Some like it hot… titlul celebrului film clasic ne inspiră pentru un nou ”film” – actori celebri în roluri de fumători.
Fumatul e rău, foarte rău, între obiceiurile vicioase aflat pe un loc fruntaș. La cazurile de boli cronice, degenerative sau moarte – de asemenea. Și totuși, există conjuncturi în care fumatul unei țigări/pipe/trabuc poate face furori… da, în filmele bune.
În epoca de aur a Hollywood-ului, fumatul era adesea asociat cu senzualitatea. Actrițele foloseau țigara ca pe un accesoriu care să adauge aurei lor feminine un plus de mister și seducție. Cele mai cunoscute scene din filmele de dragoste debutau cu o țigară, fumată în așteptare, într-un dialog erotic sau intenționat seducător, sau la final, instaurând liniștea de după furtună, relaxarea, eliberarea de pasiuni. Pentru bărbați, câteva fumuri trase în piept, cu sete, pot avea un efect inedit, anticipând dorințe puternice sau cochetând cu imaginația partenerei, căreia îi transmite imaginea masculinității cotropitoare, imposibil de refuzat. În multe filme, fumatul este folosit pentru a dezvolta caracterul unui personaj. Poate sugera un aer de nonșalanță, o atitudine rebelă, sau o predispoziție spre obiceiuri nesănătoase. De exemplu, un personaj dur și cinic, cum ar fi un detectiv într-un film noir, adesea fumează pentru a sublinia aceste trăsături. Să nu uităm gangsterii din înalta societate, de neimaginat fără un trabuc de cea mai fină calitate pe care camera de filmat stăruiește îndelung. Sau filmele horror, pentru a crea o atmosferă de mister, în special în genurile de film noir și thriller, în care fumul care se împletește în aer adaugă un element vizual misterios și poate accentua tensiunea unei scene.
Să ne amintim
”Some like it hot” – dacă tot am început cu el: „Unora le place jazz-ul” este o comedie clasică americană din 1959, regizată de Billy Wilder și cu actorii Jack Lemmon, Tony Curtis, Marilyn Monroe în rolurile principale. Filmul este cunoscut pentru umorul său ingenios, performanțele memorabile și pentru faptul că a împins limitele normelor sociale ale vremii. Este adesea considerat unul dintre cele mai mari filme de comedie din toate timpurile. Finalul filmului este legendar și este adesea citat ca una dintre cele mai memorabile realizări din istoria cinematografiei. Se poate spune orice, dar nu că e mai puțin hot decât atunci când nu fumează. Din contră.
Cunoscută pentru rolurile sale puternice și pentru prezența sa magnetică pe ecran, Bette Davis era, de asemenea, cunoscută ca o fumătoare înrăită. Aparițiile ei cu țigara în mână au devenit aproape un semn distinctiv în multe dintre filmele sale. Davis fuma adesea, folosind țigara ca un accesoriu pentru a accentua trăsăturile personajului pe care îl întruchipa, sau vocea, pentru că un pachet pe zi… era ceva! De exemplu, în „All About Eve” (1950), personajul ei, Margo Channing, este deseori văzut fumând. Film dramatic american regizat de Joseph L. Mankiewicz, care prezintă o explorare profundă a ambiției, trădării și dinamicii puterii în lumea teatrului, a devenit un reper în discuțiile despre dinamica de putere și sexism în industria divertismentului. Margo Channing este o actriță talentată și respectată, dar îngrijorată de efectele înaintării în vârstă asupra carierei și vieții personale. Davis aduce la viață complexitățile personajului cu o interpretare intensă și nuanțată, arătând vulnerabilitatea, forța și spiritul ascuțit al lui Margo, care nu ar putea fi imaginată fără o țigară în mână, stăpână pe sine și pe carisma ei.
Marlene Dietrich era cunoscută pentru stilul ei sofisticat, care includea adesea fumatul. Ea fuma țigări, dar era și cunoscută pentru a fuma țigări lungi cu ajutorul unui port-țigaret elegant. În „Shanghai Express” (1932), ea apare fumând cu un port-țigaret atent ținut în mână, o imagine care a devenit sinonimă cu stilul său. De asemenea, în „Morocco” (1930), imaginea ei fumând,într-un costum bărbătesc, a fost revoluționară și a stârnit admirația cinefililor din lumea întreagă.
Garbo și Dietrich, dive absolute
„Shanghai Express” este un film dramatic și de aventură lansat în 1932, regizat de Josef von Sternberg. Marlene Dietrich joacă rolul principal, interpretând personajul Shanghai Lily, o femeie misterioasă și seducătoare. Filmul este cunoscut pentru stilul său vizual distinct și pentru interpretarea captivantă a lui Dietrich. Acțiunea are loc în China anilor 1930, în timpul unui război civil. Povestea urmărește un grup de pasageri diversi la bordul trenului „Shanghai Express” care călătorește de la Beijing la Shanghai.
Shanghai Lily, al cărui adevărat nume este Magdalen, este o femeie enigmatică și fermecătoare, care a călătorit prin lume și a avut multe aventuri romantice. Ea se reîntâlnește cu un fost iubit, căpitanul Donald Harvey, jucat de Clive Brook, pe parcursul călătoriei. Filmul este văzut astăzi ca o operă de artă a cinematografiei timpurii, ilustrând colaborarea fructuoasă dintre Dietrich și regizorul von Sternberg.
Și astăzi…
Lana Del Rey. Elizabeth Woolridge Grant (n. 21 iunie 1985), cunoscută după numele de scenă Lana Del Rey, este o cântăreață, artistă, poetă și compozitoare americană. Figură controversată în muzica din Statele Unite, cântăreața a trecut printr-un proces îndelung comentat de reinventare, pentru că între Lizzy Grant și Del Rey diferența e de la eșec la succes fulminant. Ultimele ei albume au propulsat-o în topurile internaționale, iar vânzarea lor (ca și pre-comenzile) au atins cifre astronomice. Artista este cunoscută și ea ca fumătoare, fiind adesea fotografiată fumând. Mai mult, ea a și a inclus această imagine în videoclipurile și pe copertele albumelor sale…
Citiți și Vedete care fumează