Există prietenie adevărată între un bărbat și o femeie fără conotații sexuale? Este una din întrebările atât de frecvent întâlnite încât, indiferent de răspuns, a devenit deja retorică, un truism. Dar în cazul în care ambii sunt actori celebri și au fost parteneri de cuplu pe ecran în două producții de mare succes? Ei bine, în acest caz răspunsul este fără echivoc: DA. Ne-o dovedesc Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, căci despre ei este vorba. O admirabilă și trainică prietenie ce durează de 23 de ani într-o lume dură a industriei de film, sub presiunea aparițiilor publice și alimentată de fantezia admiratorilor de a-și vedea favoriții ca un cuplu și în viața reală.

Între ei există o conexiune spirituală atât de puternică ce radiază la fiecare apariție împreună în public. Oare să aibă legătură cu faptul că ea e la a treia căsătorie, iar el nu s-a căsătorit deloc până în prezent?

Kate

Heavenly_Creatures (1994) este filmul de debut al lui Kate Winslet, în care interpretează rolul unei adolescente care, împreună cu prietena ei cea mai bună, o ucid pe mama acesteia din urmă. Filmul este bazat pe povestea adevărată a cazului de crimă Parker-Hulme petrecut în Christchurch (Noua Zeelandă) în 1954.

Leo

This_Boy’s_Life (1993) marchează primul succes major al tânărului Leonardo DiCaprio în rolul adolescentului abuzat fizic și emoțional de tatăl adoptiv interpretat de Robert de Niro. Povestea filmului are la bază memoriile scriitorului  Tobias_Wolff și se derulează tot în anii ’50. Coincidență?

Kate

În 1995 Kate este tânăra Marianne Dashwood în filmul Sense_and_Sensibility, adaptare a romanului omonim al lui Jane Austen. Parteneri i-au fost Emma Thompson, Alan Rickman și Hugh Grant.

Leo

În același an (1993) Leonardo DiCaprio impresionează prin rolul tânărului debil mintal Arnie Grape în filmul regizat de Lasse Hallstrom Whats_Eating_Gilbert_Grape. Replica i-o dau Johnny Depp, Juliette Lewis și Mary Steenburgen. DiCaprio a fost nominalizat la premiile Golden Globe și Oscar pentru rol secundar.

Și a urmat Titanicul

S-au cunoscut în 1996, pe când Kate avea 21 de ani, iar Leo 22, pentru a întruchipa pe ecran legendarul cuplu Rose & Jack.

„Sub multe aspecte Kate și cu mine am crescut împreună în această industrie. Am devenit un mecanism care funcționează perfect.”

Kate

Quills (2000) este un film deopotrivă istoric și ficțional ce redă ultimii ani din viața Marchizului de Sade, cei ai încarcerării în azilul de nebuni de la Charenton. Kate este spălătoreasa azilului, Madeleine LeClerc, prin intermediul căreia marchizul reușește să strecoare manuscrisul povestirii erotice Justine și îl predă unui editor spre publicare.

Leo

Între timp Leo a interpretat cu succes rolul unui gangster în prima colaborare cu regizorul Martin Scorsese – Gangs_of_New_York (2002). Cu acțiunea plasată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, filmul este povestea disputei între un grup de emigranți irlandezi catolici și băștinașii protestanți, dispută degenerată în violență.

Kate

În 2004 Kate Winslet dă viață unei văduve din aristocrația britanică a începutului de secol XX, mamă a patru băieți, într-un film inspirat din povestea adevărată a Sylviei Llewelyn Davies. Familia ei a fost sursa de inspirație a celebrului roman pentru copii Peter Pan de J. M. Barrie. Scriitorul are o relație platonică cu Sylvia, a cărei sănătate devine din ce în ce mai șubredă și dezvoltă o prietenie aparte cu copiii lipsiți de afecțiunea paternă. Finding_Neverland este un film înduioșător cu un  duet actoricesc de zile mari: Kate Winslet – Johnny Depp.

Și a urmat Nonconformiștii/ Revolutionary Road

Cuplul a reeditat succesul Titanicului 11 ani mai târziu, în 2008, când apar în postura de soț și soție, undeva în statul Connecticut, în anii ’50. Cei doi se luptă să-și salveze căsnicia presărată cu frustrări. April (Winslet) eșuează în dorința de a deveni actriță, pe când Frank (DiCaprio) este plictisit de monotonia locului de muncă. April îi propune o idee îndrăzneață, nonconformistă, pentru a evada din cenușiul vieții cotidiene: să se stabilească în Paris. Ghinionul îi urmărește; Frank tocmai este promovat la locul de muncă, iar April rămâne însărcinată pentru a treia oară. Disperată, în încercarea de a nu renunța la ideea plecării în Europa, își provoacă un avort în urma căruia moare. Filmul, regizat de Sam Mendes, pe atunci soțul lui Kate, a primit două nominalizări la Globurile de Aur, pentru ambii interpreți; Kate a câștigat premiul.

„Leo, sunt atât de fericită că sunt aici ca să-ți spun cât de mult te iubesc de 13 ani … te iubesc din toată inima, chiar te iubesc” – declara Kate teribil de emoționată, cu lacrimi în ochi, la gala decernării premiilor, în timp ce Leo, aflat în public,  îi trimitea zâmbind săruturi din vârfurile degetelor.

Carierele lor și prietenia specială care îi unește au continuat. Kate a mai primit un Oscar pentru interpretarea de excepție a unei foste gardiene, analfabete, dintr-un lagăr nazist în The_Reader, ecranizare a romanului omonim al scriitorului german Bernhard Schlink. Leo și-a adjudecat și el Oscarul pentru interpretare în 2016 pentru The_Revenant în regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, un alt film inspirat dintr-o poveste adevărată. Kate a fost prezentă în sală să se bucure cu lacrimi în ochi pentru reușita prietenului ei. Nu ar fi putut rata momentul …

Povestea nu se oprește aici. În 2012 Kate Winslet s-a căsători pentru a treia oară. Cel care a condus-o la altar, în tradiția protestantă, a fost nimeni altul decât … Leonardo DiCaprio. Pentru copiii lui Kate din primele două căsătorii el este „unchiul Leo.”

Nu putem decât să ne bucurăm pentru prezența lor electrizantă cu fiecare ocazie și să sperăm la un viitor film împreună. Oricând ar fi acela.