Toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede.
Mircea Eliade
Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.
*****
Sfântul Gheorghe este iubit nu doar în patria noastră, ci şi în alte ţări creştine. Milioane de bărbaţi îi poartă numele: împăraţi, principi, generali, oameni de ştiinţă, bogaţi, săraci, muncitori, plugari poartă numele Gheorghe şi îşi sărbătoresc ziua onomastică. Până şi femeile au numele de Gheorghia (la noi Georgiana, Georgeta -n.tr.). Nu există casă în Elada să nu aibă vreo rudă cu numele Sfântului Gheorghe. Dar de ce atâta cinste faţă de Sfântul Gheorghe?
Creștinătatea sărbătorește astăzi faptele și gloria Sfântului Gheorghe, care a învins balaurul…
*****
Şi pentru că ea nu răsfrângea asupră-mi decât bucuria de a mă şti atât de adânc înfipt în sufletul ei, fără ca sufletul meu din parte-i să poată fi reţinut acolo de nici o cătuşe, înduioşarea mea avea într-însa ceva părintesc, ceea ce o îndârjea pe ea şi mai mult şi-i prefăcea inima în bucăţi sângerânde, zvâcnind la picioarele mele.
Gib I. Mihăescu (n. 23 aprilie 1894,Drăgășani, România – d. 19 octombrie 1935, București, România) pe numele său real Gheorghe Mihăescu, a fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul Primului Război Mondial.
Ultimul său roman, Donna Alba, scris la un deceniu și jumătate de la sfârșitul primului război mondial, subliniază importanța acestui eveniment. În mare măsură autobiografic, acest roman de război descrie experiențele care au marcat profund personalitatea autorului și care au constituit premisele formării sale ca om și ca scriitor. Autorul descrie avântul eroic al soldatului român care ține piept cu baioneta armatelor germane, dar și viziunea realistă, tragică asupra întâmplărilor cotidiene marcate de circumstanțele războiului.
*****
La fel de normal poţi să reprezinţi un sistem de întemniţare printr-un altul, după cum poţi, de altfel, să reprezinţi orice alt lucru care există în mod real prin ceva care nu există.’
Daniel Defoe ( născut Daniel Foe; 1660 – 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială.
În anii 1690 Defoe și-a început cariera de scriitor, iar în calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci și nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum și pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu „Robinson Crusoe”, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii și autobiografii.
Privit în ansamblu, „Robinson Crusoe” apare de asemenea ca un jurnal de călătorie, abundând în detalii de meteorologie, de geografie, de contabilitate, etc., o operă eminamente antifictivă: prin aceasta, Daniel Defoe deține un loc remarcabil în istoria universală a romanului.
*****
Toată lumea este o scenă, iar bărbații și femeile sunt doar jucători: au ieșiri și intrări.
Dramaturgul, poetul și actorul englez William Shakespeare a murit la 23 aprilie 1616 (ziua presupusă a nașterii sale și ziua de sărbătoare a Sfântului Gheorghe, patronul Angliei), la vârsta de 52 de ani. A murit în termen de o lună de la semnarea testamentului său, document care începe prin a se descrie ca fiind într-o „sănătate perfectă”. Nicio sursă contemporană existentă nu explică cum sau de ce a murit. Shakespeare a fost înmormântat în corul Bisericii Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon la două zile după moartea sa.
Shakespeare este considerat cel mai mare scriitor de limbă engleză și cel mai mare dramaturg din lume. Este adesea numit poetul național al Angliei și „Bardul din Avon” (sau pur și simplu „Bardul”). Opera sa literară, inclusiv colaborările, constau din aproximativ 39 de piese de teatru, 154 de sonete, trei poezii narative lungi și alte câteva versuri.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 23 APRILIE … ⏳
Este vorba despre oameni care aleg, da sau nu”. (Nick Mason)
În 23 aprilie 1994, The Division Bell, al paisprezecelea album al formației britanice de rock progresiv Pink Floyd, lansat pe 28 martie 1994 a ajuns pe locul 1 în SUA, unde a staționat patru săptămâni. Al doilea album Pink Floyd înregistrat fără membrul fondator Roger Waters, The Division Bell a fost scris în mare parte de chitaristul și cântărețul David Gilmour și de tastaturistul Richard Wright. Titlul se referă la clopotul sunat în parlamentul britanic pentru a anunța un vot. The Division Bell tratează teme de comunicare, iar ideea centrală este că dialogul poate rezolva multe probleme, conflicte.
