În lumea strălucitoare și fermecătoare a Hollywood-ului de aur, un tânăr  născut sub numele de Bernard Schwartz a ajuns să devină unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori ai timpului său. În spatele strălucirii reflectoarelor se ascundeau povești de copilărie mărunte și o voință de fier care au conturat destinul lui Tony Curtis.

Născut într-un cartier modest din Manhattan, New York, pe 3 iunie 1925, Bernard a fost fiul unor imigranți evrei din Europa de Est. Părinții săi, Emanuel și Helen, au adus cu ei visele și speranțele pentru o viață mai bună, într-o Americă care se zvonea a fi țara tuturor posibilităților.

Copilăria sa nu a fost lipsită de provocări. În mijlocul crizei economice, familia Schwartz a trebuit să depună eforturi considerabile pentru a face față dificultăților financiare. Bernard, încă un tânăr visător, își petrecea zilele explorând străzile Bronx-ului, visând la o lume plină de lumină și promisiuni.

Tony Curtis (pinterest.com)

Destinul său s-a schimbat radical când Bernard a devenit Tony Curtis, o stea care avea să strălucească în firmamentul cinematografiei americane și, desigur, mondiale mai apoi. Cu farmecul său irezistibil și talentul incontestabil, el a cucerit inimile publicului. Cu trecerea anilor, Tony Curtis a devenit o legendă vie a cinematografiei, un etalon al eleganței și al stilului în Hollywood. Cu o carieră ce se întinde pe peste cinci decenii, el a rămas în amintirea tuturor ca unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX.

Mari prieteni

Tony Curtis a avut numeroși prieteni în lumea filmului și a artei. Unul dintre cei mai apropiați prieteni ai săi a fost actorul și compozitorul Frank Sinatra. Cei doi au legat o prietenie strânsă și au fost cunoscuți pentru petrecerile lor extravagante și aventurile lor în lumea divertismentului.

Un alt prieten apropiat al lui Tony Curtis a fost actorul Kirk Douglas. Cei doi au colaborat în filmul epic „Spartacus” din 1960, regizat de Stanley Kubrick. Legătura dintre ei a continuat dincolo de platourile de filmare și au rămas prieteni apropiați de-a lungul anilor.

De asemenea, Tony Curtis a avut o relație de prietenie puternică cu actorul și regizorul Billy Wilder, cu care a colaborat în celebrul film „Some Like It Hot”. Wilder l-a descris pe Curtis ca fiind un actor talentat și un om cu o personalitate extraordinară.

Alți prieteni notabili ai lui Tony Curtis au inclus actorii Tony Bennett și Cary Grant, precum și fotograful Milton H. Greene.

Unul dintre momentele definitorii ale carierei sale a fost colaborarea cu legendele cinematografiei, Marilyn Monroe și Jack Lemmon, în „Some Like It Hot” (1959). Chimia dintre cei trei a creat o magie unică pe ecran și filmul a devenit un clasic instantaneu.

Mari iubiri

Viața personală a lui Tony Curtis a fost la fel de plină de culori vibrante ca cele din filmele sale. Cu șase căsătorii și șase copii, el a fost un bărbat al contrastelor – un romantic incurabil și un spirit liber în același timp. L-a depășit pe Martin Scorsese, care a avut doar (!) cinci soții: a fost căsătorit de șase ori și a avut șase copii din aceste căsătorii.

Janet Leigh (Căsătoriți între 1951 și 1962) – Janet Leigh a fost o celebră actriță americană, cunoscută pentru rolurile sale în filme precum „Psycho”. Cei doi au avut două fiice, Kelly și Jamie Lee Curtis, ambele devenind actrițe de succes.

Christine Kaufmann (Căsătoriți între 1963 și 1968) – Christine Kaufmann a fost o actriță austriacă și câștigătoare a premiului Oscar. Ea și Tony Curtis au avut două fete, Alexandra și Allegra.

Leslie Allen (Căsătoriți între 1968 și 1982) – Leslie Allen a fost o secretară americană pe care Tony Curtis a întâlnit-o în timpul filmărilor pentru „Don’t Make Waves” (1967). Au avut doi fii, Nicholas și Benjamin.

Andrea Savio (Căsătoriți între 1984 și 1992) – Andrea Savio a fost o profesoară de școală primară. Cei doi nu au avut copii împreună.

Lisa Deutsch (Căsătoriți între 1993 și 1994) – Lisa Deutsch a fost o profesoară de fitness. Căsătoria lor a durat foarte scurt timp.

Jill Vandenberg Curtis (Căsătoriți între 1998 și până la moartea lui Tony Curtis în 2010) – Jill Vandenberg Curtis a fost o artistă și ilustratoare. Cei doi au avut un fiu, Benjamin.

Pasiuni

Cu toate acestea, dincolo de reflectoare, Tony Curtis avea o altă pasiune – pictura. Talentul său artistic era la fel de strălucitor ca și cel actoricesc și el a creat opere de artă remarcabile care au fost apreciate în lumea artei.

