15 iunie 1889: “Genialul poet Mihail Eminescu a încetat din viaţă. Nu ne-a vinit neaşteptată ştirea aceasta, căci de timp îndelung cu palpitările inimei petreceam agonia poetului şi cu răsuflarea oprită ceteam orice înformaţiune despre boala-i incurabilă: cu toate acestea acuma, după ce catastrofa cumplită a izbucnit, cînd vedem că ceea ce a fost inevitabil a urmat, un fior ne cuprinde şi-o jale adîncă ne stoarce lacrimi din ochi…
A avut şi el soartea celor mai mulţi poeţi mari. A făcut gloria naţiunii sale, dar a fost şi a rămas sărac, a trăit luptîndu-se cu lipse materiale şi a murit în mizerie…
Geniul lui nemuritor s-a stins într-un spital, într-o cameră obscură, părăsit de toţi, fără să vie cineva a-i da cele din urmă mîngîieri în starea-i nenorocită, fără să aibă un prieten care s-ăi ţie lumina, cînd marele său spirit avea să părăsească corpul-lut, fără să se găsească o mînă care să-i închidă pleoapele amorţite pentru totdeauna…
După cum se ştie, noi am introdus pe Eminescu în literatură şi tot la noi s-a reîntors în culmea gloriei sale, cu 7 din cele de pe urmă şi mai admirabile poesii lirice ale sale. Aici i-a fost leagănul şi mormîntul”, a scris Iosif Vulcan, în numărul din 1889 a revistei „Familia”.
*****
Cât timp ne (mai) amintim de el, e bine… 🙂
„Şi dacă ar fi doar o celulă, omul ar îmbătrâni.”
Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main – d. 19 decembrie 1915, Breslau) a fost un psihiatru și neuropatolog german. A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.
Medicina datorează lui Alzheimer primele cunoștințe asupra substratului morfologic al bolilor psihice care duc la demență: paralizia generală, arterioscleroza și atrofiile senile și presenile ale creierului. Lucrările sale, împreună cu Franz Nissl, asupra paraliziei generale, au demonstrat pentru prima dată prezența în creier a unor modificări caracteristice în cazul unor boli psihice nevindecabile și au dus la noțiunea de „psihoze organice”.
*****
Ce înseamnă să fii un «om frumos»? Un om frumos a cunoscut greutăţile, suferinţa, înfrângerea, pierderea şi a trecut prin aceste momente cu ochii în lacrimi şi cu sufletul îndurerat, însă a găsit în interiorul lui curajul şi puterea să meargă mai departe. Un om frumos a învăţat lecţiile pe care viaţa i le-a dat şi nu a lăsat ca greutăţile să-i înnegrească mintea şi sufletul. Trecerea prin toate momentele neprielnice l-au făcut să aducă la lumină, din interiorul lui, cele mai minunate atribute umane: sensibilitate, blândeţe, înţelegerea existenţei în toate formele ei care-l face să privească viaţa cu compasiune şi cu o preocupare plină de iubire. Oamenii frumoşi nu apar pur şi simplu… ei devin frumoşi pentru că permit vieţii să-i şlefuiască în diamante care reflectă Lumina.
Ursula Yvonne Sandner
*****
Spre neuitare:
În acelaşi fatidic 1889, după două luni, murea şi Veronica, neputând suporta absența celui ce-i scria atât de frumos…
De-aș avea Eminescu
August 1882
Măi fată nebună şi drăgălaşă,
Şi zi e pozitiv că eu te-nşel, că te uit, că-mi eşti dragă numai pe cât te văd cu ochii? Mânca-ţi-aş ochii tăi cei dulci, nebuno, dar te iubesc cu sufletul, dar nu ştiu nici ce să-ncep, nici ce să fac de dragul tău. Dar zi şi tu – ce e de făcut? În vremea asta în care nu-i nimenea aici, în care vegetez ca un adevărat animal, bolnav şi descurajat – cum să vin la tine, pe cine să las în loc?
tu mă sfătuieşti să petrec, să mă folosesc de tinereţe şi alte asemenea mofturi nihiliste pe cari le citeşti în romanuri. Viaţa mea eşti tu, prin urmare nici un gând nu-mi vine măcar să petrec când sunt fără tine. Nimeni nu mă vede nicăiri, duc o viaţă monotonă de pe-o zi pe alta. Singur, fără prieteni şi fără cunoscuţi, şi tu zici să petrec, ca şi când un asemenea lucru se poate comanda în starea sufletească în care sunt.
Tu zici că presimţi nenorociri. Nu mai presimţi, dragul meu suflet, nimic; ceea ce e pozitiv este că suferi de superexcitaţie nervoasă, care va înceta când vom fi împreună şi vom fi împreună. Ce dracu! Odată trebuie să se schimbe în bine mizeria actuală, odată trebuie să ne regăsim pentru toată viaţa ca să nu ne mai despărţim nici odinioară. Iubirea mea pentru tine nu mai e un vis sau o speranţă depărtată; e ceva aievea, e o simţire hotărâtă şi de toate zilele cum e aerul pe care-l respir. Tu ştii fără bine că sunt statornic, chiar încăpăţânat, şi poate dacă n-aş fi aşa, ar fi pe de-o parte mai bine, dar pe de alta nu te-aş iubi cu atâta nestrămutare, precum te iubesc.
