Veșnic neobosit, Woody Allen s-a preocupat de misterele amorului. Septuagenarul cineast și-a păstrat vigoarea inimii și vigoarea spiritului, având o nesățioasă curiozitate care-i permite să exploreze – cu farmec și cu mult umor – tainicele cărări ale iubirii.

Vicky Cristina Barcelona se vrea un marivodaj simpatic, cu accente (voit) imorale. Lungmetrajul realizat în Spania este un fel de Jules and Jim inversat, în care Javier Bardem – amantul robust și viril – reușește să coabiteze cu două femei de tipul yin & yang. După trilogia londoneză (Match Point, 2005, Scoop, 2006, Cassandra’s Dream, 2007), care se îndreptase spre tragedie, realizatorul a filmat sub soarele Mediteranei. Spațiul luminos i-a sporit elanul și inspirația acestui american îndrăgostit de Europa. Interpreții aleși de Woody Allen sunt șarmanți, iar cadrele sunt ademenitoare, în pofida aerului de cărți poștale. Halta iberică a scos la lumină o exuberantă comedie sentimentală.

Scarlett Johansson, Rebecca Hall & Chris Messina © The Weinstein Company

Începutul filmului pare să prezinte un voiaj inițiatic al unor tinere din New York. Cele două femei din Lumea Nouă – Cristina (Scarlett Johansson) și Vicky (Rebecca Hall) – petrec o vacanță în Barcelona. Deși firi total opuse, junele sunt prietene bune încă din timpul facultății. Blonda Cristina – plină de neliniște și de senzualitate – este entuziasmată la gândul că ar putea descoperi noi plăceri artistice în acest spațiu; ea este un veritabil “spirit liber”. Bruna Vicky – elegantă, rece, rezonabilă, logodită cu un june businessman – este… clasică și își dorește stabilitate, ca orice americancă pragmatică. Ea intenționaează să facă cercetări pentru o teză de masterat despre cultura catalană.

Javier Bardem & Rebecca Hall © The Weinstein Company

Vicky și Cristina sunt invitate de un pictor (Javier Bardem) – cu alură de veritabil latin lover – să petreacă un weekend la Oviedo, pentru a admira o sculptură rară a lui Hristos. Firește, Cristina este incitată de propunere, iar Vicky pur și simplu îngrozită. Preocupată să dea uitării un recent eșec amoros, Cristina acceptă. Vicky merge doar pentru a o proteja pe “imprudenta” ei amică.

Javier Bardem & Scarlett Johansson © The Weinstein Company

Deși reținută în fața epicureismului lui Juan (aluzie la Don Juan), chiar și Vicky cedează în fața fermecătorului artist (care folosește tot arsenalul de seducție: cântece la chitară sub clar de lună, cină în lumina lumânărilor). Proaspăt ieșit dintr-un divorț răsunător, care zguduise lumea artistică din Barcelona, Juan Antonio le atrage pe cele două într-o serie de aventuri romantice neconveționale.

La întoarcerea în Barcelona, bruneta revine la principii “mai sănătoase” și se căsătorește cu Doug (Chris Messina), logodnicul ei. Rămasă doar cu seducătorul Juan Antonio, Cristina nu reușește să savureze fericirea, fiindcă ex-soția pictorului – după o tentativă eșuată de suicid – se instalează la el. Maria Elena (Penélope Cruz) este o ființă capricioasă, excesivă, geloasă, depresivă, dar talentată.

Penélope Cruz & Javier Bardem © The Weinstein Company

Vulcanica spanioloaică își va regăsi echilibrul într-un ménage à trois, de tip corrida. În mijlocul acestui veritabil imn al hedonismului, pigmentat cu adulter, poligamie, safism tronează seducătoarea Penélope Cruz. Allen i-a oferit aici unul dintre cele mai bune roluri. Actrița iberică portretizează un fel de Carmen, dar cu mult umor și cu o senzualitate uluitoare. Totuși, într-o zi, Cristina conștientizează că stilul respectiv de viață nu o caracterizează și se hotărăște să părăsească triunghiul amoros. Deși – între timp – s-a căsătorit cu bărbatul potrivit, glaciala Vicky nu poate uita seara petrecută cu neconvenționalul pictor. După plecarea Cristinei, Juan Antonio începe să o curteze tot mai insistent, iar ei îi este tot mai greu să reziste tentației.

Woody Allen arde de nerăbdare să le prezinte pe cele două domnițe moderne, într-un joc rapid, care estompează punctul de pornire. Din momentul în care a pus piciorul pe pământ spaniol, cineastul nu încetează să accelereze evenimentele, să încingă spiritele și să umple inimile de panică. Toate rolurile sunt multidimensionale. Dragostea nu este simplă. Unul dintre personajele cele mai puternice este Barcelona în sine. Modele arhitecturale Gaudí, Muzeul Miró, orașul Oviedo sunt etalate ca pe o tapiserie evocatoare, pe ritmuri muzicale autentic hispanice. Reactivul cel mai puternic este, însă, excentricul pictor, care înalță pelicula spre cote toride. Bardem – cald, dar și exaltat – descrie omul care încearcă să păstreze relații cu toate tipurile de femei, veșnic căutător de plăcere.

Movie Poster © The Weinstein Company

Povestea se va derula pe baza acumulării unor incidente, elipse și situații accelerate, devenind o fantezie deservită de actori excelenți, care jubilează comic, în special nestăpânitul Bardem și pasionala “morbidă” Cruz. Ritmul rapid, graba perpetuă a personajelor exprimă un deplin acord cu arhitectura barocă din Barcelona (bine reprezentată în film). Deși a uzat de clișeele despre Spania și despre americani – în tradiția clasicului Hollywood – filmul aduce în prim-plan nestatornicia sentimentelor omenești. Dar mai presus de toate, magia lui Woody Allen creează o lume provocatoare, în care oameni frumoși trăiesc cu necazurile romantice, în timp ce discută despre artă, dragoste și viață.

Vicky Cristina Barcelona este o comedie romantică despre unele dintre opțiunile făcute în numele iubirii, dar oferă și o perspectivă mai sumbră – aceea despre alegerile cu care ne confruntăm. Unii profită de ele, alții le evită. Tandru și feroce, filmul realizat de Woody Allen oferă (încă) un motiv de meditație profundă asupra misterului etern al iubirii.

Vicky Cristina Barcelona

Regizor: Woody Allen
Scenarist: Woody Allen
Operator: Javier Aguirresarobe
Producător: Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Gareth Wiley
Monteur: Alisa Lepselter

Distribuţia

Rebecca Hall (Vicky)
Scarlett Johansson (Christina)
Javier Bardem (José Antonio)
Penélope Cruz (Maria Elena)
Patricia Clarkson (Judy Nash)
Kevin Dunn (Mark Nash)
Chris Messina (Doug)

Premii, nominalizări, selecţii

Globurile de Aur (2009) – Cel mai bun film – musical şi comedie
Oscar (2009) – Cea mai bună actriţă în rol secundar: Penélope Cruz
Premiul BAFTA (2009) – Cea mai bună actriţă în rol secundar: Penélope Cruz
Globurile de Aur (2009) – Cea mai bună actriţă în rol secundar, nominalizat: Penélope Cruz
Globurile de Aur (2009) – Cel mai bun actor – categoria film muzical şi de comedie, nominalizat: Javier Bardem
Globurile de Aur (2009) – Cel mai bună actriţă – musical/comedie, nominalizat: Rebecca Hall

Via WebCultura