Pe 29 septembrie 2010, la vârsta de 85 de ani, Tony Curtis s-a stins din viață în Henderson, Nevada, lăsând în urmă o moștenire de neuitat. Cu toate că reflectoarele s-au stins, lumina lui Tony Curtis va continua să strălucească pentru totdeauna în inimile celor care l-au iubit și admirat.

Capodoperele

„Some Like It Hot” (1959) – Regizat de Billy Wilder, acest film de comedie îl are în rolul lui Joe / Josephine, un muzician care se deghizează într-o femeie pentru a scăpa de mafia gangsterului pe care îl urmărește. Este considerat unul dintre cele mai mari filme de comedie din toate timpurile.

”Some like it hot”, scenă din film

„Spartacus” (1960) – Un film istoric epic regizat de Stanley Kubrick, în care Tony Curtis îl interpretează pe Antoninus, un sclav eliberat care se alătură revoltei conduse de Spartacus (Kirk Douglas) împotriva Romei.

„Sweet Smell of Success” (1957) – Curtis joacă alături de Burt Lancaster în acest thriller despre lumea presei și a gossipului în New Yorkul anilor ’50.

„The Defiant Ones” (1958) – Un alt film notabil în care Tony Curtis împarte ecranul cu Sidney Poitier. Ambii actori joacă rolurile a doi deținuți evadați, unul alb și unul negru, care sunt legați împreună și forțați să lupte împotriva prejudecăților și a adversităților.

„Operation Petticoat” (1959) – O comedie regizată de Blake Edwards în care Tony Curtis împarte ecranul cu Cary Grant, interpretându-l pe un ofițer de marină care trebuie să facă față unor situații amuzante în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Palmares

Tony Curtis a fost un actor talentat care a primit recunoaștere și apreciere pentru contribuțiile sale remarcabile în lumea filmului, așa cum e și firesc:

Premiul Golden Globe pentru cel mai bun actor într-un film muzical sau de comedie (1960) – Tony Curtis a fost nominalizat și a câștigat acest premiu pentru rolul său memorabil din „Some Like It Hot”.

Premiul David di Donatello pentru cel mai bun actor străin (1960) – A primit acest premiu prestigios pentru interpretarea sa în „Some Like It Hot”.

Premiul Grammy pentru cel mai bun album de comedie (1961) – A primit acest premiu pentru contribuția sa la coloana sonoră a filmului „The Great Impostor”.

Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin (1959) – Curtis a fost distins cu acest premiu pentru performanța sa în „The Defiant Ones”.

Premiul Honorary César (2004) – A primit această distincție specială din partea Academiei de Film Franceză pentru contribuțiile sale de excepție în cinematografie.

Steaua pe Hollywood Walk of Fame – În 1960, Tony Curtis a primit o stea pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame, pentru contribuțiile sale semnificative în industria filmului.

Critici, voi…

Tony Curtis a primit recenzii elogioase din partea criticilor de film și a fost apreciat pentru versatilitatea sa în interpretare. Ce au spus cele mai importante reviste&criticii redutabili:

Variety: „Curtis demonstrează că poate interpreta orice rol într-un mod inconfundabil. El este un actor talentat și versatil.”

The New York Times: „Curtis reușește să aducă o autenticitate și o profunzime emoțională fiecărui personaj pe care îl interpretează. El este unul dintre cei mai remarcabili actori ai timpului său.”

Time Magazine: „Tony Curtis este o forță incontestabilă în lumea cinematografiei. Fie că este în comedii, drame sau filme de acțiune, el izbutește să atragă atenția și să transmită emoții puternice.”

The Hollywood Reporter: „Tony Curtis aduce o grandoare inegalabilă oricărui proiect în care este implicat. El are abilitatea de a da viață personajelor sale într-un mod captivant și memorabil.”

Film Comment: „Tony Curtis este un maestru al artei interpretării. El aduce profunzime și autenticitate fiecărui rol, reușind să surprindă și să impresioneze publicul.”

Recomandare de film

„Some Like It Hot” este un punct de referință în istoria comediei de film și este adesea citat în listele celor mai bune filme ale tuturor timpurilor: a fost nominalizat la șase premii Oscar și a câștigat unul, pentru cel mai bun costume (devenind primul film color care a câștigat un premiu Oscar în această categorie). A primit și alte premii și nominalizări, inclusiv Globul de Aur pentru cel mai bun film muzical sau de comedie.

Filmul se desfășoară în Chicago, în anii ’20, în plină perioadă a prohibiției. Este povestea a doi muzicieni, Joe (interpretat de Tony Curtis) și Jerry (interpretat de Jack Lemmon), care sunt martorii unui masacru organizat de mafia din Chicago. Pentru a scăpa cu viață, cei doi se deghizează în femei și se alătură unei trupe de muzică feminină în turneu în Florida.

Scena finală a filmului, cu replica celebre „Nici o femeie perfectă nu va avea vreodată bărbați”, este un moment antologic în istoria cinematografiei.