Câte se pot întâmpla într-o zi!

Azi ești, mâine poți să nu mai fii decât o amintire tristă, un coșmar sau, după caz, o imagine fugară pe care unii nici măcar nu doresc s-o simtă ca făcând parte din trecutul lor. Anul trecut în ziua asta radiai de fericire, nu-i așa? Ce repede a trecut timpul!

Trecutul fiecăruia, da, e partea lui de Paradis sau de Infern, depinde însă ce fel de amintire rămâi, sau, după caz, cât de mult prezent ai rămas în viața celorlalți. Sau a celuilalt, cel cu care împarți zilele, pâinea și cafeaua de dimineață. Așa că atenție mare, când vrei să-ți faci un bine, dacă nu cumva îți sapi, în acelaşi timp, groapa. Pentru că nu există fericire mai mare decât aceea de a face cât mai mulți oameni fericiți în jurul tău, și păcat mai mare decât acela de a distruge totul în jur, din cauza lăcomiei, a preocupării unice pentru propria ființă. 

Frumos citatul zilei:

„Poate că iubirea e atunci când, după ce ai stins lumina la baie şi ţi-ai văzut ochii obosiţi în oglindă, alţi ochi îi privesc pe ai tăi de undeva din întunericul apropiat. Şi eşti împăcat cu asta şi nu mai tânjeşti după nimic altceva. Poate că iubirea e când nu-ţi mai eşti ţie în oglindă.”

Tudor Chirilă

SYLVÈRE AZOULAI , 01/01/2014 , 12/31/2014 , WORLDWIDE , FOR BTL (BOUTIQUE, TRADE AND WEB) USAGE

*****

„Îmi rezerv dreptul de a mă contrazice. Nu vreau să mă privez de dreptul de vorbi prostii şi cer cu umilinţă să fiu lăsat să ma înşel din când în când.”
Federico Fellini (n. 20 ianuarie 1920 la Rimini, Italia – d. 31 octombrie 1993 la Roma) a fost un reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și premiul Oscar (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific). Fellini a avut una dintre cele mai mari influențe asupra viziunii cinematografice a secolului trecut: https://bel-esprit.ro/federico-fellini-nu-stim-nimic-ne…/
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 94 DE ANI … 🥀
„Terence este ca un frate pentru mine şi aşa cum se întâmplă de obicei, fraţii nu sunt întotdeauna de acord. Ne-a plăcut să lucrăm împreună, probabil de aceea avem atât de multe filme.” (Bud Spencer)
Fiul lui Alessandro Pedersoli și Rosa Facchetti, actorul italian Carlo Pedersoli, cunoscut profesional ca Bud Spencer, s-a născut la 31 octombrie 1929 în Santa Lucia, o zonă istorică din Napoli. Înotător profesionist și jucător de polo în tinerețe, Bud Spencer S-A remarcat prin rolurile de comedie de acțiune și Spaghetti Western alături de partenerul său de lungă durată, Terence Hill. Cei doi au apărut, au produs și regizat împreună peste 20 de filme.
*****
„Trebuie să fim conştienţi de faptul că suntem o forţă uriaşă, pentru că din materialul fragil al cuvintelor putem clădi construcţii arhitectonice ce vor încremeni mii de ani în amintirea oamenilor şi nu se vor împrăştia decât o dată cu specia.”
Eugen Lovinescu (n. 31 octombrie 1881, Fălticeni – d. 16 iulie 1943, București) a fost un critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.
Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutației valorilor estetice. În ciuda valorii sale incontestabile, a faptului că și-a susținut doctoratul la Paris cu Émile Faguet, a ocupat doar o catedră de profesor de latină la liceul Matei Basarab din București, respectiv a fost profesor al Colegiului Național Mihai Viteazul din București.
Este tatăl criticului Monica Lovinescu și unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu și al criticului literar și specialistului în ocultism Vasile Lovinescu.
Criticul nu este, cum crede toată lumea, produsul unei culturi, ci, înainte de orice, expresia unei sensibilități originale, un creator care se caută pe sine comentând pe alții. E. Lovinescu vorbind de vocația sa critică, în sensul de mai înainte, indica izvorul misterios, stările chinestezice din care pornesc toate construcțiile sale critice și ideologice. Exagerînd în sensul impresioniștilor, Lovinescu tinde de fapt să destrame concluzia după care, atunci ca și acum, criticul nu e, în cel mai fericit caz, decît fructul unui sistem ideologic, un individ cu ochelarii bine înfipți pe nas.
*****
„Această mână vie, acum caldă și-n stare
de cea mai sinceră îmbrățișare
dacă ea ar fi rece
și în tăcerea de gheață a mormântului,
în așa fel ți-ar bântui zilele
și ți-ar înfrigura nopțile de visare,
încât ți-ai dori ca propria inimă să se golească de sânge
ca în vinele mele iarăși să curgă viața rumenă
și să ai cugetul liniștit – uite-o, aici este –
o țin întinsă spre tine.”
John Keats (n. 31 octombrie 1795, Moorgate, Londra, Regatul Unit – d. 23 februarie 1821, Roma, Statele Papale) a fost un poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley.
Neapreciat de majoritatea contemporanilor și aproape necunoscut în timpul vieții, Keats a fost recunoscut la o jumătate de secol după moarte ca unul dintre cei mai mari poeți ai Angliei, ca un remarcabil maestru al liricii, ca un poet-pictor care a reprodus lumea în forme plastice. Byron și Shelley, care îi prețuiau talentul, au manifestat un mare interes pentru poezia lui. Shelley, care întreținea corespondență cu el, a evocat memoria poetului confrate în elegia Adonais. El l-a descris ca fiind poetul „cel mai tânăr, cel mai drag”, crescut „ca floarea palidă de-o fată îndrăgită, ce-n loc de rouă cu lacrămi e hrănită”.
*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 31 OCTOMBRIE

