NĂSCUT PE 31 MARTIE … 🥀
Sursa tuturor problemelor în secolul nostru este lipsa timpului”.
Romancierul englez de renume internațional John Robert Fowles (31 martie 1926 – 5 noiembrie 2005) s-a născut la Leigh-on-Sea din Essex, Anglia, la 31 martie 1926, într-o familie de negustori din clasa de mijloc ai Londrei.
Poziționat d.p.d.v. critic între modernism și postmodernism, opera sa a fost influențată printre alții de Jean-Paul Sartre și Albert Camus.
După ce a părăsit Universitatea Oxford, Fowles a predat limba engleză la o școală de pe insula greacă Spetses, o ședere care a inspirat romanul Magicianul (1965), un best-seller instantaneu care a fost direct în ton cu anarhismul curentului „hippy” din anii 1960 și cu filosofia experimentală. Acesta a fost urmat de Iubita locotenentului francez (1969), o poveste de dragoste din epoca victoriană cu o întorsătură postmodernă, care se petrece în Lyme Regis, Dorset, unde Fowles a trăit o mare parte a vieții sale. Printre lucrările de ficțiune ulterioare se numără Turnul de abanos (1974), Daniel Martin (1977), Mantissa (1982) și Omida (1985).
Cărțile lui Fowles au fost traduse în multe limbi, iar câteva au fost adaptate pentru marele ecran.
*****
S-A NĂSCUT CU 290 DE ANI ÎN URMĂ … 🥀
Tinerii pot învăța din exemplul meu că orice poate veni din nimic. Ceea ce am devenit este rezultatul eforturilor mele intense și perseverente.” (Joseph Haydn)
*****
În 31 martie,1967: Jimi Hendrix și-a ars chitara la London’s Astoria Theatre. A fost spitalizat imediat, pentru că și-a ars mâinile grav.
Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitariști rock din lume, stilul său nou, la acea vreme, de a cânta la chitara electrică a influențat majoritatea chitariștilor moderni. Din cauza vieții dezordonate el a lăsat în urmă puține înregistrări hi-fi; multe dintre discurile sale care circulă, sunt piratate din concerte.

În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”.
*****
Zaha Hadid, o legendă a timpului său. A fost prima femeie care a obținut Premiul Pritzker și care a primit medalia de aur decernată de Institutul Regal al Arhitecților Britanici.
31 martie 2016, o veste cruntă zguduia întreaga lume: atacul de cord nu iartă, mai ales atunci când preocuparea pentru carieră prevalează în faţa propriei sănătăţi.
****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
Am învăţat, cred, să fiu capabil să disting între necesar şi inutil.” (Richard Chamberlain)
Născut la Beverly Hills la 31 martie 1934, actorul american George Richard Chamberlain a devenit idolul adolescenților în rolul principal al emisiunii de televiziune Dr. Kildare (1961-1966). Ulterior a jucat în mai multe mini-seriale TV, cum ar fi Shōgun (1980) și The Thorn Birds (1983) și a fost primul care a interpretat pe Jason Bourne în filmul pentru televiziune The Bourne Identity din 1988. Chamberlain a avut, de asemenea, roluri pe scena clasică și a lucrat și în teatrul muzical.
*****
„Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci Dumnezeu este.”
René Descartes (31 martie 1596 – 11 februarie 1650), cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof și matematician francez.
În toamna lui 1628 se stabilește în Olanda, unde rămâne 20 de ani. Sunt anii în care publică cele mai importante opere ale sale: Discursul, Meditațiile, Principiile, Pasiunile. În iunie 1637 apare la Leyda, fără semnatură, Le Discours de la méthode, în franceză, urmat de eseurile Dioptrica, Meteorii și Geometria.Tot în această perioadă se va declanșa și conflictul dintre Descartes și Fermat.
În 1641 publică, la Paris, în latină, Meditationes metaphysicae, (Meditații metafizice), opera sa capitală; traducerea franceză apare în 1647, la Paris, revăzută de Descartes însuși..
În 1644 Principia philosophiae (Principiile filosofiei), scrise cu intenția de a înlocui manualele aristotelice, contribuie la sporirea renumelui lui Descartes și la diseminarea filosofiei carteziene. Între 1645-1646, la solicitarea prințesei palatine Elisabeta de Boemia, scrie Les Passions de l’âme (Pasiunile sufletului), publicată abia în 1649. Cartezianismul rămâne unul din curentele de gândire dominante pe toată cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind continuat, pe plan metafizic, de Spinoza și Leibniz.
No photo description available.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
Exersez în fiecare zi. Fac asta de când aveam opt ani.” (Herb Alpert)
Herb Alpert (31 martie 1935) este un trompetist, cantautor și producător american care a condus formația Herb Alpert și Tijuana Brass în anii ’60. În același deceniu, a co-fondat A&M Records împreună cu Jerry Moss.
Cariera sa ca muzician include înregistrarea a cinci albume nr.1; înscrierea a 28 de albume în lista albumelor din revista Billboard; realizarea vânzărilor a 14 albume de platină și 15 albume de aur, și a câștigat nouă premii Grammy. A vândut 72 de milioane de discuri în întreaga lume. Alpert este singurul muzician care a ajuns pe locul 1 în topul clasamentului Billboard Hot 100 Pop, atât în ​​calitate de vocalist (This Guy’s in Love with You, 1968), cât și de instrumentist (Rise, 1979).