”Câteva clipe ale câtorva ani nu mai contează atunci când ai pierdut eternitatea.”Jean-Paul Sartre
*****
Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism.
Galileo Galilei
Biserica catolică a condamnat heliocentrismul promovat de Galileo ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616. După publicarea celebrei lucrări „Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii” (1632), Galileo a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.
„Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.” (Stephen Hawking )
Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov – Kisseleff, în grafia franceză – (8 ianuarie 1788, Moscova — 14 noiembrie 1872, Paris) este considerat ca fiind cel mai strălucit general reformator rus, în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.
Între 1829 și 1834 a condus administrația militară rusească a Țării Românești. A fost Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse. A contribuit la reorganizarea administrativă a celor două principate și la întocmirea Regulamentelor Organice (primele Constituții din istoria celor două principate române) introduse în Țara Românească în 1831 și în Moldova în 1832. Ca ambasador al Rusiei la Paris în perioada 1856-1862, a sprijinit unirea Principatelor Române.
1864: Este deschisă școala preparandală din Iași, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanții înscriși în anul întâi se află și Ion Creangă.
„În faţa unui abis te înfiorezi. Tot aşa în clipa în care simţi deosebirea adâncă ce te desparte de celălalt.” (Titu Maiorescu)
*****
„Oamenii adevăraţi pot suferi orice pierderi şi să-şi menţină totuşi capacitatea de a iubi şi de a râde.”
spunea
Alexandra Ripley, născută Braid (8 ianuarie 1934 – 10 ianuarie 2004) a fost o scriitoare de origine americană, cunoscută ca autor al romanului „Scarlett” (1991), scris ca o continuare la Pe aripile Vântului.
Primul ei roman a fost „Cine e Doamna din Patul Presedintelui?” (1972). Charleston (1981), primul ei roman istoric, a fost un bestseller, cum au fost viitoare ei cărți On Leaving Charleston (1984), The Time Returns (1985), și New Orleans Legacy (1987).
*****
„Întotdeauna am simţit nevoia puternică de a fi mai mult decât un simplu om.” (David Bowie)
David Robert Jones (8 ianuarie 1947 – 10 ianuarie 2016), cunoscut profesional ca
David Bowie, a fost un cantautor și actor englez. Figură de frunte în industria muzicală, este considerat unul dintre cei mai influenți muzicieni ai secolului XX. A fost apreciat de critici și muzicieni, în special pentru munca sa inovatoare din anii ’70. Cariera sa a fost marcată de reinventare și prezentare vizuală, muzica și scenografia sa având un impact semnificativ asupra muzicii. În timpul vieții, vânzările sale de discuri, estimate la peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, l-au făcut unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile. În Marea Britanie, i s-au acordat 10 discuri platină, 11 aur și 8 argint, și a lansat 11 albume numărul unu. În SUA, a primit 5 certificări platină și 9 aur. Bowie a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1996. Rolling Stone l-a plasat printre cei mai mari 100 de artiști din toate timpurile și l-a numit „cea mai mare stea rock”.
Elizabeth Taylor și David Bowie (pinterest.com)
*****
Paul Verlaine (n. 30 martie 1844 — d. 8 ianuarie 1896) a fost un poet francez, aparținând curentului simbolist. Verlaine este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi, versurile sale de început cuprinse în volumul „Poeme saturniene” din 1866 având reminiscențe din parnasieni și din Charles Baudelaire, trădând înclinația poetului spre melancolie și căutarea obsedantă a armoniilor muzicale.
” Aceste versuri – ție, ce consolezi mereu,
Cu ochii-ți plini de jale sau plini de voioșie,
Cu inima-ți curată și-atât de bună. Ţie
Aceste versuri smulse necazului meu greu.
Și fără de astâmpăr e tot coșmarul meu,
Care sporește-ntruna, întocmai ca o mie
De lupi ce știu să muște și știu ca să sfâșie,
Tăcând să-mi sângereze amarnic soarta. Eu
Ah! sufăr, sufăr tare, iar geamătul iscat
De primul om, pe vremuri din raiuri alungat
Pe lângă-al meu idilic îmi pare că vibrează.
