Numit metaforic «zâmbetul lui Dumnezeu din spatele lacrimilor cerului», curcubeul pătrunde în viețile micuților cititori și cu placheta de povestiri „Șapte zâne, toate bune, aduc binele în lume”.

De astă-dată, autoarea, Gabriela Tess, continuă să-și provoace elevii-colaboratori (ilustratori) într-un demers menit să sporească farmecul literaturii pentru copii.

Chiar de la primele pagini, remarcăm dedicația: „Dedic această cărticică tuturor copiilor și copilăroșilor, să plutească pe aripile poveștilor, pentru că este copilăria o stare pe care o purtăm în noi toată viața. Copilărie, nu-ți ascunde fața! Of, câteodată, se ascunde pe cine știe unde… Când nu te mai aștepți, din nou apare. Să aducă încântarea! Cu drag, autoarea!”, apoi evidențiază contribuția micilor contributori: Botezatu Bianca Maria, Vlad Tudor Alexandru, Tobă Matei Alexandru, elevi ai  Școlii Gimnaziale Nr. 280, sector 5, București.

Bunăoară, eforturile din zona creației sunt dublate de programe istețe dedicate receptării, sporind valoarea povestirilor și atractivitatea cărții. Nu poți scrie dacă nu ai și un public fidel, activ, iar modalitatea prin care își atrage cititorii este cu atât mai valoroasă, fiind într-o acută concurență cu device-urile și gaming-ul. Autoarea și editura Letras  au devenit, în timp, un ‘laborator viu’, dar și dovada reconfortantă că, în ciuda vremurilor și a crizelor de tot felul, prin pasiune, literatura stârnește interesul unui public tot mai pretențios (copii și adolescenți).

„Șapte zâne, toate bune, aduc binele în lume”.

Menținându-se în arealul didactic, Gabriela Tess își păstrează disponibilitatea vioaie, inserând povețe și multă informație, grație unor zâne și apelând la tradiționalele cifre magice (trei, șapte, nouă). Autoarea ne familiarizează, de-a lungul celor nouă povestiri, cu reședința eroinelor: La Castelul zânelor, Povestea zânei Rose, apoi cea zânelor Octavia, Grace, Valery, Anne, Irene și Violet, încheind cu Povestea Curcubeului.

Îndată, primul secret este devoalat de cititorii familiarizați deja (din școală) cu ROGVAIV, scris și R.O.G.V.A.I.V. , care este acronimul provenit de la culorile vizibile (roșuoranjgalbenverdealbastruindigo și violet). Școlarii-cititori recunosc această formulă mnemotehnică pentru reținerea mai ușoară a culorilor și a ordinei lor din spectrul vizibil, dar se lasă seduși și de povestea fiecărei zâne din această corespondență. Desigur, publicul (în formare) – copii, tineri – este unul educat, vigilent și activ și savurează modul în care Gabriela Tess urmărește, cu minuțiozitate și onestitate, destinul fiecărei zânițe.

Cartea, ca mijloc de educație și cultură, este fundamentală pentru dezvoltarea spiritului critic, iar în această plachetă, care validează necesitatea predării interdisciplinare/integrate, copiii descoperă valențele povestirii, dar și beneficiul artelor vizuale. Judicios dispuse, ilustrațiile realizate de elevii dăscăliței-autoare se armonizează perfect cu informația. Adecvând registrul stilistic, departe de enunțarea emfatică a unor banalități, Gabriela Tess lansează un tom proaspăt, departe de acele pink ladies din zona Disney, și activează cunoștințele de literatură, istorie, botanică, științe ale naturii, muzică și belle arte.

Jocul cu limbajul (sensurile secundare ale unor cuvinte, etimologii) devine un alt pretext al autoarei, care are de spus povești cu tâlc, istorioare în care se formulează întrebări despre lume și viață, într-o cheie accesibilă și atractivă: „ – Eu, Violet, o pot înfrunta pe Demya. Voi face leacuri originale din plante medicinale: din salvie, speranţa de viaţă s-o ţie vie, din muşeţel, bine ar fi ca oricine să bea niţel, din sunătoare, pentru răni de stomac mai uşoare, din tei, pentru somnul bun al copiilor mititei, din şovârf, să le treacă durerile în gât, din mentă, pentru digestie, cu acţiune urgentă sub îngrijire atentă, din flori frumoase, parfumate, de caprifoi, Maica Domnului fie cu ei!”.

Așadar, autoarea cântă cu virtuozitate dezinvoltă pe toate claviaturile disponibile de la registrul de irizații heroic fantasy (autohtonizate) până la cele cuceritoare și pline de înțelepciune, dar deloc moralizator-didacticiste și oferă cititorilor texte alese, dar și sarcini de lucru, camuflând cu atenție fișele interactive (desenează, colorează, completează, personalizează).

Gabriela Tess dovedește talent de povestitor, disponibilitatea pentru simțul umorului, în măsură să întrețină magia lecturii care reflectă tema speranței. Apelând la metafora curcubelui, perfect ilustrată de toate povestirile rânduite cu pasiune, autoarea ne oferă un volum inventiv, cu o proză zglobie și o puternică tușă originală (în contextul módelor și modelelor actuale: fantasy, horror sau chic pentru fetițe), menit să sporească pofta pentru lectură și pentru valorile autentice.

Gabriela Tess – „Șapte zâne, toate bune, aduc binele în lume” © Editura Letras / www.letras.ro

Citiți și:

Tu, primăvara mea… – Mădălina Dumitrache