„Viaţa e ca un joc de zaruri: vrem să ne iasă şase-şase în fiecare zi.”
Sven Hassel

Soldatul danez

Sven Hassel este pseudonimul danezului Børge Willy Redsted Pedersen (19 aprilie 1917 – 21 septembrie 2012), scriitorul de romane bazate pe experiența personală, de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deși este, fără îndoială, unul dintre cei mai bine vânduți autori danezi, al doilea după Hans Christian Andersen, bibliotecile publice daneze, încă din 2012, nu îi stochează cărțile.
Dintre romanele cele mai cunoscute se pot aminti: Legiunea blestemaților (1953), Blindatele morții (1958), Camarazi de front (1960), Batalion de marș (1961), Gestapo (1963), Monte Cassino (1963), Lichidați Parisul (1967), General SS (1969), Imperiul iadului (1971), Moarte și viscol (1976), Drum sîngeros către moarte (1977), Curtea marțială (1979), Închisoarea OGPU (1981).
Sven Hassel a redefinit literatura de razboi; teroarea, cruzimea, violenta si absurditatea razboiului, transformarea oamenilor în carne de tun sunt transmise la persoana întâi, realist si plin de tensiune.

Într-un interviu din 1990, el a spus: „Germania s-a întâmplat să fie mai aproape decât Anglia, m-am dus la un birou de recrutare al Wehrmacht-ului pentru a mă înscrie, dar nu a fost la fel de ușor cum am crezut. Numai cetățenii germani puteau să se înroleze. După șase luni de încercare, al șaptelea regiment de cavalerie, m-a acceptat în cele din urmă, cu condiția de a deveni cetățean german.

Un an mai târziu, el a încercat să scape. „… Am fost pur și simplu epuizat. Nu m-am întors la unitatea mea, după o scurtă plecare. Au numit-o dezertare. Am fost transferat la Sonderabteilung, o unitate penală condusă de criminali și disidenți.

Scriitorul a luptat pe toate fronturile, cu excepția Africii de Nord și a fost rănit de mai multe ori. În cele din urmă a ajuns la gradul de locotenent.

S-a predat trupelor sovietice de la Berlin, în 1945, și și-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri. Sven Hassel a început să scrie prima sa carte, Legiunea Blestemaților, în timp ce era prizonier.

foto tumblr.com

Un articol de Tibi Kovacs