Ca să-l parafrazăm pe Creangă, dascălul de la Humulești: „Dar hai mai bine despre căsătorie să povestim, căci ea singură este…” – aici completează fiecare, e vremea învățării online.

Dăm teste toată viața, la unele trecem fără probleme, plini de cunoștințe (la propriu, sau poate și la figurat), pe unele considerăm că e mai bine să le amânăm (sine die, dacă s-ar putea), iar pe altele reușim să le picăm, fiind nepregătiți sau insuficient de inteligenți ca să inventăm rezolvări pertinente. Foarte mulți bărbați se aruncă în vâltoarea căsniciei fără să fi cântărit bine conținutul ei, atrași de „forma” care îi face orgolioși. Pe moment. Proverbe sunt multe, le știe toată lumea. Unul care mi-a plăcut: „Când inima-ți dorește căsătorie, ai să găsești cu cine.” Proverb bengalez, așa că trebuie să-i acordăm credit, venind dintr-un orizont cultural cu vechime respectabilă.

Și totuși, o singură întrebare ar trebui să fie eliminatorie: Cine este femeia cu care intenționați să vă puneți la comun TOT ceea ce sunteți, cu bune și cu rele, la bine și la greu?

Femeia cu care aveți de gând să faceți copiii frumoși care vă seamănă și care vă poartă numele pe mai departe.
Acea ființă la care veniți ca la apa cea bună, când nu vă iese totul așa cum ați vrut sau cum ați sperat, și de la care aveți întotdeauna o vorbă bună, o apreciere și o încurajare.

Cea pe care ați iubit-o și ați dorit-o mai presus de orice pe lume, și pentru care ați făcut tot ceea ce v-a stat în putință pentru a o convinge că sunteți sortiți să rămâneți împreună.

V-a dat mâna ei, atunci când ați cerut-o, și inima ei pentru toată viața, pentru că așa fac femeile de obicei.

Femeia care este casa voastră și sufletul ei viu, vizibil în toate obiectele pe care le atinge.

Cu toții facem greșeli, dar câți le recunoaștem? Dar poate că bărbații sunt mai supuși greșelii, pentru că ei sunt puternici și n-au voie să fie „slabi”, având alte calități și atribuții decât a băga în seamă și a analiza pas cu pas relația cu partenera lor de viață.

Garry Smilley a întocmit o listă cu nici mai mult nici mai puțin de 122 greșeli pe care le fac bărbații în căsătorie, dar noi am ales doar cele care ni s-au părut mai frecvente. O găsiți aici, și vă sfătuiesc să vă gândiți bine, bine, la ceea ce e de făcut, zilnic. Poate că măcar astăzi vor fi de ajutor cuiva care își poate rupe din timpul prețios pentru a reflecta asupra căsniciei, asupra soției care merită întreaga apreciere, nu-i așa?

Sigur vor exista și efecte benefice ale acestei lecturi: o cină romantică, un cadou inopinat, un bilețel de dragoste strecurat sub pernă, un parfum sau o carte preferată, o plimbare sub clar de lună sau prin ploaie, de ce nu? Iar lista poate continua, pentru că fiecare bărbat își poate permite, măcar o zi pe an, să dorească să-și recucerească soția. Azi e un bun prilej!

Și iată un fragment din Kahlil Gibran, care se regăsește în celebra lui carte, „Profetul”.

Atunci Almitra vorbi din nou și spuse, Și despre Căsătorie, stăpâne?

Și el răspunse zicând:

V-ați născut împreună și împreună veți fi întotdeauna.
Veți fi împreună când albele aripi ale morții vă vor risipi zilele.
Ah, veți fi împreună chiar în memoria tăcută a lui Dumnezeu.
Dar să lăsați spații în împreunarea voastră.
Și lăsați vânturile raiului să danseze printre voi.

Iubiți-vă unul pe altul, dar nu faceți din iubire o legătură:
Mai bine lăsați o mare mișcătoare între țărmurile sufletelor voastre.
Umpleți-vă unul altuia cupele, dar nu beți din aceeași cupă.
Dați-vă unul altuia din pâinea voastră, dar nu mâncați din aceeași felie.
Cântați și dansați împreună și fiți bucuroși, dar fiecare din voi să fie singur,
Asemenea strunelor lăutei care stau singure, deși vibrează cu aceeași muzică.

Dăruiți-vă inima unul altuia, dar nu spre păstrare,
Căci numai mâna Vieții vă poate încăpea inimile.
Și stați împreună, dar nu prea aproape unul de altul.
Căci stâlpii templului stau la distanță unul de altul,
Iar stejarul și chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.”

Citiți și Lucruri pe care o femeie ar trebui să le știe…