Tuberculoza, boală gravă a plămânilor care provoacă tuse severă, tuse cu sânge și transpirații nocturne. Poate fi fatală dacă nu este tratată, deoarece provoacă o epidemie uriașă în rândul populației mondiale.  

Tuberculoza poate fi tratată cu medicamente, dar cei din țările din lumea a treia nu au acces la aceste resurse. Această boală poate duce la deces după o perioadă lungă de timp. 

Ziua Tuberculozei își propune să crească gradul de conștientizare a acestei boli, încurajând, de asemenea, oamenii de acolo să pună capăt acestei potențiale epidemii. 

R Koch în atelierul său, autor: Frank Hancox (anii 1890)

În 1882, dr. Robert Koch a descoperit cauza tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. În acea perioadă, tuberculoza era răspândită în Europa. Mulți medici și oameni de știință au rămas fără vreun indiciu despre motivul pentru care acești oameni luau această boală și mureau din cauza acesteia în câteva săptămâni.

Cultura pură este fundaţia pentru toate activităţile de cercetare asupra bolilor infecţioase.”

În timpul descoperirii acestei cauze duce în cele din urmă la un tratament. Nu multe persoane au recunoscut acest eveniment istoric. În 1982, Uniunea Internațională împotriva Tuberculozei și a Bolilor Plămânilor a propus ideea Zilei Tuberculozei. 

A fost văzută ca o modalitate de sensibilizare a umanității în legătură cu munca lui Koch, precum și de educare a oamenilor despre tuberculoză. Sărbătoarea, însă, nu a fost recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite și OMS decât după un deceniu mai târziu. 

În septembrie 2018, Adunarea Mondială a Organizației Națiunilor Unite a organizat prima întâlnire la nivel înalt cu privire la stoparea tuberculozei la nivel global. Ziua Tuberculozei comemorează descoperirea lui Koch prin creșterea gradului de conștientizare a gravității pe care o poate aduce tuberculoza, dacă nu este tratată. 

Potrivit OMS, eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 54 de milioane de vieți începând cu anul 2000. Aceasta a însemnat că au redus rata de mortalitate a tuberculozei cu 42%. Această zi încurajează urgența de a împinge liderii mondiali să acorde atenție tuberculozei prin responsabilitate. 

De asemenea, speră să îmbunătățească prevenirea și tratamentele. Aceste eforturi vor promova un răspuns mai eficient la tratarea tuberculozei. 

În România, tratamentul tuberculozei este gratuit și se desfășoară conform Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei 2015-2020. El se realizează prin Programul Național pentru Prevenția, Supravegherea și Controlul Tuberculozei.

Cum putem celebra Ziua Tuberculozei? 

 Ziua Tuberculozei poate fi celebrată cercetând activitatea lui Koch și aflând despre cum a descoperit bacteriile care au provocat atâtea decese în ultimele decenii. Alte idei: donați bani unei organizații caritabile care sprijină cercetarea în domeniul tuberculozei. 

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la tuberculoză prin schimbul de date și informații despre tuberculoză pe social media folosind hashtag-ul #tuberculosisday. Spuneți prietenilor și familiei dvs. ce este tuberculoza. Încurajați-i să vorbească cu un medic despre asta dacă consideră că au simptome de tuberculoză activă. 

Ce e foarte important: să consultați medici specialiști, nu surse de pe Internet!!!

Citiți și Vindecarea