Baletul este o formă perfect geometrică. Balerinele sunt geometriile perfecte ale Creatorului. (Albert Einstein)

Baletul este o artă în care s-au întrupat vibrațiile platonicienei muzici a sferelor și perfecta armonie a trupului uman, ca expresie a desăvârșirii. Nimic nu poate atinge atât de înalte note ale echilibrului dintre om și universul a cărei sublimă expresie o încarnează decât fluida euritmie a unui trup care își dăruiește cu inefabilă grație mișcările, pe sunetele vrăjite ale unor instrumente muzicale. Orfism. Magie. Și un ideal înalt al Frumuseții… în spatele căreia stă, de cele mai multe ori, sacrificiul suprem.

http://www.shchedrin.de

Pentru a deveni un simbol în această lume paradoxală, în care spectacolul desfășurat în fața publicului arată doar fața frumos colorată a unei măști în spatele căreia se ascund truda și durerea unor nesfârșiți ani de antrenamente epuizante, calea e lungă și presărată cu amarnice renunțări și copleșitoare deziluzii, pentru că obsesia perfecțiunii ia locul existenței luminoase și confortabile a oamenilor comuni…

Dansul topește în reprezentația finală cea mai puternică expresie a capacității omului de a se transfigura, până la metamorfoza apoteotică, în înger, iar fiecare dintre reprezentații devine un dramatic cântec de lebădă, menit a deschide oamenilor drumul spre transcendent, prin revelația comuniunii lor cu Divinul.

tumblr.com

Maya Plisetskaya (20 noiembrie 1925, Moscova – 2 mai 2015, München) – așa-numită „Regina Aerului” –  este, cu siguranță, o întruchipare perfectă a descendenței noastre din făpturile angelice ale Paradisului, pentru că a reușit, prin arta ei, să atingă Absolutul: prima ballerina assoluta a celebrului teatru Balșoi, rămâne în istoria baletului drept cea mai luminoasă stea a secolului al XX-lea pe scena artei dramatice.

„Singura armă pe care am avut-o a fost dansul meu, cu care am luptat ca un general, fără o armată.”

http://www.shchedrin.de

O artistă completă, o personalitate feminină puternică, fascinantă în fiecare apariție, de neuitat prin grația și expresivitatea unică a mișcărilor, pe care le-a dus la perfecțiune. Privind-o, nu poți decât să rămâi tăcut, pentru a lăsa vocea Divinului să pătrundă până în cele mai tainice ascunzișuri ale sufletului…

„Bărbaţii adoră siluetele frumoase. Nu cred că balerinele au cucerit bărbaţii din viaţa lor prin inteligenţă.”

http://www.shchedrin.de

La împlinirea vârstei de 80 de ani, Financial Times titra:  „A fost  – și încă este – un star, un monstru sacru al baletului, ultima întruchipare a farmecului, o flacără într-o lume a talentelor palide, o frumusețe într-o lume a urâțeniei”.

Dau un sfat pentru generaţiile următoare: Nu ceda, chiar dacă stai la margine de prăpastie. Luptă, zbate-te, împuşcă, bate tobe, până la ultima răsuflare.

LECȚII DE VIAȚĂ:

Caracterul tău este soarta ta.

Dau un sfat pentru generaţiile următoare: Nu ceda, chiar dacă stai la margine de prăpastie. Luptă, zbate-te, împuşcă, bate tobe, până la ultima răsuflare.

Oamenii nu se clasifică după scara socială, rasă şi sisteme de guvernare. Oamenii se împart în răi şi buni. Doar aşa. Cei buni sunt o excepţie, un dar al cerului.