„Patimile lui Christos” – recomandare de film

„Patimile lui Christos” sau „The Passion of the Christ” este un film dramatic american produs de „Icon Productions” și regizat de actorul și regizorul Mel Gibson.

Patimile

sursă foto: mediagalaxy.ro

Premiera a avut loc la data de 25 februarie 2004, iar rolul lui Iisus este interpretat de actorul Jim Caviezel (care a jucat în același an în „Memorie finală”).

Patimile

Jim Caviezel, în rolul lui Iisus, primind indicații de la Mel Gibson (sursă foto: activenews.ro)

Viziunea lui Mel Gibson prezintă, într-un mod extrem de violent, dar totodată inedit, patimile din ultimele 12 ore din viața lui Iisus. Pelicula se bucură de prezența unor actori de renume, dintre care Maia Morgenstern (în rolul Fecioarei Maria) și Monica Belluci (în rolul Mariei Magdalena). Diavolul (Satana), ființă înșelătoare și androgină, a fost interpretat de actrița italiană Rosalinda Celentano.

Rosalinda Celentano, în rolul Satanei (sursă foto: youtube.com)

Filmul redă scene cu puternic impact emoțional, cum ar fi flagelarea, „Via Dolorosa” (Drumul Crucii) și crucificarea. Dialogurile sunt purtate în latină, ebraică și aramaică. Însuși criticul de film de la „Chicago Sun-Times”, Roger Ebert, consideră că „Acesta este cel mai violent film pe care l-am văzut vreodată.”. Alături de suferință și sacrificiu, temele mari ale filmului, conform regizorului, sunt dragostea, speranța, credința și iertarea: „Acesta este un film despre dragoste, speranță, credință și iertare. El [Iisus] a murit pentru întreaga omenire, a suferit pentru noi toți. E timpul să ne întoarcem la mesajul inițial. Lumea a înnebunit. Am putea folosi un pic mai multă dragoste, credință, speranță și iertare.” ( „The Passion: Photography from the Movie <<The Passion of the Christ>>”)

sursă foto: a1.ro

Actrița Maia Morgenstern consideră că a fost „pedepsită” pentru rolul său din „Patimile lui Hristos”, cariera sa având de suferit o bună perioadă după lansarea filmului: „Nu, acest rol nu mi-a schimbat viața sau concepțiile. A fost o mare tragedie că n-am spus asta! De fapt, aici a fost problema, în ceea ce mă privește – pe langă faptul că au fost discuții de genul: ‘O evreică a jucat în filmul ăsta!’, ca și cum a fi actor e pe religii -, problema a fost că eu nu mă aliniez, nu mă conformez, nu mă supun.” (http://www.ziare.com/vedete/stiri-mondene/maia-morgenstern-am-fost-pedepsita-pentru-patimile-lui-hristos-1066477, ultima accesare: 26.04.2019, ora 22:00).

Patimile

Maia Morgenstern, în rolul Fecioarei Maria (sursă foto: europafm.ro)

Monica Belluci afirmă că și-a dorit cu ardoare să joace rolul Mariei Magdalena, regăsindu-se în personajul biblic: „Am vrut să joc rolul ei pentru că mă emoționează. Era doar o păcătoasă, ca mine și ca tine, slăbiciunea ei specific omenească m-a înduioșat. Ea găsește calea către spiritualitate prin intermediul lui Iisus; cu toții trebuie să ne găsim calea către spiritualitate.” (https://www.standard.co.uk/go/london/film/she-was-a-sinner-like-me-7225126.html, traducere proprie din limba engleză, ultima accesare: 26.04.2019, ora 22:15).

Monica Belluci, în rolul Mariei Magdalena (sursă foto: pinterest)

„Patimile lui Hristos” a fost nominalizat la „Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine”, „Premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj” și „Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră”. În anul 2005 a primit „People’s choice Award” la categoria „filmul dramatic preferat”, „Premiul Satellite” pentru cel mai bun regizor și „Nastro d’Argento pentru cea mai bună costumație. Pelicula nu este recomandată minorilor sub 16 ani și durează 127 de minute.

Monica Belluci, Maia Morgenstern și Christo Jivkov (în rolul lui Ioan) – sursă foto: cinemagia.ro

 

Citește și Urbi et Orbi – Discursul de Paști al Papei