Una dintre cele mai mari soprane din secolul al XX-lea, Montserrat Caballé, a murit în zorii zilei de azi, la vârsta de 85 de ani la spitalul Sant Pau din Barcelona, au raportat surse oficiale. Soprana a fost internată la mijlocul lunii septembrie în spital pentru o problemă cu vezica urinară. Înmormântarea artistei cu voce divină, va avea loc luni, la prânz, la Les Corts.

Soprana, care a debutat profesional în 1956 și s-a retras în urmă cu câțiva ani, a dat mai mult de 4.000 de spectacole  și a fost una dintre ultimele mari dive ale operei. Cu toate acestea, cum ea însăși a explicat într-un interviu în 2014, Caballé a respins această denumire: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, cum scriu uneori jurnaliștii. Lucrul pe care l-am dorit este să-mi fac bine treaba, cât mai bine posibil, la cel mai înalt nivel „.

Născută la Barcelona în 1933,  Caballé este considerată una dintre cele mai bune soprane produse de secolul XX și a jucat o mare varietate de roluri tematice în piese dramatice foarte cunoscute, alături de Pavarotti, Plácido Domingo sau Carreras.

Era, fără îndoială, unul dintre cântăreții lirici care s-au ridicat la înălțimea miturilor precum Maria Callas, Joan Sutherland sau Renata Tebaldi. Era, de asemenea, o soprană cu o umanitate extraordinară, cu sentimente puternice, care răzbăteau prin vocea ei cu timbru unic.

Highlight: Imnul olimpic „Barcelona” cu Freddie Mercury.

„În timp ce cânta am observat că ochii lui străluceau de lacrimi. I-am întins mâna. El a strâns-o și a sărutat-o. Era clar că și-a dat seama brusc de propria-i soartă. Erau lacrimi de rămas bun. Era un la revedere, cel puțin pentru scenă.” (Montserrat Caballé)
„Barcelona” este un single lansat de vocalistul formației Queen, Freddie Mercury și soprana Montserrat Caballé. Freddie Mercury a scris acest cântec împreună cu Mike Moran. Lansat inițial în 1987, piesa a ajuns pe locul 8 în Marea Britanie. Când a fost reeditată în 1992 pentru a coincide cu Jocurile Olimpice de la Barcelona, ​​a atins locul 2.
Mercury a fost un mare admirator al sopranei Caballé de când a văzut-o cântând în opera Un ballo in Maschera de Verdi, la London Royal Opera House în 1983. Mercury a afirmat în repetate rânduri „cântăreața mea preferată este Montsy”, un mod special pe care îl avea de a pronunța prenumele lui Caballé.
Caballe l-a cerut lui Freddie să scrie un cântec despre orașul ei natal, iar el a făcut-o; Barcelona, ​​un cântec despre întâlnirea unui iubit într-un oraș uluitor de frumos.
Cântecul reflectă dragostea lui Mercury pentru operă, cu notele sale înalte și vocea de soprană a lui Caballé, susținută de o orchestră completă. Lansat inițial în 1987, a fost unul dintre cele mai mari hituri ale carierei solo a lui Mercury, ajungând pe locul opt în UK Singles Chart.
Acesta trebuia să fie tema cântecului pentru Jocurile Olimpice de vară din 1992, organizate la Barcelona, ​​Spania. Pentru a evita controversele, organizatorii au ales în ultimul moment o altă melodie din cauza morții premature a lui Freddie Mercury la sfârșitul anului 1991.
În cele din urmă, cântecul a fost interpretat la ceremoniile de deschidere, Caballe cântând live piesă având vocea lui Freddie înregistrată în fundal.

În documentarul „Freddie Mercury” din 2006, Caballé vorbește despre relația lor și despre momentul în care cântărețul britanic i-a mărturisit că are SIDA. „Sunt foarte recunoscătoare că mi-ai spus, pentru că asta înseamnă că ne leagă o prietenie autentică,  și acest lucru este cel mai important pentru mine”, spune ea.

Caballé a cântat fără Mercury la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992, după moartea artistului din anul precedent.

În 2015, Montserrat Caballé ​​a fost condamnată pentru fraudă fiscală și a primit o sentință de închisoare de șase luni cu suspendare. Soprana nu s-a prezentat la tribunalul de la Barcelona, ​​după ce judecătorul i-a dat permisiunea de a comunica prin videoconferință de la casa ei, ținând cont de starea precară de sănătate. Într-o scurtă audiere, cântăreața a ratificat un acord extrajudiciar încheiat cu procurorii de stat, în care a recunoscut că a evitat să plătească în 2010 taxe legate de câștigurile sale în valoare de 508.000 € (369.000).

Faptul acesta a generat însă o cădere dramatică a artistei și o intrare a ei într-un con de umbră, sănătatea ei depreciindu-se foarte mult.

Ultimul ei concert a fost în august 2014, în cadrul Festivalului de Muzică Cambrils, unde a cântat împreună cu fiica sa Montserrat Martí.

Drum în lumină artistei!