”Dacă îţi doreşti să scrii, trebuie să ai încredere în tine însuţi. Credinţa că dacă un lucru e adevărat în ceea ce te priveşte pe tine, e adevărat şi pentru ceilalţi oameni. Şi dacă poţi avea încredere în integritatea şi motivele tale, poţi scrie despre tine fără frică.”, spunea, pe bună dreptate, Gordon Atkinson. Să vedem ce s-a întâmplat azi în lume.
*****
Acum 68 de ani, se stingea din viață la Paris scriitoarea Colette.
Uimitoarea
#KeiraKnightley expune multiplele fațete ale talentului său pentru a ne face să simțim cum vibra inima acestei femei „teribil de moderne”. În același registru, clasic, se regăsește și jocul actoricesc al lui
Dominic West.
*****
Oamenii de aur ai României, pentru care performanța n-a cunoscut compromisul!
La mulți ani fericiți antrenoarei Mariana Bitang!
pinterest.com
În perioada cât a lucrat ca antrenor al Lotului Olimpic feminin de gimnastică a obținut 152 de medalii (62 de aur, 49 de argint și 41 de bronz).
19 medalii olimpice (7 de aur, 5 de argint, 7 de bronz)
44 medalii mondiale (18 de aur, 15 de argint, 11 de bronz)
36 medalii europene (seniori) (16 de aur, 10 de argint, 10 de bronz)
44 medalii europene (juniori) (16 de aur, 15 de argint, 10 de bronz)
16 medalii la Cupa Mondială (6 de aur, 6 de argint, 4 de bronz).
*****
3 august 1829 …
Ultima și cea mai importantă operă a lui Gioachino Rossini, „Guillaume Tell” (William Tell), are premiera la Salle Le Peletier din Paris.
Opera în limba franceză în patru acte, pe un libret de Victor-Joseph Étienne de Jouy și L. F. Bis, se bazează pe piesa lui Friedrich Schiller Wilhelm Tell, care, la rândul ei, s-a inspirat din legenda lui William Tell.
Renumita uvertură, piesă de bază a repertoriulului clasic, cuprinde în final celebrul „Marș al soldaților elvețieni”.
Remember: Cécile Aubry (3 august 1928 – 19 iulie 2010).
Născută Anne-José Madeleine Henriette Bénard, Cecile Aubry a fost o actriță, scenaristă și regizoare franceză, născută pe 3 august 1928 în Paris, Franța, și a decedat pe 19 iulie 2010 la Dourdan, Franța. Ea a fost una dintre cele mai cunoscute personalități din industria cinematografică și a televiziunii franceze în anii ’40 și ’50. Aubry și-a început cariera în actorie în anii ’40 și a apărut în diverse filme și producții teatrale, devenind cunoscută pentru talentul său și pentru frumusețea sa delicată. Ea a jucat în mai multe filme de succes din acea perioadă, inclusiv „Le Voile bleu” (1951) și „Manina, la fille sans voile” (1952).Însă, ceea ce a adus-o în atenția internațională a fost rolul din serialul de televiziune pentru copii intitulat „Belle și Sebastian” („Belle et Sébastien”), difuzat pentru prima dată în 1965. Serialul a fost foarte popular și a ajuns să fie iubit de copii din întreaga lume. Acesta a fost bazat pe o poveste scrisă de Cecile Aubry însăși, care a fost adaptată și într-un film în anii ’60. Aubry a devenit cunoscută în Franța și pentru serialul ei de televiziune pentru copii, ”Poly” , în care este vorba despre un ponei pe nume Shetland și un băiat, și mai ales pentru cartea ”Belle și Sebastian” , adaptată pentru televiziune Personajul principal din fiecare serie a fost interpretat de fiul ei, Mehdi El Glaou.
pinterest.com
Pe lângă cariera sa în actorie și regie, Aubry a scris și cărți pentru copii și a fost implicată activ în industria cinematografică și teatrală, contribuind cu talentul ei artistic în mai multe domenii.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 3 AUGUST …
În data de 3 august 1778, a fost inaugurat La Scala din Milano cu premiera operei Europa Riconosciuta (Europa recompensată) a compozitorului Antonio Salieri.
*****
3 august în muzica rock …
3 August 1971
Paul McCartney „decolează” cu Wings, anunțând formarea primei sale trupe post-Beatles. Membrii au fost Paul, soția sa Linda, fostul chitarist de la Moody Blues, Denny Laine și Denny Seiwell la tobe.
pinterest.com
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 3 AUGUST …
„Teatro Alla Scala face magie, ne fascinează cu muzica care reverberează prin această sală de spectacol istorică apreciată la nivel mondial”. (Arnaud Boetsch)
La 3 august 1778 a avut loc inaugurarea oficială a companiei de operă La Scala sub numele de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala prin prezentarea operei „Europa ricuonosciuta” a compozitorului Antonio Salieri.
