24 martie 1972 … ⏳️
Un prieten ar trebui să-ți subestimeze întotdeauna virtuțile, iar un inamic să-ți supraestimeze defectele.
Filmul „Godfather” (Nașul) este proiectat pentru prima dată în cinematografe. Pelicula este semnificativă și din punct de vedere muzical, deoarece personajul Johnny Fontane se presupune că se bazează pe Frank Sinatra și pentru că sintagma „Godfather of …” devine un titlu onorific obișnuit în industria muzicală.
Filmul, bazat pe romanul din 1969 al scriitorului Mario Puzzo, îl are pe cântărețul Al Martino în rolul lui Fontane, care își folosește conexiunile mafiote pentru a obține un rol de film care să-i resuscitează cariera. S-a zvonit că Frank Sinatra avea legături cu mafia și a influențat într-o anumită măsură personajul din roman – fapt recunoscut de însuși regizorul Francis Ford Coppola.
*****
Tot ce un om poate imagina, într-o bună zi un altul va realiza.”
Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne; n. 8 februarie Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice.
Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886) etc.
Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, conform Index Translationum, cu un total de 4702 traduceri în 148 de limbi. Vernes ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie. În 2011, el era de asemenea autorul de limbă franceză cel mai tradus pe plan mondial.Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor de romane; potrivit statisticilor UNESCO operele sale au fost traduse. Anul 2005 a fost declarat „anul Jules Verne” cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la moartea autorului, fiind marcat în Franța și în alte țări francofone, printre care și România, prin reeditări ale volumelor sau ale unor opere de exegeză despre Jules Verne.
*****
Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează.
Dario Fo (n. 24 martie 1926,Sangiano, Italia – d. 13 octombrie 2016, Milano, Italia) a fost un scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor și regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997.
Este faimos atât pentru textele teatrale de satiră politică și socială, cât și pentru implicarea în viața politică.
Fo, ca actor, regizor, scenograf, dramaturg, costumist, impresar al propriei companii teatrale (dar și ca pictor) este cu siguranță un om de teatru complet.
*****
Harun al-Rashid, al cincilea calif Abbasid a murit la 24 martie 809, la vârsta de 43 de ani, în Tus, în regiunea Khorasan, și a fost înmormântat în Dar al-Imarah, palatul de vară al lui Humayd ibn Qahtaba, guvernatorul abbasid al Khorasanului. Locația a devenit mai târziu cunoscută sub numele de Mashhad („Locul martiriului”) în Iranul de astăzi.
Epitetul său „al-Rashid” se traduce prin „ortodox”, „cel drept” sau „cel cu dreptate îndrumat”. A domnit între 786 și 809, perioadă considerată în mod tradițional începutul Epocii de Aur islamice.
Harun a înființat legendara bibliotecă Bayt al-Hikma („Casa Înțelepciunii”) la Bagdad, în Irakul de astăzi, iar în timpul domniei sale, Bagdadul a început să înflorească ca un centru al cunoașterii, culturii și comerțului.
Porțiuni din „O mie și una de nopți” sunt plasate în curtea lui Harun, iar unele dintre poveștile sale îl implică pe Harun însuși.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 24 MARTIE … ⏳
Studiaţi-l pe Bach. La el veţi găsi totul.” (Johannes Brahms)

Carl Philipp Emanuel Bach (8 martie 1714 – 14 decembrie 1788), al cincilea copil al lui Johann Sebastian Bach, a murit la Hamburg la 14 decembrie 1788 și a fost înmormântat în Michaeliskirche – Biserica Sf. Mihail – din Hamburg.

24 martie 1721. Johann Sebastian Bach dedică o colecție de șase lucrări instrumentale marchizului Christian Ludwig de Brandenburg-Schwedt. Denumite în mod obișnuit Concertele Brandenburgice, BWV 1046–1051, cele șase concerte sunt considerate ca unele dintre cele mai bune compoziții orchestrale din epoca barocă.
*****
SĂRBĂTORITA ZILEI … 💐🥂🎂
Suntem o familie, așa că ne luptăm din când în când, dar în final ne înțelegem. Muzica este cu adevărat importantă pentru noi și ne place să facem.” (Sharon Corr)
Sharon Helga Corr, născută la 24 martie 1970, este o cântăreață, muziciană și personalitate de televiziune irlandeză. Este cunoscută mai ales ca membră a trupei de pop-rock The Corrs, pe care a cofondat-o în 1990 alături de fratele ei mai mare, Jim și de surorile mai mici Caroline și Andrea. Cântă la vioară, pian și chitară și voce secundară. A început să învețe vioara când avea șase ani. A cântat în orchestre naționale de tineret și este calificată să predea vioara.
*****
ÎN AMINTIREA LUI STEVE (1930-1980) … 🥀
Lucrul cel mai important a fost faptul că eram în viață.” (Henri Charrière)
Filmul Papillon este o dramă istorică din 1973, în regia lui Franklin J. Schaffner. Scenariul lui Dalton Trumbo și Lorenzo Semple Jr. se bazează pe autobiografia din 1969 a condamnatului francez Henri Charrière. Filmul îi are în rolurile principale pe Steve McQueen în rolul Charrière („Papillon”) și pe Dustin Hoffman în rolul lui Louis Dega. Deoarece a fost filmat în locații îndepărtate, filmul a fost destul de scump pentru acea vreme (12 milioane de dolari), dar a avut încasări de peste două ori în ​​primul an de la lansare. Titlul filmului, cuvântul francez pentru „Fluture”, se referă la tatuajul și porecla lui Charrière.
*****
Fără disciplină, nu există Infanterie Marină.” (R. L. Ermey)
Ronald Lee Ermey (24 martie 1944 – 15 aprilie 2018) a fost un actor american de film, televiziune și voce și instructor de pușcași marini. A câștigat faima prin rolul sergentului Hartman în filmul din 1987 Full Metal Jacket, care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar. Ermey a fost, de asemenea, sergent al Corpului Marinei Statelor Unite și sergent onorific de artilerie.
Ermey a jucat adesea în roluri de personaje de autoritate, cum ar fi primarul Tilman în filmul Mississippi Burning, Bill Bowerman în Prefontaine, șeriful Hoyt în remake-ul The Texas Chainsaw Massacre, Jimmy Lee Farnsworth în Fletch Lives, căpitan de poliție în Se7en, gardian al închisorii într-un episod din SpongeBob SquarePants și John House în House.
*****
Şi sufletul? Un abur care trăieşte şi el şi se tot plimbă.
Cu volumul de nuvele “Întâlnirea din pământuri”, momentul 24 martie 1948 avea să constituie debutul prozatorului Marin Preda.
În cuprinsul său au intrat nuvelele: În ceață, Colina, Întâlnirea din pământuri, O adunare liniștită etc. – care prefigurează motive, întâmplări și personaje din roman, conturând obsesia fundamentală a creației sale – destinul țăranului român.
*****
Astăzi e Ziua Mondială a Strugurilor înveliți în ciocolată… Hmmm, o idee bună pentru desert.
Ușor de făcut și foarte gustos!
*****
Ziua luptei împotriva Tuberculozei se celebrează în 24 martie.
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!