E prea adevărat ceea ce-mi scrii, că oamenii sunt mai îngăduitori cu viciile celor bogaţi decât cu patimele adevărate ale omului sărac. Dar aşa e lumea, aşa a fost totdeuna. Cu toate acestea, dacă lumea e nedreaptă, natura nu e tot astfel. O singură clipă din viaţa a doi nenorociţi ca noi, o clipă de uitare de sine şi de beţie plăteşte mai multe decât viaţa întreagă a acestor oameni…
*****
Artiști precum Bach și Beethoven au ridicat biserici și temple pe înălțimi. Eu am vrut doar să construiesc locuințe pentru oameni în care să se simtă fericiți și ca acasă”.
15 iunie 1843 …
Compozitorul din epoca romantică, Edvard Grieg s-a născut în orașul Bergen, Norvegia. El este cea mai renumită persoană din orașul Bergen, cu numeroase statui care îi înfățișează imaginea și numeroase entități culturale numite după el: cea mai mare clădire de concerte din oraș (Grieg Hall), cea mai avansată școală de muzică (Grieg Academy) și corul profesional (Edvard Grieg Kor). Muzeul Edvard Grieg din fosta casă a lui Grieg, Troldhaugen, este dedicat moștenirii sale.
Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori din epoca romantică, iar muzica sa face parte din repertoriul clasic standard în întreaga lume. Folosirea elementelor muzicii populare norvegiene în propriile sale compoziții a adus muzica norvegiană la faimă și a ajutat la dezvoltarea unei identități naționale, așa cum a făcut Jean Sibelius în Finlanda și Bedřich Smetana în Boemia.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 15 IUNIE … ⏳
Pe data de 15 iunie 1999, după o pauză de șapte ani, Santana lansează albumul Supernatural, care ajunge pe locul 1 datorită unor hituri precum „Smooth”, „Maria Maria” și „Put Your Lights On”. Este primul lor album în topul clasamentelor în ultimii 28 de ani.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 15 IUNIE … ⏳
La data de 15 iunie 1994, filmul companiei Disney „Lion King” ajunge în cinematografe. Un succes fulgerător, filmul încasează peste 300 de milioane de dolari în 1994, al doilea după Forrest Gump. Coloana sonoră devine Disc de Diamant, adică peste 10 milioane de copii vândute – un record pentru coloana sonoră a unui film de animație.
Cântecele cheie din film – „Circle of Life”, „I Just Can’t Wait to Be King”, „Hakuna Matata” și „Can You Feel the Love Tonight” – sunt scrise de Elton John fără partenerul său obișnuit de compoziție, Bernie Taupin. Autorul versurilor este Tim Rice, al cărui CV include muzica din filme precum Evita, Jesus Christ Superstar și Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.
La decernarea Premiilor Academiei, trei dintre cele cinci locuri din categoria Cântecul Anului sunt ocupate de melodiile din pelicula Lion King, câștigând „Can You Feel the Love Tonight” (Elton interpretează melodia la ceremonie; „Hakuna Matata” și „Circle of Life” sunt ceilalți nominalizați). Elton se bucură de „Circle of Life”, considerând-o cel mai bun din grup și incluzând-o în multe dintre setlisturile sale.
Filmul are un impact imens asupra lui Elton John, care își extinde baza de fani la o generație mai tânără și se adâncește în producția de musical-uri.
Filmul devine cel mai mare film de animație tradițional din toate timpurile: https://youtu.be/KjgWWjkNbhU
*****
„Visele nu sunt altceva decât dorințe și o dorință este doar un vis pe care dorești să îl împlinești.” (Harry Nilsson)
Născut la New York, Harry Edward Nilsson III (15 iunie 1941 – 15 ianuarie 1994), cunoscut profesional ca Nilsson, a fost un cântăreț și compozitor american care a atins apogeul succesului comercial la începutul anilor ’70. O voce tenor cu o extindere vocală de 3,5 octave, Nilsson a fost unul dintre puținii artiști pop-rock care a obținut succes comercial semnificativ fără a susține vreodată concerte publice majore și fără a întreprinde turnee regulate. Cel mai de succes album comercial al său, ‘Nilsson Schmilsson’ (1971), a produs primele 2 hituri internaționale, „Without You” și „Coconut”.

*****
Ziua Globală a Vântului sau Ziua Mondială a Vântului este un eveniment mondial care se desfășoară pe 15 iunie în întreaga lume. Organizat de WindEurope și GWEC (Global Wind Energy Council), este o zi în care energia eoliană este sărbătorită, se schimbă informații, iar publicul află despre energia eoliană, puterea ei și posibilitățile pe care le are pentru a schimba lumea. În asociere cu EWEA și GWEC, asociațiile naționale de energie eoliană și companiile implicate în producția de energie eoliană organizează evenimente în multe țări din întreaga lume care includ vizite în parcuri eoliene terestre și offshore, campanii de informare, turbine eoliene demonstrative înființate în orașe, ateliere eoliene și o paradă a vântului.
Imaginile au rol pur cultural și ilustrativ!