Teatro alla Scala (ori, adeseori, doar La Scala) din Milano este cel mai însemnat centru al culturii italiene de operă, una dintre cele mai faimoase teatre de operā din lume. Construcția clădirii a durat aproape 3 ani (1776 și 1778), apoi, după bombardamentul suferit în 1943, a fost reconstruit și și-a reluat activitatea în 1946.
*****
pinterest.com
Carpe Diem! (Trăiește clipa!)
3 august 1963, s-a născut James Hetfield, chitaristul și vocalistul trupei Metallica, înființată în 1981, o formație înscrisă în genul muzical heavy / thrash / speed metal / hard rock.
Carpe Diem! Este conținutul unuia dintre numeroasele tatuaje pe care artistul le poartă. Un îndemn către asumare și trăire plenară a fiecărei clipe. Prezentul este tot ce avem. Fericirea are întotdeauna durata unei clipe și este păcat să o ratăm. Între nostalgia amintirilor și proiecția viselor, clipa e singura palpabilă, vie și… nimic altceva nu contează.
„Nothing Else Matters” (1992) rămâne una, dacă nu cea mai cunoscută, dintre baladele rock îndrăgite de publicul de toate vârstele. Una dintre dovezi este tocmai faptul că din 1992, când a fost lansată, și până acum, videoclipul oficial al piesei a strâns aproape 807 milioane de vizualizări. O piesă „hard”, așa cum doar dragostea poate fi.
*****
Henri Cartier-Bresson ( 22 august 1908 – 3 august 2004) a fost un fotograf francez umanist considerat maestru al instantaneului și un utilizator timpuriu al filmului de 35 mm. A fost un pionier al fotografiei stradale, utiliza adesea o cameră Leica cu obiectiv de 50mm și fotografia în principal în formatul 35mm. Aceasta i-a permis să fie discret și mobil, ceea ce era esențial pentru fotografierea în mișcare pe străzile orașelor. Cartier-Bresson a fost unul dintre membrii fondatori ai Magnum Photos, începând cu 1947, alături de Î Robert Capa, David „Chim” Seymour, George Rodger și William Vandivert. Henri Cartier-Bresson este cunoscut pentru conceptul său de „moment decisiv”. El credea că un fotograf trebuie să prindă momentul perfect al unei scene pentru a transmite cel mai bine povestea și emoțiile ei. De asemenea, publicat mai multe cărți care conțineau colecții de fotografiile sale, inclusiv „Images à la Sauvette” (cunoscută și ca „The Decisive Moment”) în 1952 și „The Europeans” în 1955.
Foto – At the Farmers’ Market, Los Angeles, California, 1946
*****
IN MEMORIAM …
„Trebuie să judeci omul după duşmanii şi după prietenii pe care îi are.” (Joseph Conrad)
S-a stins din viață romancierul englez de origine poloneză Joseph Conrad (născut Józef Teodor Konrad Korzeniowski (3 decembrie 1857 – 3 august 1924).
De mic copil, a visat să facă înconjurul lumii pe mare iar unchiul lui, ca să-l scape de recrutare în de armata rusă, l-a lăsat să plece la Marsilia. În următorii cincisprezece ani, Conrad a fost pe mare și prin diferite porturi, a făcut și contrabandă, a pierdut la jocurile de noroc, a vrut chiar să se sinucidă. A scăpat, dar a fost obligat să părăsească vasele franceze în favoarea celor britanice. Și-a dat examenele, și-a luat un master, a devenit cetățean englez și tot atunci și-a schimbat și numele.
Cele mai cunoscute cărți scrise de el sunt: Lord Jim (1900), Taifun (1902), Nostromo (1904).
****
„Niciun cavaler nu compromite reputaţia unei femei care a avut o slăbiciune pentru el.”
Eugène Sue (pe numele adevărat Joseph-Marie Sue, n. 26 ianuarie 1804, Paris, Prima Republică Franceză – d. 3 august 1857, Annecy, Republica Franceză) a fost un scriitor francez.
Eugène Sue a fost puternic influențat de ideile socialiste ale timpului, idei care au stat la baza faimoaselor sale lucrări, cum ar fi: „Les Mystères de Paris” (un roman îndreptat împotriva tarelor catolicismului și publicat în „Journal des débats” de la 19 iunie 1842 până la 15 octombrie 1843) sau „Le Juif errant” publicat în zece volume, cel mai popular roman publicat sub formă de foileton.
Rumi: Există două feluri de inteligenţă