22 mai 1813…
Una dintre cele mai controversate, incitante și bizare personalități ale perioadei romantice, Wilhelm Richard Wagner a venit pe lume pe 22 mai 1813, în cartierul evreiesc din Leipzig.
Cunoscut în primul rând pentru operele sale, el a scris atât libretul, cât și muzica pentru fiecare dintre lucrările sale de scenă. Viața sa a fost caracterizată de exil politic, aventuri amoroase turbulente, sărăcie și fuga repetată de creditorii săi.
Cele mai faimoase opere ale sale includ „Olandezul zburător” și „Inelul Nibelungilor”.
În 1833, fratele lui Wagner, Albert, a reușit să obțină pentru el un post de şef de cor la teatrul din Würzburg. În același an, la vârsta de 20 de ani, Wagner a compus prima sa operă completă, Die Feen (Zânele).
Link: Uvertura Die Feen
*****
Cele mai frumoase femei ale lumii, de la Jean Shrimpton la Ursula Andress, precum și câțiva dintre bărbații celebri – John Lennon, în foto – au fost subiectul interesului și al artei lui Duffy.
*****
„Nu mă plictisesc şi nu mă neliniştesc în singurătate. Din cauza temperamentului mi-am croit fatal o astfel de viaţă.” George Bacovia
În literatura noastră, George Bacovia ( 4 septembrie 1881 – 22 mai 1957) reprezintă „un caz”, fiind considerat de criticul Nicolae Manolescu drept singurul poet român care „a coborât în infernul trăirilor lipsite de lumina călăuzitoare a spiritului”, un „paradox”, pentru faptul că sensibilitatea lui modernă, aproape avangardistă, este turnată în tiparele simbolismului decadent pe care îl reprezintă într-un mod cu totul particular, printr-o viziune poetică inconfundabilă în peisajul literar românesc.
*****
„Tonurile muzicii lui Bach sunt tot atâtea sărutări de îngeri.” (Emil Cioran)
Concertul Pentru Vioară În Mi major, BWV 1042, de Johann Sebastian Bach este un concert bazat pe modelul concertului venețian în trei mișcări, deși cu câteva trăsături neobișnuite, deoarece fiecare mișcare are „caracteristici neitaliene”. Este scris pentru vioară, coarde și continuo în următoarele mișcări:
1. Allegro, în Mi major
2. Adagio, în Do-diez minor
3. Allegro assai, în Mi major
Se crede că concertul a fost scris când Bach pe când lucra la curtea din Köthen sau când era la Leipzig.
Varianta Hillary Hahn
Varianta Shunske Sato
*****
„Eu am ştiut să îmi dau peste mână şi la băutură şi la mâncare şi la tot şi la amor am fost cumpătat.” Ion Dichiseanu
Actorul de teatru și film Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la Spitalul Floreasca, în jurul orei 15.00, unde era internat de la începutul anului.
*****
Într-o carieră de peste 70 de ani, începând cu „La Guerre des gosses” (1936) și terminând cu „Up” (2009), Charles Aznavour a apărut în peste 60 de lungmetraje și a făcut obiectul a cel puțin trei filme documentare.
‘Un taxi pentru Tobrouk’ este un film francez din 1961 regizat de Denys de La Patellière, cu muzică de Georges Garvarentz. Povestea are loc în timpul celui de-al doilea război mondial în deșertul nord-african, la bătălia de la El Alamein. Aznavour joacă alături de Luni Centura și Hardy Krüger.
„Un film de război foarte amuzant și chiar și astăzi merită văzut. Spune multe despre mentalitatea germanilor și francezilor …! Nu numai în armată, ci și despre oamenii simpli – chiar și astăzi.” (Roger Franzose)
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Nu numiți versurile mele poezie. Este o insultă la adresa poeților adevărați.” (Bernie Taupin)
(22 mai 1950) este un textier, poet, cântăreț și artist englez. Este cunoscut mai ales pentru colaborarea sa pe termen lung cu Elton John, fiind cel a scris versurile pentru majoritatea pieselor lui John.
În 1967, Taupin a răspuns unui anunț plasat în ziarul muzical din Marea Britanie New Musical Express de către Liberty Records, o companie care căuta noi compozitori. John a răspuns la același anunț și astfel s-au cunoscut, colaborând la multe proiecte de atunci. Taupin și John au fost incluși în Songwriters Hall of Fame în 1992.
Aveţi link.
*****
‘World Goth Day’ este sărbătorită pe 22 mai. Site-ul oficial îl definește ca fiind „o zi în care scena gotică ajunge să își sărbătorească propria ființă și o oportunitate de a-și face cunoscută prezența restului lumii”.
World Goth Day celebrează aspectele subculturii gotice – moda, muzica și arta – sunt sărbătorite prin spectacole de modă, expoziții de artă și concerte de muzică.
*****
În 22 mai 2012, Tokyo Skytree este deschis pentru public. Este cel mai înalt turn din lume (634 m) și a doua structură cea mai înaltă din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).
*****
1762: Fontana di Trevi este finalizată și inaugurată la Roma de Papa Clement al XIII-lea.
Fontana di Trevi este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piață Trevi situată in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo.Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.
In 1732, din ordinul papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fântână mare în Piața Trevi. Mai existase un plan de construcție al unei astfel de fântâni după un proiect de Bernini care fusese amânat în urmă cu un secol după moartea papei Urban al VIII-lea. Salvi și-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini. Construcția monumentalei fântâni baroce a fost finalizata abia în anul 1762.
Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș, iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării.
La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfațișând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.
Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Această monedă trebuie aruncată peste umăr, cu spatele la fântână.