Una dintre cele mai mari soprane din secolul al XX-lea, Montserrat Caballé, a murit în zorii zilei de azi, la vârsta de 85 de ani la spitalul Sant Pau din Barcelona, au raportat surse oficiale. Soprana a fost internată la mijlocul lunii septembrie în spital pentru o problemă cu vezica urinară. Înmormântarea artistei cu voce divină, va avea loc luni, la prânz, la Les Corts.

Soprana, care a debutat profesional în 1956 și s-a retras în urmă cu câțiva ani, a dat mai mult de 4.000 de spectacole  și a fost una dintre ultimele mari dive ale operei. Cu toate acestea, cum ea însăși a explicat într-un interviu în 2014, Caballé a respins această denumire: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, cum scriu uneori jurnaliștii. Lucrul pe care l-am dorit este să-mi fac bine treaba, cât mai bine posibil, la cel mai înalt nivel „.

Născută la Barcelona în 1933,  Caballé este considerată una dintre cele mai bune soprane produse de secolul XX și a jucat o mare varietate de roluri tematice în piese dramatice foarte cunoscute, alături de Pavarotti, Plácido Domingo sau Carreras.

Era, fără îndoială, unul dintre cântăreții lirici care s-au ridicat la înălțimea miturilor precum Maria Callas, Joan Sutherland sau Renata Tebaldi. Era, de asemenea, o soprană cu o umanitate extraordinară, cu sentimente puternice, care răzbăteau prin vocea ei cu timbru unic.

Highlight: Imnul olimpic „Barcelona” cu Freddie Mercury.

În documentarul „Freddie Mercury” din 2006, Caballé vorbește despre relația lor și despre momentul în care cântărețul britanic i-a mărturisit că are SIDA. „Sunt foarte recunoscătoare că mi-ai spus, pentru că asta înseamnă că ne leagă o prietenie autentică,  și acest lucru este cel mai important pentru mine”, spune ea.

Caballé a cântat fără Mercury la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992, după moartea artistului din anul precedent.

În 2015, Montserrat Caballé ​​a fost condamnată pentru fraudă fiscală și a primit o sentință de închisoare de șase luni cu suspendare. Soprana nu s-a prezentat la tribunalul de la Barcelona, ​​după ce judecătorul i-a dat permisiunea de a comunica prin videoconferință de la casa ei, ținând cont de starea precară de sănătate. Într-o scurtă audiere, cântăreața a ratificat un acord extrajudiciar încheiat cu procurorii de stat, în care a recunoscut că a evitat să plătească în 2010 taxe legate de câștigurile sale în valoare de 508.000 € (369.000).

Faptul acesta a generat însă o cădere dramatică a artistei și o intrare a ei într-un con de umbră, sănătatea ei depreciindu-se foarte mult.

Ultimul ei concert a fost în august 2014, în cadrul Festivalului de Muzică Cambrils, unde a cântat împreună cu fiica sa Montserrat Martí.

Drum în lumină artistei!