ovidiu@stanomir

 Lovește din răsputeri. Mingea trece razant fileul. Profu’ o returnează, liftat. Hedonis se prăvălește spre dreapta, de-abia reuşind să atingă mica sferă galben-verzuie. Domnul profesor, postat la fileu, o trimite în cross. 40 – 15.

Hedonis se trezise bine-dispus. Dimineaţa era însorită, lumina înveselea tufişurile de lămâiţă din faţa ferestrei. Ei da, viaţa este încântătoare! Uneori.

Mioara plecase deja. Pe masa din bucătărie, alături de micul dejun şi ceaşca de cafea, îi lăsase un bilet: „Treci pe la mama Aurica. Ne-a cumpărat caise. Şi nu uita să aduci laptop-ul de la reparat“. Iar îi făcea program! De câte ori are o zi liberă, nepreţuita-i jumătate are grijă să nu piardă timpul. Hedonis amână treburile casnice pe mai târziu. Tenisul e mai presus de mărunțișurile cotidiene…

La teren, puţină lume. Deh, zăpuşeala! Pe când își făcea încălzirea, l-a abordat un domn scund de statură, grăsuliu şi jovial. Hedonis a şovăit. N-avea ce alege din ăla. Care insista. Hedonis accceptă, într-o doară, având de gând să-l fugărească într-atât, încât la mijlocul setului al doilea adversarul să abandoneze. Dar s-a răsgândit, după primele schimburi de mingi. Voia să-l cruţe, să-i dea ceva speranţe, să greşească deliberat ca jocul să capete savoare. După ce și-ar fi asigurat un avantaj convenabil, voia să facă spectacol. Să se distreze, ce mai tura-vura!

Adversarul său se mişca puţin, dar eficace. Lovea mingea cu abilitate, vădind o tehnică îndelung cizelată. Hedonis s-a bucurat — meciul va fi cu atât mai interesant. Păcat că domnul… Panaitescu, parcă aşa se prezentase, o să obosească repede. Uitându-se la el, Hedonis a încercat să-și imaginez cu ce se ocupă. Probabil era… profesor. De matematică. La liceu.

Și-a amintit că trebuia să o sune pe Tania şi să-i spună să nu-i mai aştepte. Și-au amânat concediul cu două săptămâni, fiindcă intervenise ceva, la Mioara la serviciu. Şi câte şi mai câte mai avea de făcut… Iar el juca tenis. Mioara ar fi zis: „Ţara arde, și baba se piaptănă!“

În fine, a început meciul. I-a luat rapid burticosului două ghemuri. Primul fiind un break. Acum din nou e profesorul la serviciu. Şi începe canonada. Loveşte foarte puternic. Precis. Doi aşi. La al treilea serviciu, greşeşte prima minge. La a doua, serveşte cu foarte mult efect, derutându-l. Apoi, încă un as. 2-1 la ghemuri. E rândul lui Hedonis la serviciu. Profu’ returnează cu mingi perfide, care parcă se îngroapă în zgura terenului. Îl plimbă pe Hedonis când pe o parte, când pe alta a terenului. 2 – 2. Serveşte profesorul. Hedonis nu se dă bătut și returnează prompt. Dar cu un lob, după care fuge cu disperare, însă nu îl ajunge, pierde ghemul. 2 – 3. Hedonis servește şi aleargă spre fileu. Îl surprinde pe adversar. Agață toate mingile. 40 – 0. Un as, şi Hedonis câştigă ghemul. 3 – 3. Profesorul serveşte ca din tun. Hedonis abia reuşește să returneze. Urmează un foarte lung schimb de lovituri. Hedonis nu cedează nicicum, aleargă după orice minge, oricât de mică ar fi şansa s-o ajungă. Dom’ profesor profită de înverşunarea lui şi-i răspunde cu lovituri veninoase, căutând cu predilecţie passing-shot-ul sau retururile în colţul terenului. Se mişcă destul de greoi, neavând viteză, din cauza gabaritului. Dar loveşte foarte precis. Îi contracarează lui Hedonis jocul la fileu cu loburi bine plasate, obligându-l să se retragă pe fundul terenului. Aici, îl pisează mărunt, cu lovituri de regularitate. A observat jocul deficitar pe rever al lui Hedonis și-l joacă, exasperant, numai pe acea parte. Ripostând, când Hedonis se aşteaptă mai puţin, cu stopuri moi, înşelătoare. Îl scoate din sărite. Chibiţii rânjesc. Asta îl întărâtă şi mai mult pe Hedonis. S-au adunat în jurul terenului toţi cei veniţi să joace sau să se antreneze. De mult n-au mai văzut un joc atât de amuzant.

