Gândul zilei de 26 ianuarie: „Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege!” Confucius

Delta Dunării

Johann Christoph Friedrich Bach (21.06.1732 – 26.01.1795), a fost a nouălea fiul al compozitorului Johann Sebastian Bach. A fost un virtuoz al claviaturii şi compozitor.

Portret al compozitorului – Foto pictură de Georg David Matthieu, 1774

Este confundat cu alți membri ai familiei Bach pentru că numele de Johann Christoph Bach a fost purtat şi de :
– Johann Christoph Bach (1642-1703), compozitor, văr cu Johann Sebastian Bach
– Johann Christoph Bach (1645-1693), muzician, unchiul lui Johann Sebastian Bach
– Johann Christoph Bach (1671-1721), fratele cel mai mare al lui Johann Sebastian Bach
*****
1950: Proclamarea republicii India, devenită Zi Națională.
India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori.
Numele India derivă de la cuvântul Ind, care la rândul lui derivă de la cuvântul persan Indù, din cel sanscrit Sindhu, sau de la numele istoric local pentru râul Ind. India are aproape 2000 de condimente, este cea mai „aromată” dintre ţările lumii.
*****
În 1904, începe construcția Canalului Panama.
Canalul Panama (spaniolă: Canal de Panamá) este un canal important care traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic și Pacific. Construcția canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată. A avut un impact enorm asupra navigației, deoarece navele nu mai trebuie să treacă pe drumul periculos prin Pasajul Drake și Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud. O navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanța de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn (strâmtoarea Magellan).
*****
26 ianuarie 1970…
Este lansat albumul Bridge Over Troubled Water al duoului american Simon & Garfunkel.
Atât single-ul, cât și albumul ajung pe locul 1 în America unde vor staționa, albumul 10 săptămâni iar single-ul 6 săptămâni.
Simon & Garfunkel sunt distinși cu mai multe premii Grammy la categoriile Albumul anului, Înregistrarea anului și Cântecul anului.
Albumul s-a vândut în peste 25 de milioane de copii, dar este ultimul înregistrat de cei doi care se vor despărți la scurt timp după acea. Multe dintre melodile albumului tratează prietenia îndelungată a duo-ului și ruptura relației lor muzicale: „The Only Living Boy In New York” a fost scris de Simon pentru a-și exprima singurătatea după ce Garfunkel a petrecut luni de zile la turnarea unui film.
Single-uri din Bridge over Troubled Water lansate simultan: The Boxer, Bridge over Troubled Water, Cecilia, El Condor Pasa (If I Could).
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 26 IANUARIE … CU 116 ANI ÎN URMĂ … ⏳
Diamantul Cullinan a fost cel mai mare diamant brut de calitate superioară găsit vreodată, cântărind 3.106,75 carate (621,35 g), descoperit la mina Premier nr.2 din Cullinan, Africa de Sud, la 26 ianuarie 1905. Denumirea fost dată după Thomas Cullinan, directorul minei. În 1907, guvernul coloniei Transvaal a cumpărat diamantul Cullinan și apoi l-a prezentat lui Edward al VII-lea, regele Regatului Unit, care a l-a trimis la firma Joseph Asscher & Co. în Amsterdam pentru a fi tăiat. Diamantul brut a fost tăiat în 9 pietre majore de 1.055,89 carate (211.178 g) în total, plus 96 de briliante minore și câteva fragmente nelustruite care cântăresc 19,5 carate (3,90 g). Toate, cu excepția celor mai mari două pietre – Cullinans I și II – au rămas în Amsterdam, ca aranjament pentru serviciile lui Asscher, până când guvernul sud-african le-a cumpărat (cu excepția lui Cullinan VI, pe care Edward al VII-lea l-a cumpărat și i-a dat soției sale Regina Alexandra în 1907), iar Înaltul Comisar pentru Africa de Sud le-a prezentat Reginei Maria la 28 iunie 1910. De asemenea, Maria a moștenit Cullinan VI de la Alexandra și a lăsat toate diamantele Cullinan nepoatei sale Elisabeta a II-a în 1953. În prezent, Cullinans I și II fac parte din Bijuteriile Coroanei, care aparțin Reginei prin dreptul Coroanei.
*****
IN MEMORIAM … ️
Actorul Mike Connors a murit la vârsta de 91 de ani pe 26 ianuarie 2017, la o săptămână după ce a fost diagnosticat cu leucemie.
Krekor Ohanian (15 august 1925 – 26 ianuarie 2017), cunoscut profesional ca Mike Connors, a fost un actor american de origine armeană (văr cu un alt armean celebru, cântărețul francez Charles Aznavour), remarcat mai ales pentru rolul detectivului privat Joe Mannix în serialul de televiziune CBS Mannix, din 1967 până în 1975, rol care i-a adus un premiu Globul de Aur în 1970, prima dintre cele șase nominalizări consecutive, precum și patru nominalizări consecutive la Emmy, din 1970 până în 1973.

Și nu uitați să ascultați un podcast interesant: Eu cu cine gândesc?