Ca fapt divers: sculpturile metalice originale de pe coperta albumului înalte de 8 picioare sunt în prezent expuse la Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio.
*****
IN MEMORIAM … 🕯️🥀
Trăiți în prezent și eliminați lucrurile care nu contează. Nu purtați povara trecutului.” (Paulette Goddard)
Paulette Goddard (născută Marion Levy; 3 iunie 1910 – 23 aprilie 1990) a fost o actriță americană, model și interpretă în mai multe producții Broadway; a devenit o vedetă majoră a Paramount Pictures în anii 1940. Cele mai importante apariții ale sale au fost alături de Charlie Chaplin în Modern Times și The Great Dictator. A fost nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul său din So Proudly We Hail! (1943). Printre soții ei s-au numărat Charlie Chaplin, Burgess Meredith și Erich Maria Remarque.
*****
Tragediile istoriei scot la iveală oameni mari şi modeşti, dar sunt provocate de cei proşti şi îngâmfaţi.”
Maurice Druon (n. 23 aprilie 1918,Paris, Franța – d. 14 aprilie 2009 Paris, Franța) a fost un scriitor francez, membru al Academiei Franceze și membru de onoare al Academiei Române din 1996. A fost laureat al prestigiosului Prix Goncourt în 1948 pentru romanul „Les grandes familles”, tradus în română sub titlul de „Marile familii”.
*****
Albumul de debut al formației americane Ramones creează sunetul PUNK … 🎶
23 aprilie 1976 … ⏳️
The Ramones își lansează albumul de debut omonim, un punct de reper al mișcării punk rock, plin de cântece frenetice de câte 2 minute precum „Blitzkrieg Bop” și „Beat On The Brat”.
Albumul se vinde lent, dar sunetul său punk zgomotos va inspira o generație de trupe precum britanicii The Sex Pistols și The Clash, și definește, atât aspectul, cât și sunetul mișcării punk din Marea Britanie. Moștenirea The Ramones se extinde mai târziu la etica DIY (Do It Yourself) a trupelor, precum Nirvana și Green Day – ambele citand albumul ca o influență majoră.
Înregistrat în mare parte live în studiourile Plaza din Manhattan în decursul a doar șapte zile, albumul este antiteza producțiilor epice realizate de cele mai mari vedete din anii ’70. Cu costurile de producție ale discurilor realizate de artiști importanți ajungând la 500.000 de dolari, debutul Ramones vine la un cost de doar 6.400 de dolari.
Albumul „Ramones” este un disc crud și zgomotos, iar majoritatea pieselor sale – inclusiv cele două single-uri secundare „Blitzkrieg Bop” și „I Wanna Be Your Boyfriend” – sunt compuse din doar trei acorduri. În timp ce prog-rockerii lansează albume concept cu melodii care ocupă o latură completă de vinil, Ramones se concentrează pe melodii scurte și captivante. Ei reușesc să înghesuie, în mai puțin de jumătate de oră, 14 melodii în mai.
Spre deosebire de alte trupe rock la acea vreme, Ramones nu au spectacole elaborate – arată exact ca publicul lor, dintre care mulți încep să realizeze că starul rock nu este în afara lor. În consecință, zeci de trupe de „garaj” prind viață, lipsa abilității muzicale nemaifiind văzută ca o barieră.
În ciuda vânzărilor modeste, moștenirea critică a albumului crește de-a lungul timpului – este chiar plasată în Biblioteca Congresului pentru conservare în 2012. În 2014, la 38 de ani de la lansare, albumul a acumulat în sfârșit vânzări de peste 500.000 de exemplare.