Hedonis recunoaște superioritatea adversarului său. E foarte tehnic şi inteligent. S-ar fi delectat să-l văd jucând. Cu altcineva. Acum Hedonis îl urăște. Şi-i pândește greşelile, lovind necruţător. La câte un smash, lovește ca un boxer care caută lovitura decisivă. De vreo două ori loviturile lui trec razant pe lângă urechile profesorului. Acesta nu-i reproşează nimic. Dar asistenţa îl fluieră vehement pe Hedonis. Își cere scuze. Profesorul zâmbeşte. În pauză, îi oferă o Cola. Îl întreabă pe Hedonis de cât timp joacă tenis. Acesta răspunde că a venit la teren să joace tenis, nu pentru conversație. Dacă vrea, după meci, e invitatul lui la o bere. Atunci vor putea discuta în voie. Profesorule de acord. Adaugă: „Pe curând“. La primul duel la fileu, mingea îl izbeşte în abdomen. Hedonis chicotește, nervos. „Scuze, n-am vrut“. Profesorul replică, înfuriat: „O să te zdrobesc! Mai bine ai abandona“. Ameninţarea îl… înviorează pe Hedonis. Face un break. După care nu-i mai iese nimic. Profu’ joacă diabolic. Îl ispiteşte cu mingi uşoare, cu care Hedonis punctează spectaculos. Profesorul ripostează fin, cu lovituri de virtuozitate. Hedonis face figuraţie pe teren. Aleargă după mingi pe care nu le poate ajunge. Se prăbuşește pe zgură de câteva ori. Într-una din pauze, îl aude pe unul din ,,clienţii” pe care-l bate regulat, deşi el pretinde că joacă mai bine şi numai norocul îl ajută pe Hedonis să câştige: „Şi-a găsit naşul“, iar vecinul lui replică: „Doctorul a jucat tenis de performanţă. Are şi două jocuri în Cupa Davis. A abandonat activitatea competiţională în favoarea medicinei. E un as al chirurgiei“. Aşadar Hedonis s-a înşelat. Doctorul e… profesor, însă nu de matematică ci într-ale tenisului. Lasă că nici noi, amatorii, nu suntem chiar de lepădat, își zice Hedonis, încercând să gândească pozitiv. Însă pe teren n-are argumente. Reuşește, totuşi, să câştige două ghemuri pe propriul serviciu. Numai că abia mai suflă. Nici doctorului nu-i e uşor. Transpiră abundent. Îşi şterge tot mai des ochelarii fumurii.

Doctorul și-a schimbat brusc tactica. Vine la fileu, acroşând mai toate mingile. Adună, sistematic, punct după punct. Hedonis face cunoştinţă cu fiecare palmă de teren. Acum îi cunoaște foarte bine colţurile, mai ales pe cel din stânga lui. Atacă orbeşte, riscând inutil. Doctorul conduce şi în setul al doilea: 3 –2. Hedonis n-a mai punctat de trei ghemuri. E umilit. Din nou e Hedonis la serviciu. Două duble greşeli. Apoi un as. Unul din spectatori afirmă că a făcut greşeală de picior. Toţi sunt împotriva lui. Numai doctorul zâmbeşte. Îi e şi mai nesuferit. Hedoni mai servește o dată. Doctorul returnează slab. Hedonis răspunde cu un smash. Puternic. Dar prost plasat. Doctorul returnează cu un lob. Hedonis aleargă. Lovește cu disperare. Doctorul trimite în aut. Hedonis servește din nou. Doctorul returnează cu greu. Hedonis trimite mingea în cross, doctorul o respinge în picioarele adversarului, care, totuși, reuşește totuşi s-o lovească, doctorul e pasat, sare, ajunge cu greu mingea, pune un stop perfect, care cade chiar lângă fileu, Hedonis se întinde cât poate, derapează şi se prăbuşește în fileu, încurcându-se în plasă. Mingea, din terenul său, se întoarce în cel al doctorului, care o loveşte pe la spate, în râsetele asistenţei.

Hedonis se ridică. E ca turbat. La un voleu, lovește mingea cât poate de tare. Mâna îi este transpirată, scapă racheta care zboară peste fileu drept către doctor. Acesta se răsuceşte, primind lovitura în umăr. Ochelarii îi zboară de pe nas. Încearcă să-i prindă, însă fără folos. Mai mult chiar, calcă pe ei, făcându-i zob.

Doctorul scoate batista din buzunarul din spate al short-ului şi, după ce-şi şterge faţa, apoi fruntea, leoarcă de transpiraţie, îi spune lui Hedonis, cu vocea tremurând de o furie cu greu stăpânită: „Tinere, nu ţi-a spus încă nimeni că în sportul ăsta nu se câştigă prin K.O.?!?“

foto sursa

Citește și Cassandru vs Proteus