverse țări. Ea a fost recunoscută ca o artistă cu un registru vocal extins, fiind capabilă să cânte într-o gamă largă de note și să execute tehnici vocale complexe.

Yma Sumac a murit pe 1 noiembrie 2008 la vârsta de 86 de ani în Los Angeles, Statele Unite. Moștenirea sa muzicală și stilul său unic au continuat să inspire și să impresioneze audiențele de-a lungul timpului.

Yma Sumac a avut mai multe căsătorii pe parcursul vieții sale:  Moisés Vivanco, un muzician și compozitor peruan, a fost primul soț, devenit și managerul ei. Cei doi s-au căsătorit în 1942 și au avut un fiu împreună. Cu toate acestea, căsătoria lor s-a încheiat prin divorț în 1957. După divorțul de Vivanco, Yma Sumac s-a căsătorit cu managerul ei de turnee, Louie Anderson, în 1958. Cei doi au divorțat în 1965.

În 1971, Yma Sumac s-a căsătorit cu un baterist și producător muzical pe nume Robert L. Mitchell, iar căsătoria lor a durat până la moartea lui Mitchell, în 1994.

Photo credit: Tom Kelley

Vocea lui Ymei Sumac a fost unică. Avea o voce puternică și clară, capabilă să execute pasaje cu virtuozitate și să ofere interpretări expresive și emoționale. Ea putea trece cu ușurință de la note grave și profunde la note înalte și stridente, creând astfel un spectru impresionant de sunete vocale. O audiție constituie cel mai mare cadou pe care i-l putem face memoriei sale, nedrept umbrită de trecerea timpului.

Yma Sumac a murit pe 1 noiembrie 2008, la vârsta de 86 de ani. Trebuie să-i păstrăm amintirea mai vie ca niciodată.