Sunt atras de necunoscut, dar îmi iau măsuri de precauție.” (Jimmy Page)

‘Led Zeppelin II’ este al doilea album al trupei de rock engleză Led Zeppelin, lansat la 31 octombrie 1969 în Marea Britanie. Sesiunile de înregistrare pentru album au avut loc în mai multe locații din Regatul Unit, din ianuarie până în august 1969.
Albumul a expus stilul muzical în evoluție al trupei cu material derivat din blues și sunetul bazat pe riff-ul de chitară. Șase din cele nouă piese au fost scrise de trupă, în timp ce celelalte trei au fost reinterpretări ale melodiilor blues din Chicago de Willie Dixon și Howlin ‘Wolf.
Led Zeppelin II a avut un succes comercial și a fost primul album al formației care a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie și SUA. La 15 noiembrie 1999, albumul a fost certificat 12 × Platinum de către Recording Industry Association of America (RIAA) pentru vânzări de peste 12 milioane de exemplare. Critica muzicalā citeazā ‘Led Zeppelin II’ drept unul dintre cele mai mari și mai influente albume din toate timpurile.

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🥂🎂

Unul dintre rolurile pe care le-am avut întotdeauna în trupă a fost acela de a atenua stângacia socială. Când nimeni nu vrea să vorbească cu publicul, o fac eu, fac glume și îmi pun zâmbetul.” (Magne Furuholmen)

Magne Furuholmen (născut la 1 noiembrie 1962) este un muzician și artist vizual norvegian. Detine titlul de Cavaler Prima Clasă a Ordinului Sfântului Olav acordat de Regele Harald pentru serviciile aduse muzicii norvegiene și succesul său internațional. Furuholmen, mai cunoscut fanilor sub numele său de scenă Mags, este tastaturistul trupei synthpop/rock A-ha și a co-scris hituri precum ‘Take On Me’, ‘Stay on These Roads’, ‘Manhattan Skyline’, ‘Cry Wolf’, ‘Forever Not Yours’, ‘Analog (All I Want)’, ‘Minor Earth Major Major Sky’, ‘Touchy!’, ‘You Are the One’, ‘Move To Memphis’ și ‘Foot of the Mountain’.
Furuholmen este, de asemenea, un artist vizual cu expoziții organizate în Norvegia, Marea Britanie și în alte părți ale Europei. Opera sa este reprezentată în instituții publice și private și în muzee din întreaga lume, printre care arhivele de stat norvegiene, Bibliothèque Nationale de France și altele. În 2016, Magne Furuholmen a creat cel mai mare parc de sculpturi ceramice din Scandinavia, intitulat „Amprente”, care se află în Fornebu, în afara capitalei Oslo. În 2017, Universitatea Agder din Norvegia i-a acordat titlul de doctor pentru contributia artisticā semnificative adusā artelor.

Bilanț Sars-Cov2 România. 2020.

În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 5.753 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Situația este dramatică la terapie intensivă, unde sunt internate 923 de persoane…. Potrivit datelor publicate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, peste 5.500 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. 172.513 pacienți au fost declarați vindecați.

*****

Later edit: a murit actorul Sean Connery: „Râsul ucide frica şi fără frică nu poate exista credinţă. Căci fără frica de diavol nu mai e nevoie de Dumnezeu.”

Data nașterii: 25 august 1930, Fountainbridge, Edinburgh, Regatul Unit
Data morții: octombrie 2020, Bahamas
*****
După modelul american, întreaga lume ”sărbătorește” astăzi Halloween-ul. Acesta își are rădăcinile în festivalul celtic Samhain, care se celebra la sfârșitul verii și marca începutul anului nou celtic. Se credea că, în noaptea de Samhain, lumea celor vii și a celor morți se amesteca. Se credea că spiritele morților reveneau pe Pământ, cauzând probleme și distrugeri. După ce romanii au cucerit majoritatea teritoriilor celtice, au combinat tradițiile lor cu cele celtice. Una dintre cele mai notabile este festivalul roman în cinstea Pomonei, zeița fructelor și a copacilor, care s-ar putea să fi influențat tradiția de a sculpta dovleci. În secolul al 8-lea, Papa Grigore al III-lea a transformat 1 noiembrie într-o zi în care toți martirii și sfinții erau venerați, cunoscută sub numele de Ziua Tuturor Sfinților. Aceasta a fost, de asemenea, numită All Hallows’ Day. Astfel, 31 octombrie a devenit All Hallows’ Eve, sau Halloween.

De unde vine sărbătoarea de Halloween?

Halloween-ul este o sărbătoare cu o istorie lungă și complexă, care a evoluat semnificativ de-a lungul secolelor. De la originile sale păgâne până la sărbătorirea globală de astăzi, Halloween-ul rămâne un moment unic în care lumea celor vii și a celor morți se întâlnesc, fie și numai în imaginația noastră.

Citiți mai multe despre Coronavirus