S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 3 DECEMBRIE … CU 93 DE ANI ÎN URMĂ … ⏳
„Una dintre adevăratele pietre prețioase ale comediei de la sfârșitul anilor 1920 și poate cea mai individuală dintre toate comediile Laurel și Hardy, deși nu neapărat cea mai amuzantă” (William K. Everson)
În 3 decembrie 1927, are loc premiera filmului ‘Putting Pants On Philip’, un scurtmetraj mut, primul film oficial al duetului britanic-american Stan și Bran. Intriga îl implică pe Laurel în rolul lui Philip, un tânăr scotian nou-sosit în Statele Unite, ímbrăcat în tradiționalul kilt, și unchiul său, interpretat de Hardy, care încearcă să-i pună pantaloni. Ideea filmului a fost a lui Stan Laurel și se bazează pe o poveste relatată de un prieten.
Duo-ul Stan Laurel și Oliver Hardy a apărut într-un total de 107 filme între 1921 și 1950.

SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
I’m just a dreamer, I dream my life away.” (Ozzy)
Dreamer‘, a treia piesă de pe albumul lui Ozzy Osbourne (n. 3 decembrie 1948) Down to Earth, a fost lansată pe 16 octombrie 2001. Melodia descrie viziunea rockstar-ului despre oameni și omenire care distrug Pământul.
Ozzy se referă la această melodie ca la versiunea sa la piesa ‘Imagine’ a lui John Lennon.
În fața lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul.
Se stingea la București, acum 29 de ani –  3 decembrie 1991, marele nostru patriot, filozof fără sistem, martir, scriitor – Petre Țuțea.
Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi!
Grea sentință!
Prima condiție a unui român este să creadă că poporul român este așa cum sunt pomii, cum sunt animalele, cum e regnul mineral sau vegetal sau animal… Ce face poporul român e mai puțin important decât faptul că el ESTE pe lume.”. (Petre Țuțea)
Ce altă definiție a românismului care să esențializeze un sentiment compensator față de toată revărsarea de dulcegării indigeste a unora și ura plină de condimente înecăcioase a altora? Are dreptate filozoful: patria este, înainte de toate, credința într-o matrice spirituală, e un fel de religie interioară de care nu facem uz, pentru că atașamentul autentic se consumă în liniștea meditației și în interiorul granițelor sufletești, departe de zgomotul mulțimii… Și cum atitudinea urmează impulsului afectiv, am putea spera la o reconsiderare a valorilor ethosului românesc, atât de anemiat în ziua de astăzi, când, mai mult ca niciodată, țara s-a îndepărtat de oamenii ei, izolându-se undeva în munți, de unde retrăiește cu nesfârșită melancolie trecutele ei vieți.
Viața nu sunt oamenii, e respirația.
*
S-A NĂSCUT ÎN 3 DECEMBRIE … CU 109 DE ANI ÎN URMĂ … 🥀
„Când compun la pian, tind să mă simt fericit; dar – dilema eternă – cum putem fi fericiți în mijlocul nefericirii altora? Aș face tot ce aș putea pentru a oferi tuturor un moment de fericire. Asta este inima muzicii mele.” (Nino Rota)
Giovanni Rota Rinaldi (3 decembrie 1911 – 10 aprilie 1979), mai bine cunoscut sub numele de Nino Rota, a fost un compozitor, pianist, dirijor și pedagog italian, cel mai bine cunoscut pentru coloanele sonore ale unor filme, în special pentru cele ale regizorilor Federico Fellini și Luchino Visconti. De asemenea, a compus muzica pentru două dintre ecranizările lui Shakespeare ale lui Franco Zeffirelli și pentru primele două filme ale trilogiei Godfather a lui Francis Ford Coppola, pentru care a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun scor original pentru The Godfather Part II (1974).
În lunga sa carieră, Rota a fost un compozitor extraordinar de prolific, în special de muzică pentru cinema. A scris peste 150 de partituri pentru producții italiene și internaționale, începând din anii 1930 până la moartea sa în 1979.
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
„Deci, cum poți să-mi spui că ești singur și că pentru tine soarele nu strălucește? Lasă-mă să te iau de mână și să te conduc pe străzile Londrei. Îți voi arăta ceva care te va face să-ți schimbi părerea.” (Ralph McTell)
Ralph McTell (n. Ralph May, 3 decembrie 1944) este un cântăreț, compozitor și chitarist englez, figură influentă a scenei muzicii folk britanice încă din anii ’60. McTell este cunoscut, atât pentru piesa ‘Streets of London’ (1969), care a fost reluată de peste două sute de artiști din întreaga lume, cât și pentru balada despre emigrația irlandeză, ‘From Clare to Here’.
În afară de chitarā, McTell este un recunoscut pianist și interpret la muzicuță.
În 2017, Ralph McTell a reînregistrat piesa ‘Streets of London’ împreună cu Annie Lennox și beneficiarii organizației naționale britanice Crisis, o organizație caritabilă pentru persoanele fără adăpost. Aceasta trebuia să marcheze cea de-a 50-a aniversare a melodiei și a organizației de caritate. CD-ul a ocupat locul 1 la vânzările Crăciunului 2017, iar suma obținută a fost donată organizației Crisis.