„Oricât îşi iubeşte o femeie soţul, nu îi poate iubi şi amanta.”
spunea
Caterina de’ Medici (n. 13 aprilie 1519, Florența – d. 5 ianuarie 1589, Blois).
A fost regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mamă a trei regi aparținând Casei de Valois.
S-a născut în Italia, purtând numele de Caterina Maria Romola di Lorenzo de’ Medici, iar mai târziu a trăit în Franța sub numele Catherine de Médicis. Mai întâi regină, apoi regentă a Franței, Caterina a fost o figură emblematică a secolului al XVI-lea. Numele său este legat de războaiele religioase. Rolul său în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu face din ea o figură controversată, chiar și în prezent.
„Era ea cea care făcea totul, regele nu mișca un pai fără ca ea să știe” Pierre de l’Estoille
Lectură pe măsură:https://bel-esprit.ro/nicio-femeie/
*****
Principesa Ileana a României (cunoscută și ca domnița Ileana; n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania) a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.
“Într-o zi, dis-de-dimineață, când aveam șapte ani, am văzut îngerii. Sunt tot atât de sigură azi cum am fost și atunci. Această întâmplare – propria-mi experiență, stă atât la începutul cât și la sfârșitul acestei cărți… Îngerii au o miraculoasă realitate. Activitatea lor printre noi a devenit pentru mine o realitate vitală”.
Memoriile Domniței Ileana au apărut în Anglia în anul 1951, iar în România în 2005 sub titlul Trăiesc din nou.
Fascinanta viață a Principesei Ileana
*****
„A cunoaşte nu înseamnă să devii conştient de libertate, ci de propriile-ţi limite: înseamnă să afli ceea ce este deja prestabilit.”
Ioan Petru Culianu (n. 5 ianuarie 1950, Iași – d. 21 mai 1991, Chicago), istoric al religiilor, scriitor și eseist de origine română. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago. Discipol și protejat al lui Mircea Eliade. A fost asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în WC-ul din clădirea Universității din Chicago, după ce primise cartea verde și urma să fie angajat ca profesor asociat la Divinity School (apud.Ted Anton). Crima nu a fost elucidată.
*****
În urmă cu exact 78 de ani, se năștea o mare actriță, câștigătoare a unui premiu Oscar, o artistă care a reușit să dea viață unor personaje excepționale și să joace în filme care sunt de-a dreptul nemuritoare.
Diane Keaton. Este celebră în Statele Unite pentru luptele sale împotriva chirurgiei estetice, pentru că, după spusele ei, vrea să îmbătrânească cu stil și nu să pară de plastic.
Supranumită „The Glove One” (”Cea cu mănuși”) din cauza maniei de a purta mănuși, bravura, simțul scenic, inteligența și ironia, precum și excentricitatea au făcut-o una dintre cele mai mari actrițe contemporane.
În tinerețe, a fost inspirată de Katharine Hepburn pentru talentul ei și pentru rolul de femeie puternică și independentă pe care îl transmitea… și, ca premisă, a fost cea mai bună.
Diane Keaton, care și-a dorit întotdeauna să poarte propria garderobă în filmele sale, a știut să se remarce cu grație și naturalețe autentică.
Ce vedem asta seara? În link, recomandare de film.
*****
A împlinit 93 de ani! Happy Birthday, Sir!
Am putea lua aminte: ”Iau câte o vitamină în fiecare zi… Se numeşte friptură.”
Robert Duvall, unul dintre cei mai mari actori ai lumii. Un premiu Oscar, patru premii Globul de Aur , un premiu BAFTA , două premii Primetime Emmy și un premiu Screen Actors Guild. Este unul dintre cei mai longevivi actori, cu o carieră ce se întinde pe mai mult de șase decenii. Născut într-o familie militară, Duvall a avut și el o scurtă perioadă în serviciul militar în timpul Războiului Coreean. A studiat drama și a început cariera sa de actor în teatru, debutând profesional în 1952. A devenit faimos în roluri de film precum cel din „To Kill a Mockingbird” (1962) și „The Godfather” (1972). A fost căsătorit de patru ori și a fost nominalizat la numeroase premii, inclusiv la Oscaruri și Globurile de Aur, pentru diverse roluri de-a lungul carierei sale. Mai mult, Duvall a lucrat și ca regizor și producător, conducând proiecte precum „The Apostle” (1997) și „Wild Horses” (2015).
