When A Man Loves A Woman (1966)

Cele mai populare cântece de dragoste sunt izvorâte din experiențe reale, cu impact emoțional puternic asupra celui care are puterea și talentul de a le înscrie pe traseul imortalității.

When a man loves a woman” are o mare importanță în istoria muzicii, fiind primul din cele o sută înregistrate în Muscle Shoals, Alabama, unde Aretha Franklin, Paul Simon, The Rolling Stones și mulți alți muzicieni renumiți au înregistrat, mai târziu, unele din piesele lor clasice. Este un cântec legendar de dragoste, dar povestea scrisului și înregistrării sale este destul de neclară. Sledge este creatorul acestui hit care a fost nr. 1 atât în topurile Billboard Hot 100, cât și în R & B single in 1966. Acesta a fost premiat cu un disc Gold, certificat Gold, de la RIAA . Artistul  a spus lucruri destul de extravagante referitoare la această melodie, dar Quin Ivy, care a produs piesa, are o poveste mult mai simplă.

tumblr.com

Momentul Percy Sledge

Percy Sledge, născut la 25 noiembrie 1940 și decedat la 14 aprilie 2015, a fost un influent cântăreț american de R&B, soul și gospel, cunoscut în special pentru hitul său „When a Man Loves a Woman”. Această piesă a atins locul întâi atât în clasamentul Billboard Hot 100, cât și în cel al single-urilor R&B în 1966, primind un disc de aur certificat de RIAA pentru vânzări de peste un milion de exemplare​​.

Sledge a avut o introducere neobișnuită în lumea muzicii. Născut în Alabama, a lucrat ca asistent medical într-un spital local și cânta în weekenduri cu o formație locală de rhythm-and-blues numită Esquires Combo​​. Înainte de a-și începe cariera muzicală, Sledge a lucrat în câmpurile agricole din jurul orașului său natal, Leighton, Alabama​​.

Percy Sledge a fost o figură importantă în muzica soul sudică și este considerat unul dintre cele mai identificabile voci din genul country-soul, care a luat naștere în mediul multicultural și muncitoresc din Muscle Shoals, la mijlocul anilor 1960. Vocea sa distinctă, cu un ton melancolic și o frazare fluidă, avea o legătură stilistică cu cântăreții de country „high-lonesome”​​. Înainte de a deveni cunoscut ca artist solo, a cântat cu trupa locală de rhythm-and-blues numită Esquires Combo. Aceasta era o formație din zona sa natală, Alabama, cu care Sledge a cântat în timpul weekendurilor, în timp ce lucra ca asistent medical într-un spital local în timpul săptămânii​​​​.

După ce a câștigat faimă cu single-ul său „When a Man Loves a Woman”, Sledge a urmat o carieră solo de succes, fără a mai face parte din alte trupe sau formații notabile.

Contribuția sa la muzica soul și R&B l-a făcut pe Sledge o figură emblematică în acest gen muzical, cu o carieră care s-a întins pe mai multe decenii, de la anii 1960 până în anii 2010.

Povestea 

Percy Sledge a avut o programare în timpul zilei la Spitalul Colbert County, Alabama, și a cântat cu o trupă locală, The Esquires Combo, pe timp de noapte. După cum a mărturisit Sledge în acea noapte, în timp ce cânta, trăia din plin nefericirea din cauza unei iubite de care tocmai se despărțise, fiind atât de supărat încât nu putea să se concentreze pentru a cânta. Fusese atât de emoționat de ceea ce i se întâmplase în relația aceasta pasională, încât atunci când grupul a început să cânte în clubul din Sheffield, Alabama, s-a îndreptat către basistul Calvin Lewis și organistul Andrew Wright și i-a întrebat dacă ar putea să cânte blues lent, orice compoziție, la alegerea lor. După o consultare rapidă, trupa a schimbat partitura și Sledge a cântat o melodie timp de aproximativ șase minute.

În versiunea lui Sledge, el ar fi scris piesa cu colegii săi, Calvin Lewis și Andrew Wright, dar le-a atribuit acest merit lor, deoarece i-a oferit ocazia să cânte din toată inima sa. Faptul că Sledge a atribuit compoziția acestei piese colegilor săi și că el nu a avut nicio contribuție este încă o problemă în dezbatere, dar acest lucru a avut mari implicații asupra carierei lui Lewis și Wright, deoarece cântecul a fost interpretat de mulți artiști, devenind un mare hit, iar ei sunt plătiți pentru aceasta. Dacă a fost un gest de bunăvoință al lui Sledge, aceasta l-a costat milioane de dolari.

Originalul 

Percy Sledge spune că atunci când a cântat inițial, el a avut-o în minte pe Lizz King, prietena lui de trei ani care l-a părăsit pentru un job în modelling în Los Angeles. Sledge a mărturisit: „Nu aveam bani să mă duc după ea, așa că nu puteam face nimic pentru a încerca să o aduc înapoi„.

La un an după ce piesa a fost promovată, Procol Harum a folosit o neobișnuită combinație a acordurilor ca bază pentru piesa lor „Whiter Shade of pale”.

Sledge a cântat această melodie în cadrul unei ceremonii, când a intrat în Rock&Roll of Fame în 2005. A cântat-o ​​ca un omagiu soției sale, Rosa, și a inclus numele ei în versuri.

When a man loves a woman
Can’t keep his mind on nothing else
He’ll trade the world
For the good thing he’s found
If she’s bad he can’t see it
She can do no wrong
Turn his back on his best friend
If he put her down

When a man loves a woman
Spend his very last dime
Trying to hold on to what he needs
He’d give up all his comfort
Sleep out in the rain
If she said that’s the way it ought to be

Well, this man loves a woman
I gave you everything I had
Trying to hold on to your precious love
Baby, please don’t treat me bad

When a man loves a woman
Down deep in his soul
She can bring him such misery
If she plays him for a fool
He’s the last one to know
Loving eyes can’t ever see

Coloana sonoră

Melodia „When a Man Loves a Woman” interpretată de Percy Sledge a fost folosită ca parte a coloanei sonore în mai multe filme de-a lungul anilor. Cea mai notabilă apariție este în filmul cu același nume, „When a Man Loves a Woman” din 1994, un film dramatic cu Meg Ryan și Andy Garcia. În acest film, piesa este folosită pentru a sublinia temele centrale ale relațiilor și ale luptei cu dependența.

Citiți și despre Marc Cohn – Walking in Memphis