Thurston Hopkins (1913-2014) a fost un fotograf britanic renumit pentru munca sa în fotojurnalism și fotografia documentară. El este cunoscut în special pentru portretele sale autentice și pentru abordarea sa umană și empatică.

pinterest.com

Hopkins s-a născut pe 15 februarie 1913 într-o familie din Londra, Anglia. În anii ’30, el a studiat la Regent Street Polytechnic, unde și-a descoperit pasiunea pentru fotografie. După absolvire, Hopkins a lucrat pentru diverse publicații britanice, inclusiv revista Picture Post, unde a devenit cunoscut pentru abordarea sa neconvențională și pentru documentarea aspectelor diverse ale vieții britanice. Hopkins a lucrat și pentru alte publicații notabile, precum Sunday Times și The Observer, a colaborat cu mulți scriitori și jurnaliști celebri, ilustrând articolele lor cu fotografiile sale expresive și captivante.

Lucrările lui Thurston Hopkins acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv viața urbană, muncitorii, artiștii, divertismentul și evenimentele sociale ale vremii. El a fost un observator atent al vieții de zi cu zi și a avut capacitatea de a captura momente autentice și emoții profunde în fotografiile sale.

O fotografie absolut inestimabilă:

8 august 1953: Judy Dunlop, participantă la concursul de frumusețe Holiday Girl Beauty Competition de la Pavilionul Regal din Brighton, își dă cu ruj în biblioteca regelui. Publicație originală: Picture Post – 6655 – TV Takes A Holiday In Brighton : Brighton Belles – pub. 1953 (Foto: Thurston Hopkins/Picture Post/Getty Images)

Foto: Thurston Hopkins/Picture Post/Getty Images

Stilul lui Hopkins se caracterizează prin compoziție inteligentă, utilizarea luminii și a umbrelor și prin abordarea sa empatică față de subiecții săi. El a fost un pionier în utilizarea filmului color în fotografia documentară și a experimentat diverse tehnici și perspective pentru a-și aduce subiectele la viață.

Foto datată 7 noiembrie 1953. O concurentă la concursul de frumusețe „Miss World” sponsorizat de Mecca Dancing își aplică rujul, folosind o mașină strălucitoare drept oglindă. Ci siguranță, un subiect de interes pentru fotograf, care subliniază talentul lui de a captura momente autentice și de a provoca reflectarea asupra aspectelor complexe ale societății și ale condiției umane. La o privire mai atentă, expresia feței revelează și un alt obiectiv al fotografului, acela de a captura expresia concentrată a femeii, dar și o notă de introspecție care poate fi interpretată ca o explorare a relației dintre imaginea publică și identitatea personală.

(Publicație originală: Picture Post – 6785 – The Beauty Contest Business – pub. 1953 (Fotografie de Thurston Hopkins/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Publicație originală: Picture Post – 6785 – The Beauty Contest Business – pub. 1953 (Fotografie de Thurston Hopkins/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

De-a lungul carierei sale, Thurston Hopkins a fotografiat numeroase personalități și evenimente importante, inclusiv artiști, scriitori, politicieni și manifestații culturale. Lucrările sale au fost expuse în galerii de artă din întreaga lume și au fost publicate în diverse publicații prestigioase.

8 august 1953: Participantele la concursul de frumusețe „Holiday Girl Beauty Competition” de la Pavilionul Regal dorm pe unul dintre paturi. (getty images collection)

Hopkins a continuat să lucreze în domeniul fotografiei până în anii ’60, când a început să se concentreze mai mult pe scris și pe publicistică. El a publicat cărți de fotografie și eseuri despre experiențele sale și despre evoluția fotografiei documentare.

Thurston Hopkins a avut o carieră deosebit de prolifică și a adus o contribuție semnificativă în domeniul fotografiei documentare. Munca sa a avut un impact durabil și a oferit o privire autentică și captivantă asupra vieții oamenilor și a societății din secolul trecut.

Hopkins a cucerit întrega lume cu fotografiile lui, așa că merită să amintim câteva dintre recunoașterile notabile pe care le-a obținut:

  • Medalia de Aur Kodak: A primit această distincție prestigioasă pentru fotografia sa din 1951 intitulată „Tibetan Escape Route” (Ruta de Evadare Tibeteană).
  • Câștigător al premiului „British Press Pictures of the Year”: A obținut acest premiu în 1952 pentru fotografia sa intitulată „Camber Sands”.
  • Câștigător al premiului „Encyclopædia Britannica”: A fost distins cu acest premiu în 1956 pentru lucrarea sa fotojurnalistică.
  • Premiul „World Press Photo”: A fost selectat în mai multe rânduri în cadrul acestui prestigios concurs internațional de fotografie.
  • Recunoașterea internațională a muncii sale: Fotografiile lui Thurston Hopkins au fost expuse în galerii de artă din întreaga lume și au fost publicate în reviste de prestigiu, obținând aprecierea publicului și a criticilor de artă.

Moartea lui Hopkins, la venerabila vârstă de 101 ani, în 27 octombrie 2014, a lăsat urme în conștiința tuturor celor care i-au apreciat arta.

Am pierdut unul dintre puținii fotografi rămași cu o legătură directă cu așa-numita „epocă de aur” a reportajului. Născut în timpul Marelui Război, Hopkins lasă o moștenire fotografică ce va continua, fără îndoială, să fie o sursă de inspirație pentru generațiile de fotografi care vor veni„, a declarat Matt Butson, vicepreședinte al arhivei Getty Images, care deține acum drepturile de arhivă pentru imaginile lui Hopkins, într-un interviu acordat British Journal of Photography.