SĂRBĂTORITA ZILEI …
Luciana Pedraza (născută la 5 ianuarie 1972) este o actriță și regizoare argentiniană. Este căsătorită cu actorul american Robert Duvall și este nepoata Susanei Ferrari Billinghurst, prima femeie din America de Sud care a obținut licența de pilot comercial, în 1937. Cei doi s-au întâlnit în Argentina și s-au căsătorit în 2005. Aceasta este cea de-a patra căsătorie a lui Duvall, iar Luciana Pedraza este cu 41 de ani mai tânără decât el. Ei împărtășesc aceeași dată de naștere și sunt împreună de mulți ani, oferindu-și sprijin reciproc în diverse activități și apariții publice.
“Tangoul este iubire. Este ură. Tangoul este viața. Tangoul este totul.” (citat din film)
Assassination Tango este un thriller american din 2002 scris, produs și regizat de Robert Duvall. În afara actorilor Rubén Blades și Kathy Baker de află și soția argentiniană a lui Duvall, Luciana Pedraza. Francis Ford Coppola a fost unul dintre producătorii executivi.
Subiectul: John J. Anderson (Robert Duvall) este un ucigaș experimentat, trimis într-o „misiune” în Argentina. Când ținta misiunii, generalul întârzie să revină în țară, John își trece timpul cu Manuela (Luciana Pedraza), o frumoasă dansatoare care îi devine profesoară și ghid în lumea senzuală a tangoului din Argentina.
*****
Iată cum cineva care n-a apucat să trăiască în vremurile noastre a făcut previziuni exacte. „Lipsa de siguranţă, singura noastră constantă.”
a spus, pe bună dreptate
Benito Pérez Galdós (n. 10 mai 1843, Las Palmas de Gran Canaria, Spania – d. 4 ianuarie 1920, Madrid, Spania) a fost un scriitor spaniol.
Capodopera sa este seria de 46 de romane istorice grupate sub titlul Episodios nacionales (în română Episoade naționale).
Benito Pérez Galdós, născut în Las Palmas, Insulele Canare, pe 10 mai 1843, a fost unul dintre cei mai importanți romancieri și dramaturgi spanioli ai secolului al XIX-lea. Opera sa vastă include o serie de romane care reflectă și critica societatea spaniolă a vremii, fiind adesea comparat cu Charles Dickens pentru realismul și criticile sociale din lucrările sale. Galdós a fost un prolific scriitor de romane, cu opere precum „Episodios Nacionales”, o serie de romane istorice care prezintă istoria Spaniei într-o manieră captivantă și accesibilă. De asemenea, a scris opere dramatice și a avut un rol semnificativ în renașterea teatrului spaniol. Galdós a fost, de asemenea, implicat în politică, susținând idei progresiste și republicane. A decedat la Madrid, pe 4 ianuarie 1920.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 5 IANUARIE
„Probabil cel mai faimos teatru de operă din lume, un simbol al Parisului precum Catedrala Notre Dame, Luvrul sau Bazilica Sacré Coeur”.
În 5 ianuarie 1875 la Paris este inaugurat Palais Garnier, unul dintre cele mai faimoase teatre de operă din lume.
Palais Garnier sau Opéra Garnier este un teatru de operă cu 1.979 de locuri din Place de l’Opéra din arondismentul 9 din Paris, Franța. A fost construit pentru Opera din Paris, din 1861 până în 1875, la cererea împăratului Napoleon al III-lea. Denumit inițial „le nouvel Opéra de Paris” (noua operă din Paris), a devenit în curând cunoscut sub numele de Palais Garnier, „ca recunoaștere a opulenței sale extraordinare” și a planurilor și proiectelor arhitectului Charles Garnier, care sunt reprezentative pentru stilul lui Napoleon III. A fost teatrul principal al Operei din Paris și baletul său asociat, Paris Opera până în 1989, când s-a deschis o nouă operă, Opéra Bastille, la Place de la Bastille. Compania folosește acum Palais Garnier în principal pentru balet.
