Baletul este o formă perfect geometrică. Balerinele sunt geometriile perfecte ale Creatorului. (Albert Einstein)

Baletul este o artă în care s-au întrupat vibrațiile platonicienei muzici a sferelor și perfecta armonie a trupului uman, ca expresie a desăvârșirii. Nimic nu poate atinge atât de înalte note ale echilibrului dintre om și universul a cărei sublimă expresie o încarnează decât fluida euritmie a unui trup care își dăruiește cu inefabilă grație mișcările, pe sunetele vrăjite ale unor instrumente muzicale. Orfism. Magie. Și un ideal înalt al Frumuseții… în spatele căreia stă, de cele mai multe ori, sacrificiul suprem.

http://www.shchedrin.de

Pentru a deveni un simbol în această lume paradoxală, în care spectacolul desfășurat în fața publicului arată doar fața frumos colorată a unei măști în spatele căreia se ascund truda și durerea unor nesfârșiți ani de antrenamente epuizante, calea e lungă și presărată cu amarnice renunțări și copleșitoare deziluzii, pentru că obsesia perfecțiunii ia locul existenței luminoase și confortabile a oamenilor comuni…

Dansul topește în reprezentația finală cea mai puternică expresie a capacității omului de a se transfigura, până la metamorfoza apoteotică, în înger, iar fiecare dintre reprezentații devine un dramatic cântec de lebădă, menit a deschide oamenilor drumul spre transcendent, prin revelația comuniunii lor cu Divinul.

tumblr.com

Maya Plisetskaya (20 noiembrie 1925, Moscova – 2 mai 2015, München) – așa-numită „Regina Aerului” –  este, cu siguranță, o întruchipare perfectă a descendenței noastre din făpturile angelice ale Paradisului, pentru că a reușit, prin arta ei, să atingă Absolutul: prima ballerina assoluta a celebrului teatru Balșoi, rămâne în istoria baletului drept cea mai luminoasă stea a secolului al XX-lea pe scena artei dramatice.

„Singura armă pe care am avut-o a fost dansul meu, cu care am luptat ca un general, fără o armată.”

http://www.shchedrin.de

O artistă completă, o personalitate feminină puternică, fascinantă în fiecare apariție, de neuitat prin grația și expresivitatea unică a mișcărilor, pe care le-a dus la perfecțiune. Privind-o, nu poți decât să rămâi tăcut, pentru a lăsa vocea Divinului să pătrundă până în cele mai tainice ascunzișuri ale sufletului…

„Bărbaţii adoră siluetele frumoase. Nu cred că balerinele au cucerit bărbaţii din viaţa lor prin inteligenţă.”

http://www.shchedrin.de

La împlinirea vârstei de 80 de ani, Financial Times titra:  „A fost  – și încă este – un star, un monstru sacru al baletului, ultima întruchipare a farmecului, o flacără într-o lume a talentelor palide, o frumusețe într-o lume a urâțeniei”.

Dau un sfat pentru generaţiile următoare: Nu ceda, chiar dacă stai la margine de prăpastie. Luptă, zbate-te, împuşcă, bate tobe, până la ultima răsuflare.

Biografie

Maya Plisetskaya s-a născut pe 20 noiembrie 1925, în Moscova, Rusia. Era fiica lui Mikhail Plisetski, actor de teatru, și a lui Rachel Messerer, care era și ea o balerină renumită. Micuța a crescut într-un mediu artistic și a început să studieze dansul la o vârstă fragedă, apoi a fost admisă la școala de balet a Teatrului Bolshoi la vârsta de 9 ani, iar de aici și-a început ascensiunea în lumea dansului. Plisetskaya a devenit membră a Companiei de Balet a Teatrului Bolshoi din Moscova în 1943 și a dansat aici timp de peste 50 de ani. A interpretat numeroase roluri importante în baletul clasic, dar și în creațiile contemporane: „Giselle”, „Romeo și Julieta”, „Lacul Lebedelor”, dar și în coregrafii contemporane create special pentru ea.

Una dintre marile iubiri ale vieții lui Plisetskaya a fost cu compozitorul Rodion Shchedrin. S-au căsătorit în 1958 și au format un cuplu celebru în lumea artei. Shchedrin a compus mai multe lucrări muzicale special pentru Plisetskaya, inclusiv baletul „Anna Karenina”.

Maya Plisetskaya a părăsit Uniunea Sovietică (Rusia, la vremea respectivă) în 1973 împreună cu soțul ei, plecarea lor din țară fiind legată de o serie de motive, inclusiv condițiile politice și culturale din acea perioadă.

Unul dintre motivele principale a fost faptul că Shchedrin, ca și soția sa, era o personalitate artistică de renume în Uniunea Sovietică, iar ei au simțit presiunea cenzurii și restricțiilor impuse de guvern. De asemenea, ei au fost în căutarea unui mediu mai deschis artistic și cultural, unde să poată să-și exprime creativitatea fără constrângeri. Plecarea lor din Uniunea Sovietică a fost un pas important și curajos, iar cei doi și-au continuat carierele în afara granițelor țării natale. Maya Plisetskaya și Rodion Shchedrin au continuat să fie recunoscuți și respectați pe plan internațional pentru contribuțiile lor în lumea artei.

Maya Plisetskaya a murit la vârsta de 89 de ani, pe 2 mai 2015, în Germania,  și este înmormântată în cimitirul Novodevichy din Moscova, Rusia. Cimitirul Novodevichy este unul dintre cele mai prestigioase cimitire din Rusia și este cunoscut pentru faptul că găzduiește mormintele multor personalități culturale și politice importante. Moartea ei a fost un moment de mare tristețe pentru lumea artei, iar moștenirea ei rămâne vie prin influența durabilă pe care a avut-o în lumea baletului.

LECȚII DE VIAȚĂ:

Caracterul tău este soarta ta.

Dau un sfat pentru generaţiile următoare: Nu ceda, chiar dacă stai la margine de prăpastie. Luptă, zbate-te, împuşcă, bate tobe, până la ultima răsuflare.

Oamenii nu se clasifică după scara socială, rasă şi sisteme de guvernare. Oamenii se împart în răi şi buni. Doar aşa. Cei buni sunt o excepţie, un dar al cerului.