„A fost un an și jumătate când am băut mult— nu teribil, doar cât să uit că s-a încheiat acea relație. Iar managementul meu de la vremea aceea a crezut că din acest motiv nu lucrez, așa că au intervenit, crezând că ei fac astfel un lucru bun și m-au luat cu forța la un centru de reabilitare. Dar nu de asta aveam nevoie”.
În 23 iulie 2011, la Londra, se stingea Amy Winehouse, una dintre marile voci ale muzicii soul, rhythm and blues și jazz. La vârsta de 27 de ani, în locuința ei din Camden, Londra, Regatul Unit, artista își încheia turneul prea efemer în lumea aceasta. Cauza oficială a decesului a fost intoxicația acută cu alcool. Amy Winehouse a luptat cu probleme de dependență de droguri și alcool pe parcursul carierei sale muzicale. Aceste probleme au fost adesea subiectul știrilor și speculațiilor, și au atras o atenție considerabilă din partea mass-media.

Tristul eveniment al morții ei a fost primit cu șoc și tristețe de către fani, colegi din industria muzicală și admiratori ai talentului ei. Moartea prematură a lui Amy Winehouse a fost considerată o pierdere mare pentru industria muzicală și pentru lumea artei în general. Ea a lăsat în urmă o moștenire muzicală impresionantă și este adesea amintită ca una dintre cele mai distinse voci ale generației ei.

*****

Sau despre cum își fac unii popularitate…

Născută în 23 iulie 1973, Monica Lewinski a devenit celebră în întreaga lume datorită unui scandal sexual care l-a implicat pe nimeni altul decât președintele Bill Clinton.
Mai mult, povestea dintre cei doi, subiect controversat, a propulsat-o în lumea cinematografiei, fiind protagonista documentarului The Clinton Affair (2018), i-a oferit posibilitatea de a colabora la Vanity Fair și de a fi în atenția întregului mapamond.
Faimă binemeritată?
FYI: Clinton a fost achitat de către Senatul american în 1999.

*****

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (n. 23 decembrie 1896, Palermo, d. 23 iulie 1957) a fost un scriitor sicilian.
Este faimos pentru singurul său roman, Il Gattopardo (publicat postum pentru prima dată în 1958, tradus sub titlul Ghepardul), ce se petrece în Sicilia în timpul Unificării Italiei. Deși romanul său nu a fost publicat în timpul vieții lui, după moartea autorului în 1957, „Il Gattopardo” a atras imediat atenția criticilor și a câștigat numeroase premii literare, inclusiv prestigiosul Premio Strega, cel mai important premiu literar italian. Giuseppe Tomasi di Lampedusa a fost unul dintre primii scriitori italieni care au abordat cu sensibilitate și perspectivă critica teme sociale și istorice importante ale istoriei Italiei. Stilul său sofisticat și abilitatea de a crea personaje complexe au adus o nouă dimensiune în literatura italiană a secolului al XX-lea.


Să mori pentru cineva sau ceva care merită acest sacrificiu, stă în firea lucrurilor; dar este liniştitor să ştii sau, cel puţin, să fii sigur că există cineva care să ştie pentru cine şi pentru ce ţi-ai dat viaţa.”

De văzut: „Ghepardul”: un film clasic excepțional, produs în 1963 de către Luchino Visconti, după romanul lui G.T di Lampedusa. Cu o distribuție care îi include pe Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cele mai bune costume, a câștigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și încă 3 premii acordate de Asociația națională a jurnaliștilor italieni de film — imagine, costume și scenografie.

„Iubirea: foc şi flacără pentru un timp, cenuşă pentru restul timpului.”

*****

1896, 23 iulie. Se naște împăratul Haile Selassie I, împărat al Etiopiei (d. 1975). Numele său la naștere a fost Tafari Makonnen, dar și-a asumat titlul imperial Haile Selassie când a fost încoronat împărat. Este cunoscut și ca Ras Tafari, iar mișcarea religioasă rastafari i-a atribuit un statut divin și l-a considerat a doua venire a lui Iisus Hristos pe pământ. S-a născut pe 23 iulie 1892 în regiunea Harar din Etiopia. A fost membru al dinastiei Solomonic, care a domnit în Etiopia de secole.

*****

Amália Rodrigues, cântăreață de fado portugheză, recunoscută ca una dintre cele mai mari și influente interprete ale acestui gen muzical tradițional portughez, s-a născut pe 23 iulie 1920, în Lisabona, Portugalia, și a murit pe 6 octombrie 1999, la vârsta de 79 de ani.

Viața și cariera Amáliei Rodrigues au fost strâns legate de muzica fado, un gen muzical melancolic și pasional care exprimă tristețe, nostalgie, iubire și viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Ea a început să cânte fado încă de la o vârstă fragedă și a devenit repede remarcată pentru vocea sa puternică și expresivă, dar și pentru prezenta sa carismatică pe scenă.

Amália a fost o revoluționară a fado-ului tradițional, aducând în repertoriul său melodii mai variate, adăugând elemente din alte genuri muzicale și interpretându-le cu o pasiune și autenticitate remarcabile. Vocea ei unică și interpretarea plină de emoție au transformat-o într-un simbol al muzicii portugheze și al identității naționale.

Cariera sa internațională a fost impresionantă, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate cântărețe portugheze în întreaga lume. Amália a susținut concerte în multe țări, inclusiv în Brazilia, Franța, Statele Unite și în alte părți ale Europei, aducând fado-ul portughez în inimile publicului internațional.

De-a lungul carierei sale, Amália Rodrigues a înregistrat numeroase albume de succes și a colaborat cu mulți muzicieni talentați, inclusiv cu compozitori și poeți de renume. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără „Ai Mouraria,” „Coimbra,” „Una casa portuguesa,” și „Casa da Mariquinhas.”

Moartea ei, în 1999, a fost primită cu tristețe în Portugalia și în lumea muzicii, dar moștenirea ei continuă să trăiască prin muzica fado și prin impactul pe care l-a avut asupra culturii portugheze și a muzicii tradiționale. În continuare, Amália Rodrigues rămâne o figură iconică și iubită a muzicii fado, fiind adesea numită „Regina Fado-ului.”

Back To Black