Faima operei se datorează, cel puțin parțial, utilizării sale ca decor în romanul lui Gaston Leroux din 1910, The Phantom of the Opera și, în special, adaptărilor ulterioare ale romanului în filme și popularul musical din 1986.
Palais Garnier găzduiește, de asemenea, Biblioteca-Muzeul Operei din Paris, care este administrată de Biblioteca Națională a Franței.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 5 IANUARIE …
„Când nu îl citesc pe Kafka, mă gândesc la Kafka. Când nu mă gândesc la Kafka, îmi lipsește să mă gândesc la el. După ce nu mă gândesc la el o vreme, îl scot și îl citesc din nou. Așa funcționează.” (L. Krasznahorkai)
Romancierul și scenaristul maghiar László Krasznahorkai s-a născut în orașul Gyula, Ungaria, la 5 ianuarie 1954, într-o familie de evrei din clasa de mijloc. Tatăl său, György Krasznahorkai a fost avocat, iar mama sa, Júlia Pálinkás, administrator de asigurări sociale.
Este cunoscut pentru romanele dificile și solicitante, adesea etichetate postmoderne, cu teme distopice și melancolice. Câteva dintre lucrările sale, în special romanele Tangoul Satanei (Sátántangó, 1985) și Melancolia rezistenței (Az ellenállás melankóliája, 1989), au fost transformate în lungmetraje de regizorul maghiar Béla Tarr.
*****
Marie Antoinette Murat, Princesse Murat (n. 5 ianuarie 1793; d. 19 ianuarie 1847) a fost membră a Casei Murat. Prin căsătoria cu Karl, Prinț de Hohenzollern-Sigmaringen, ea a devenit și membră a Casei de Hohenzollern-Sigmaringen și Prințesă consort de Hohenzollern-Sigmaringen. Marie Antoinette a fost nepoata lui Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii din 1808 până în 1815 și cumnat al lui Napoleon Bonaparte, prin căsătoria cu sora mai mică a lui Napoleon, Caroline Bonaparte.
Marie Antoinette a fost bunica din partea paternă a regelui Carol I al României.
*****
„Credinţa că există numai un adevăr şi că cineva este în posesia lui este rădăcina tuturor relelor din lume.”
„Am încercat să citesc filosofi din toate timpurile și am găsit multe idei iluminatoare, dar niciun progres constant spre o cunoaștere și o înțelegere mai profundă. Știința, însă, îmi dă sentimentul unui progres constant: Sunt convins că fizica teoretică este o filosofie reală. Ea a revoluționat conceptele fundamentale… și ne-a învățat noi metode de gândire… care sunt aplicabile mult dincolo de fizică.”
Max Born (n. 11 decembrie 1882, Breslau – d. 5 ianuarie 1970, Göttingen) a fost un fizician și matematician german care a contribuit la dezvoltarea mecanicii cuantice. El a adus contribuții și în fizica solidului și în optică și a îndrumat activitatea unui număr remarcabil de fizicieni din deceniile anilor 1920 și 1930.
Born a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1954 pentru „cercetarea fundamentală în mecanica cuantică, în special în interpretarea statistică a funcției de undă”.
*****
„Adevărul este întotdeauna o iluzie.”
A fost un dramaturg și prozator elvețian de talie europeană, care și-a scris opera în limba germană. A făcut studii de filozofie, literatură și teologie, dar și-a încercat talentul mai întâi ca grafician, tematica desenelor sale expresive prefigurând-o pe aceea a scrierilor de mai târziu. A fost permanent preocupat de confuzia de valori și de incertitudinile epocii în care trăia („azi nu mai există nici vinovați, nici oameni care să poarte răspunderea a ceva”).
Friedrich Dürrenmatt (n. 5 ianuarie 1921 – d. 14 decembrie 1990)
*****
În 5 ianuarie 1924, Walter P. Chrysler lansează pe piață primul său automobil – „Chrysler Six”.
Se spune: Dă-i unui bărbat o mașină: va fi fericit o zi. Dă-i unui bărbat o femeie: va fi fericit o noapte. Dă-i unui bărbat o femeie care iubește mașinile: va fi fericit o viață.