Excepțional acest film, amar-ironic intitulat  „Vincere”,  un film italian bazat pe viata primei sotii a lui Benito Mussolini, Ida Dalser. În distribuție, carismatica Giovanna Mezzogiorno ca Dalser, într-un rol de zile mari, și Filippo Timi ca Mussolini. Pelicula fost filmată sub îndrumarea lui Marco Bellocchio, care a scris și scenariul, împreună cu Daniela Ceselli și a fost lansată pe 22 mai 2009 în Italia. A fost prezentat la Festivalul American de Film de Film din 2009 și la concurs la Festivalul de Film de la Cannes din același an.

Scenă fin film (italiaperamore.com)

Câteva date istorice despre Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. Socialist italian celebru, membru marcant al Partidului Socialist Italian (Partito Socialista Italiano), Mussolini a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat. Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler a făcut din Italia o țintă pentru atacurile Aliaților, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene și moartea lui. În noiembrie 2004,  a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV (wikipedia).

În spatele acestei personalități, un bolnav de putere, asemeni prietenului și colaboratorului său, Adolf Hitler, două figuri întunecate ale istoriei Europei în secolul al XX-lea.

Povestea: tânăr aspirant la ascensiunea politică, în vârstă de 31 de ani, Benito se căsătorește cu Ida  Dalser, o cosmeticiană de 34 de ani din zona Sopramonte, lângă Trento, regiune care pe atunci făcea parte din Austria. Povestea se va petrece în Milano, unde Ida își deschisese un salon de înfrumusețare, din veniturile căruia îi va și finanța ascensiunea viitorului dictator. Foarte multe incertitudini există în legătură cu această relație, pentru că Mussolini însuși s-a străduit s-o treacă sub tăcere, datorită întorsăturilor neașteptate care l-au pus într-o lumină proastă (pe bună dreptate). Jurnalistul italian Marco Zeni a cercetat întreaga istorie a acestui cuplu și a făcut-o publică printr-un documentar TV, „Mussolini’s secret”, precum și două cărți („L’ultimo filò” și „La moglie di Mussolini”).

Filmul se bazează pe corespondența lor privată, respectiv pe scrisorile de dragoste trimise de Mussolini Idei, și urmăresc relația lor pasională, transformarea ei într-un coșmar pentru femeia care i s-a dăruit total, l-a întreținut, i-a adus pe lume un copil (Benito Albini Mussolini) și i-a fost alături în perioada dificilă a începuturilor, susținându-i ambiția de a ajunge liderul celui mai important partid politic al Italiei la vremea aceea.

Odată ce Mussolini a ajuns  la putere, Ida Dalser și fiul ei au intrat în vizorul poliției, fiind permanent supravegheați, iar dovezile pe hârtie ale relației lor au fost descoperite în scopul de a fi distruse de către agenții guvernamentali.

Ida era o personalitate puternică, în plus avea conștiința solidarității cu Benito, pe care l-a iubit cu intensitate și pe care l-a ajutat necondiționat. Vremurile au fost de așa natură încât relația lor a început să fie tensionată, cu precădere datorită regimului politic pe care dictatorul l-a construit cu tenacitate, dar și ambiției sale nemăsurate care nu mai admitea în preajma lui persoane „inconfortabile”.

Ida, pe de altă parte,  a continuat să-și revendice în mod vocal rolul de soție a dictatorului și chiar l-a denunțat public Mussolini ca trădător, declarând că în timpul anilor petrecuți la Milano a acceptat o mită de la guvernul francez în schimbul unei campanii politice în sprijinul implicării Italia (neutră pe atunci) în războiul din partea Franței. În cele din urmă, ea a fost  internată cu forța în spitalul de psihiatrie din Pergine Valsugana și apoi transferată în insula San Clemente din Veneția, unde a și murit în 1937. Cauza morții a fost înregistrată ca „hemoragie cerebrală„.

Benito Albini Mussolini

Fiul lor, Benito Albino Mussolini, a fost răpit de agenți guvernamentali, a fost silit să declare că că mama lui a murit și a fost adoptat ca orfan de fostul șef al poliției fasciste din Sopramonte. Inițiat educat la un colegiu Barnabite din Milano,  s-a înscris în marina regală italiană și a rămas permanent sub supravegherea guvernului fascist.

Totuși, a continuat să afirme că tatăl lui este celebrul Benito Mussolini și a fost internat într-un azil în Mombello, provincia Milano, unde a murit în 1942, în vârsta de douăzeci și șapte de ani, în urma unui tratament cu injecții sedative.

Atât Ida, cât și fiul ei, au fost considerați „un pericol pentru ei și pentru ceilalți”, însă în scriptele descoperite în arhivele spitalului era consemnată explicit starea lor de luciditate.

Un film despre pasiunea care ucide, despre trădare și răzbunare, despre ambiție și setea de putere, despre războiul oamenilor contra oamenilor și al istoriei contra iubirii. Despre sacrificii  care sunt înțelese diferit, despre puterea de a ierta și despre cruzimea de a călca pe cadavre pentru a ajunge sus în ierarhia politică și socială. O dramă pe care s-ar putea să o digerați cu greu, dar gândul că se bazează pe fapte reale s-ar putea să vă ofere înțelesul profund al faptului că viața este o sumă de întâmplări care nu pot fi controlate uneori.

„Acesta este epitaful pe care îl vreau pe mormântul meu: „Aici zace unul din animalele cele mai inteligente care au apărut vreodată pe suprafaţa pământului.”

(Benito Mussolini)

 

Citiți și Ultimele zile ale lui Hitler…