SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Pe măsură ce am îmbătrânit, în sfârșit am început să arăt a bărbat.” (Eric Roberts)
Eric Anthony Roberts (18 aprilie 1956) este un actor american. Cariera sa a început cu un rol principal în King of the Gypsies (1978), pentru care a primit primul Glob de Aur. A fost din nou recompensat cu un Glob de Aur pentru rolul lui Paul Snider din filmul Star 80 (1983) în regia lui Bob Fosse. Performanța lui Roberts în Runaway Train (1985), în rolul evadatului din închisoare Buck McGeehy, i-a adus o nominalizare la al treilea Glob de Aur și o nominalizare la Premiul Academiei pentru cel mai bun actor în rol secundar. Eric este fratele mai mare al actriței Julia Roberts.
*****
„Destinul artei moldoveneşti depinde, în primul rînd, de cei care se vor dăscăli şi apostoli. Eu cred că am venit în cinematografie din spaţiul mioritic. Sunt “şcolerul” ciobanilor noştri plecaţi de secole în câmpiile cosmice spre a lumina şi a încălzi universul”.
Emil Loteanu (în rusă Эмиль Владимирович Лотяну; n. 6 noiembrie 1936, Clocușna, județul Hotin, Regatul României, astăzi în raionul Ocnița, Republica Moldova – d. 18 aprilie 2003, Moscova, Rusia) a fost un actor, regizor, scenarist, poet și scriitor moldovean.
Printre filmele regizate de el amintim Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983) și Luceafărul (1986).
A fost declarat drept „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.
Vă amintiţi de celebrul film „Şatra”?
*****
George Herbert Hitchings (n. 18 aprilie 1905 – d. 27 februarie 1998) a fost un chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină împreună cu Sir James Black și cu Gertrude Elion „pentru descoperirea unor principii importante pentru tratamentul medicamentos”, Hitchings în mod special pentru activitatea sa în domeniul chimioterapiei.
Conform autobiografiei sale publicată pe site-ul Premiilor Nobel:
„Linia de cercetare începută de noi în anii 1940 a produs noi terapii medicamentoase pentru malarie (pirimetamină), leucemie (6-mercaptopurină și thioguanină), gută (allopurinol), transplant de organe (azathioprine) și infecții bacteriene (co-trimoxazole (trimethoprimA). Noile informații aduse de studiile noastre au ghidat cercetările ce au dus la descoperirea unor medicamente antivirale importante folosite în tratarea herpesului (aciclovir) și SIDA (zidovudin).
*****
(n. 29 noiembrie 1849 – d. 18 aprilie 1945) a fost un inginer și fizician englez, specialist în electricitate, cunoscut pentru inventarea în 1904 a primului tub electronic, dioda, denumită pe atunci kenotron. El a inventat și regula mâinii drepte, folosită în matematică și electronică.
A fost un creștin devotat și a predicat despre evidența învierii. În 1932, împreună cu Douglas Dewar și Bernard Acworth, a înființat Mișcarea de Protest împotriva Evoluției.
*****
Ziua Națională a Republicii Zimbabwe. Aceasta este o țară situată în sud-estul Africii, cu capitala la Harare.
Se învecinează cu Africa de Sud – la sud, Botswana – la sud-vest, Zambia – la nord-est și Mozambic – la vest.
Zimbabwe cuprinde 8 provincii și 2 orașe. Etnia majoritară este reprezentată de negrii – 98% (shona – 71%, ndebele – 16%), alte etnii sunt albii și metișii asiatici.
*****
În 18 aprilie1506, începe construcția bazilicii Sfântul Petru din Roma, sub domnia lui Iulius al II-lea.
Bazilica „Sfântul Petru” reprezintă una din principalele obiective turistice pentru orice vizitator al Romei. Venind de la podul „Sant’Angelo”, după ce parcurge îngusta stradă „del Borgo”, vizitatorului i se deschide dintr-odată, dinspre „Via della Conciliazione”, un spațiu vast și solemn, care-l umple de înmărmurire: vederea fațadei strălucitoare, recent restaurată a bazilicei.
Fie pe scări, fie cu un ascensor, se poate ajunge pe terasa acoperișului, după alte 537 de trepte pe „Loggia Panoramica”, de unde privitorul are o vedere magnifică asupra orașului.
*****
Oare ce-ar zice reprezentanții învățământului românesc?
„Sunt împotriva examenelor – nu fac decât să abată interesul de la studiu. În toată cariera sa (universitară), un student n-ar trebui să dea mai mult de două examene. Aş ţine seminarii, iar dacă tinerii sunt interesaţi şi ascultă, le-aş da diplome.”
Pe 17 aprilie 1955, a suferit un anevrism de aortă abdominală, care a avut drept rezultat o hemoragie internă. Confruntat cu posibilitatea unei intervenții chirurgicale, a spus:
„Vreau să mor atunci când aleg eu. Este o lipsă de decență să îți prelungești viața în mod artificial. Mi-am făcut treaba, este timpul să plec. O voi face cu eleganță.”
La 18 aprilie 1955, în Princeton, New Jersey, Statele Unite, se stingea una dintre cele mai strălucite minți din istoria umanității: ALBERT EINSTEIN: https://bel-esprit.ro/incredibilul-einstein-de-la-vioara…/
*****