Ci grija ta de mine-ar putea să fie ca
Un stol de rândunele pe-un cer de după-amiază,
Iubito,-ntr-un septembre menit a-nduioșa.”
(„Unei femei”, în traducerea lui Octavian Soviany)
*****
În 2014, bibliotecarul maghiar Balázs Mikusi a descoperit patru pagini din partitura originală (cu autograf) a Sonatei nr. 11 a lui Mozart în Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta. Până atunci, se știa că doar ultima pagină a lucrării a supraviețuit. Hârtia și scrierea de mână a celor patru pagini se potriveau cu cele ale ultimei pagini a partiturii, aflată la Salzburg.
În septembrie 2014, pianistul Zoltán Kocsis a interpretat înn premieră lucrarea pe baza partiturii redescoperite.
Sonata pentru pian nr. 11 în La major, KV 331 de Wolfgang Amadeus Mozart este o sonată pentru pian în trei mișcări:
1. Andante grazioso
2. Menuetto
3. Alla turca – Allegretto
Toate mișcările sunt în tonalitatea La major sau La minor; prin urmare, lucrarea este homotonală. O interpretare tipică a acestei întregi sonate durează aproximativ 20 de minute. Sonata a fost publicată de editura vieneză Artaria în 1784.
A treia mișcare a acestei sonate, cunoscută sub numele de „Marșul turcesc” sau „Rondo alla turca”, este adesea interpretată separat și este considerată una dintre cele mai cunoscute piese pentru pian ale lui Mozart.
Mozart însuși a intitulat rondoul
„Alla turca” deoarece Imită sunetul trupelor de ieniceri turci, a căror muzică era foarte în vogă la acea vreme.
*****
Sanda Țăranu împlineşte astăzi o frumoasă vârstă …
Actriță, jurnalistă, traducătoare și fosta crainică de radio și televiziune (1963 – 1998), a fost una dintre cele mai apreciate și îndrăgite crainice ale postului național Televiziunea Română (fosta Radioteleviziunea Română, redenumită).
*****
8 decembrie 1993 ….
La scurt timp după miezul nopții, în ceea ce ar fi fost cea de-a 58-a aniversare a lui
Elvis, un timbru de 29 de cenți cu imaginea sa este dedicată oficial la o ceremonie Graceland.
Designul a fost ales în urma unui vot între un Elvis mai în vârstă din anii ’70 și o versiune mai tânără din anii ’50, care a şi fost câștigătoare. În așteptarea comenzilor pentru ceea ce este probabil cel mai faimos timbru din istoria SUA, USPS tipărește jumătate de miliard de exemplare.
*****
IN MEMORIAM …
„A fost foarte apreciat ca profesor, iar Antonio Vivaldi a fost unul dintre elevii săi.”
În 8 ianuarie 1713 se stinge din viață la Roma Arcangelo Corelli (17 februarie 1653 – 8 ianuarie 1713), violonist și compozitor italian din perioada barocă. Muzica sa a fost esențială în dezvoltarea genurilor moderne de sonată și concert, în stabilirea preeminenței viorii și ca primă coagulare a tonalității moderne și a armoniei funcționale. Corelli a lăsat posterității o valoroasă colecție de viori, singurul lux în care se răsfățase.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 8 IANUARIE …
Francesco Grimaldi, numit il Malizia („cel rău intenționat”), a fost liderul genovez al Guelfilor care, în noaptea de 8 ianuarie 1297, deghizat în călugăr, și-a condus oamenii și a cucerit cetatea care proteja Stânca Monaco, un monolit înalt de 62 de metri pe coasta mediteraneană, stabilind familia Grimaldi ca conducători ai principatului omonim și unde succesorii săi domnesc până în zilele noastre.
Actualul cap de familie este Albert al II-lea de Monaco, suveran prinț de Monaco, fiul și succesorul prințului Rainier III și prințesei consoarte Grace de Monaco, fosta Grace Kelly.