Povestea populară a Cenușăresei a influențat cultura populară internațională, fiind transpusă în alte opere artistice care nu încetează să ne farmece. Și fiindcă ne plac filmele, am ales un triptic cinematografic în care EA, fata cu destin nefericit îl caută pe EL, acela care nu există decât în imaginația ei, uneori prea bogată. Viața ca în filmele hollywoodiene cu happy-end sau melancolia unui Federico Fellini cu a sa muză Giulietta Masina? Ambele. Sau toate trei.

Le notti di Cabiria/ Nopțile Cabiriei (1957) este filmul unei Cenușărese triste bazată pe povestea scrisă de Fellini despre o prostituată din Roma aflată în căutarea zadarnică a iubirii adevărate. Tânăra și surâzătoarea Cabiria este împinsă în râu de „iubitul” ei care îi fură poșeta plină de bani. Ea nu știe să înoate și aproape că se îneacă, dar este salvată de un grup de tineri și resuscitată de oameni de-ai locului. Într-o seară, în fața unui local de lux, este martora unui scandal între un celebru actor de film și iubita lui elegantă, îmbrăcată într-o superbă haină de blană, care tocmai îl părăsea. În naivitatea ei se visează în locul iubitei și acceptă invitația lui de a-l însoți, dar … nu se întâmplă nimic între ei. Mai târziu participă la un spectacol de magie unde este hipnotizată. Sub efectul hipnozei dă frâu liber imaginației și mărturisește că și-ar dori să se căsătorească și să aibă o viață fericită. Audiența izbucnește în râs, dar din public se desprinde Oscar, un bărbat care asistase la „spectacol” și care pare interesat de ea. După doar câteva săptămâni de întâlniri, se căsătoresc. Cabiria entuziasmată își vinde locuința și scoate de la bancă toate economiile. În timpul unei plimbări împreună într-o pădure Cabiria descoperă cu amărăciune același comportament ca al fostului iubit care o împinsese în râu. Își aruncă poșeta la picioarele lui Oscar plângând cu convulsii. Într-un târziu se adună și iese din pădure cu ochii încă în lacrimi. Speranța reapare când pe drumul înapoi înspre oraș este întâmpinată de un grup de tineri veseli care se dau pe scootere, cântă și dansează. Aceștia formează un fel de paradă impromptu în jurul ei, până când Cabiria începe să zâmbească din nou printre lacrimi.

Giulietta Masina a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes în 1957, iar filmul a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Un remake muzical după Nopțile Cabiriei a fost Sweet Charity cu subtitlul Aventurile unei fete care a vrut să fie iubită (1969) în regia lui Bob Fosse, cu Shirley MacLaine în rolul principal. Charity Hope Valentine lucrează ca dansatoare într-un local din Times Square, New York. Tânjește după iubire, dar are ghinion cu bărbații. În încercarea de a-și schimba locul de muncă, îl întâlnește pe timidul Oscar Lindquist într-un ascensor blocat. Încep o relație, însă Charity nu îi spune cu ce se ocupă. Când se hotărăște să-i spună el pare că acceptă, dar în final îi spune că nu se poate căsători cu ea. Optimista Charity privește înspre viitor, singură deocamdată, trăind cu speranță până la sfârșitul vieții. Tinerii care o trezesc din inerție sunt niște hippies care transmit mesajul lor de iubire și pace.

Și a venit și rândul Cenușăresei vesele din popularul Pretty Woman/ Frumușica (1990) cu Julia Roberts și Richard Gere. De data aceasta fata rămâne cu prințul milionar. C-așa-i în filme!

Vivian Ward, o prostituată din Hollywood este angajată de Edward Lewis, un afacerist bogat, pentru a-i fi escortă în câteva întâlniri de afaceri și apariții publice. Edward împrumută mașina sport a avocatului său și ajunge întâmplător pe Hollywood Boulevard, în cartierul roșu. Acolo o întâlnește pe Vivian pe care inițial o angajează pentru o noapte. A doua zi îî cere să joace rolul iubitei, oferindu-i bani și o garderobă nouă. Phillip, avocatul lui Edward, își exprimă „interesul” pentru Vivian, umilind-o public. Pentru a o consola, Edward și Vivian se îmbarcă în avionul lui privat pentru a o duce la spectacolul „Traviata” de la Opera din San Francisco. Povestea prostituatei care se îndrăgostește de un bărbat bogat o impresionează pe Vivian. Ulterior Edward se oferă să o ajute să renunțe la viața pe care o ducea, însă ea-l refuză sub pretextul că nu mai crede povestea fetei răpită de cavalerul călare pe un cal alb. Edward se pregătește să se întoarcă la New York dar pe drumul spre aeroport își analizează viața și îi cere șoferului să-l ducă la apartamentul lui Vivian. Limuzina albă face cale întoarsă și Edward urcă pe scara de incendiu unde îl aștepta Vivian. Happy End!

Filmul a fost recompensat cu un Glob de Aur pentru interpretarea Juliei Roberts.

„Cenuşăreasa este nu doar un personaj de basm, ci o fiinţă vie, care simte şi trăieşte, şi al cărei destin ne emoţionează.”