SĂRBĂTORITA ZILEI … 💐🥂🎂
Oamenii cred în tine mai mult după ce câştigi un Oscar, dar depinde de tine ce alegeri faci.” (Rachel Weisz)
Rachel Hannah Weisz (7 martie 1970) este o actriță britanică-americană. Ea a primit mai multe premii, inclusiv un Oscar, un Glob de Aur, un premiu Laurence Olivier și un premiu British Academy Film Award. Weisz s-a născut la 7 martie 1970 la Londra.
Părinții ei, de origine evreiască, au emigrat în Marea Britanie în jurul anului 1938, înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, pentru a scăpa de naziști.
Weisz și-a început cariera de actriță britanică de scenă și de televiziune la începutul anilor ’90, făcându-și debutul în 1994, în Death Machine. Recunoașterea ca actriță de film a venit după interpretarea rolului personajului Evelyn Carnahan din seria de filme de acțiune hollywood-iene The Mummy (1999) și The Mummy Returns (2001). Weisz a continuat a interpreta roluri în filme ale anilor 2000 precum Enemy at the Gates (2001), About a Boy (2002), Constantine (2005), The Fountain (2006) și The Lovely Bones (2009), 360. (click aici.)
*****
Danyel Gérard (născut Gérard Daniel Kherlakian, 7 martie 1939) este un cântăreț și compozitor francez. S-a născut la Paris, dintr-un tată armean și o mamă italiană, dar a crescut în principal în Rio de Janeiro, în Brazilia. În 1953, s-a întors la Paris și a devenit băiat de cor la Notre Dame. După aceasta a cântat în trupa de rock and roll The Dangers. În 1958 a realizat primele sale înregistrări. Între timp, a început să scrie piese, realizând melodii pentru Johnny Hallyday, Sylvie Vartan, Dalida, Richard Anthony, vedeta din Germania, Caterina Valente, actrița Marie Laforêt și cântărețul austriac Udo Jürgens.
Descoperirea sa internațională a venit în 1971 cu cântecul „Butterfly”, pe care l-a înregistrat în mai multe limbi și care s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare; s-a clasat în toată Europa, ajungând pe locul 1 în Germania, Elveția, Suedia și Franța, locul 5 în Olanda și locul 10 în Marea Britanie; în SUA a atins # 78. A fost distins cu un disc de aur de către Recording Industry Association of America. De atunci a devenit un standard pop și a fost folosit în filmul The Mad Aunts Strike Out.
După acest scurt succes, s-a bucurat de alte câteva hituri europene, inclusiv „Ti-laï-laï-laï (l’armenien)”, care îi reflecta rădăcinile armene, dar nu a mai înregistrat niciodată același impact ca hit-ul său din 1971.
No photo description available.
*****
Anna Magnani – actriță italiană (Alexandria, Egipt, 07.03.1908- Roma, 26.01.1973), simbol al Italiei postbelice, întruchiparea femeii meridionale din popor, cu temperament de luptătoare și suflet de amantă, volubilă și nedomolită, tandră și vulgară, maternă și feroce.
🌹 Roluri remarcabile în filmele: Roma, oraș deschis, Amore, Bellissima, Trandafirul tatuat (Premiul Oscar), Sălbatic e vântul, Orfeu în infern, Secretul din Santa Vittoria.
A fost recompensată cu o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Anna Magnani by Bob Collins/National Portrait Gallery, London

*****

La 7 martie 2013, agențiile media anunțau dispariția cineastului DAMIANO DAMIANI (23.07.1922 – 07.03.2013)
A fost autorul incontestabil al unor succese cinematografice din anii ’70-’80 care denunțau cu mult curaj sistemul mafiot și abuzurile centrelor de putere din Italia.
Câteva exemple:
„Când se arată cucuveaua”
„Un glonte pentru general”
„Cea mai frumoasă soție”
„Mi-e teamă”
„Mărturisirile unui comisar de poliție…”
„De ce este ucis un magistrat”
„Avertismentul”
„La Piovra/ Caracatița”(TV, prima serie)

 

*****

Când un om nu mai poate alege, atunci el încetează să mai fie om.”, spunea Stanley Kubrick (n. 26 iulie 1928—d. 7 martie 1999) a fost un regizor, scenarist și producător de film american, câștigător al Premiului Oscar, care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit în Anglia. Kubrick a fost renumit prin grija cu care își alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat și perfecționismul său.
Este, de asemenea, recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealism, expresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată. Șapte dintre cele șaisprezece filme ale sale realizate ca regizor sunt prezente în lista IMDb Top 250.

„Cunoaşterea de sine este începutul oricărei înţelepciuni.”
Aristotel (în greacă: Αριστοτέλης, Aristoteles) (n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.) a fost unul din cei mai importanți filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice. Deși bazele filozofiei au fost puse de Platon, Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filozofia acestuia și a dezvoltat-o, putându-se cu siguranță afirma că Aristotel este întemeietorul științei politice ca știință de sine stătătoare. A întemeiat și sistematizat domenii filozofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelică a științelor naturale a rămas paradigmatică mai mult de un mileniu în Europa.

*****

1876 : Alexander Graham Bell primește brevetul pentru o invenție pe care el o numește telefon.